Santa Cecília

En la gran majoria de països d’òrbita cristiana, el 22 de novembre se celebra el dia de la música en honor a Santa Cecília, la seva patrona.

Durant més de deu segles Santa Cecília va ser una de les màrtirs més venerades pels cristians, i l’any 1594 va ser nomenada Patrona de la Música pel Papa Gregori XIII. El dia del seu naixement va esdevenir el Dia de la Música. A l’Edat Mitjana se la representava en innombrables imatges, tocant l’orgue o l’arpa i cantant. Pintors com Rafael i Rubens van inspirar-se en la santa i, al llarg del temps, músics com Bach, Haendel, Purcell, Rossini o Chopin van declarar-se sota la seva protecció. 

En la seva época de màxim esplendor, la diada era una gran festa amb missa solemne i processons multitudinàries on hi intervenia una enorme quantitat de músics amb tot tipus d’instruments. A Barcelona, per exemple, aquest dia era un gran esdeveniment que aplegava tots els amants de la música. Després de la processó, els músics s’escampaven pels carrers i les diferents places de la ciutat per alegrar el veïnat. Els guitarraires barcelonins, anomenats “sonadors”, tenien especial protagonisme en el decurs de la celebració.Durant uns anys, aquesta festivitat ha viscut en decadència encara que sempre ha hagut concerts que ens han recordat aquesta festivitat.

Enguany la festa torna a agafar força, sobre tot a les escoles. Gràcies a aquests mestres de música que l’estimen i la volen fer estimar.

BONA DIADA I VISCA LA MÚSICA

Aquest article ha estat publicat en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.