Els Minuts Lumière

Aquí teniu alguns dels Minuts Lumière. Com bé diu el seu nom, tenen un minut de durada, que és el temps que permetia filmar la cinta que utilitzaven.

LA SORTIDA DE LA FÀBRICA (1895)

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/HI63PUXnVMw" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

Com veieu es tracta de la sortida del treball, en aquest cas de la pròpia fàbrica dels germans Lumière. Aquest minut el van fer 3  vegades. Aquesta és una d’elles.

Cal que us fixeu en el moviment que es genera en la sortida, es tracta d’un plà desbordant de vida: homes , dones, nens bicicletes, gossos, cavalls desplaçant-se en totes direccions. Fixeu-vos en el vestuari dels treballadors.

Aquest minut no està sencer, el minut comença amb l’obertura de les portes de la fàbrica.  Al final  comencen a tancar-se les portes , és el primer intent d’explicar amb imatges en moviment una petita història amb un principi i un final.

Fixeu-vos també en l’enquadrament,  la distància de la càmera respecte les portes de la fàbrica

L’ARRIBADA DEL TREN A L’ESTACIÓ (1895)

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/v6i3uccnZhQ" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

En aquest film Louis Lumière utilitza les possibilitats dramàtiques de la profunditat de camp.  En les primeres imatges, la locomotora és quasi imperceptible, i la composició esta dominada per la diagonal que formen els rails i la vorera de l’andana. Fixeu-vos en els passatgers que hi ha. Després aquests passatgers s’arrengleren a l’andana mirant la locomotora que avança cap a l’espectador.

Mireu com es va transformant la imatge amb l’obertura de les portes,  els viatgers que pugen al tren i els que avancen per l’andana. En aquest Minut els límits de l’enquadrament no limiten l’acció sinó que són sobrepassats pel tren i els moviments de la gent de l’andana.

El film original no té música en aquesta versió se li ha afegit.

LA DANSA SERPENTINA (1896)

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/UkT54BetFBI" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

Fixeu-vos en la plasticitat d’aquestes imatges. La dansa serpentina era ballada per Loïe Fuller i fascinava tots els artistes francesos de l’època. Aquest minut va ser col·l orejat posteriorment, el van pintar manualment fotograma a fotograma.

Hi ha molts més Minuts, per ara us he penjat aquests. Podeu buscar-ne més i observar-los detingudament.

Vosaltres haureu de fer com ells , busqueu el vostre minut!

Deixa un comentari