Avui escoltem…

Curs 2015-16

Curs 2014-15

CYMATICS: és l’estudi de la forma visible del so i la vibració.

https://www.youtube.com/watch?v=kcLV7e609pM

Jaume Teixidor Dalmau (Barcelona 1884-Barakaldo 1957) va ser un músic, director i compositor català.
Va cursar estudis de música i durant uns anys va treballar per l’exèrcit com a músic. Després de deixar l’exèrcit el 1924, anà a dirigir la banda de Carlet, on va residir-hi només un parell d’anys. Després va traslladar-se a Manises i, finalment, passà a dirigir la banda municipal de Barakaldo des de finals dels anys 20 fins al final de la seva vida.
La seva composició més coneguda és probablement el pasdoble Amparito Roca.

Amparito Roca és el nom d’un pasdoble compost el 1925 pel músic i compositor barceloní afincat a València Jaume Teixidor (1884-1957). Va donar-li el nom d’una de les seves alumnes de piano (Amparo Roca, 1912-1993) que era molt amiga de la seva filla, Maria Teixidor. Es va estrenar el setembre de 1925 al teatre El Siglo de Carlet, Ribera Alta. És, probablement, un dels pasdobles més coneguts a Espanya i al món.
Tant a les Festes de Santa Tecla de Tarragona, com a la Festa Major de Montblanc o al Carnaval de Vilanova, l’Amparito Roca és una de les peces més emblemàtiques d’aquestes celebracions. Es la protagonista musical, per exemple, de la multitudinària Baixada del Seguici en el cas de Tarragona o de la ballada dels Gegants en el cas de Montblanc. Al Carnaval de Vilanova, la peça es toca durant tot el matí de diumenge al carrer i com a ball després de la guerra de caramels.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=gUyu5prWjTE[/youtube]

9 comentaris a “Avui escoltem…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *