CONFERÈNCIA : LA MESURA DEL TEMPS: ELS RELLOTGES

A tercer, com a activitat per complementar l’estudi de la mesura del temps, el funcionament del rellotge i reconèixer l’hora, ha vingut un rellotger , que és diu Josep, a fer-nos una xerrada molt didàctica , entenedora i interessant.
Des que l’home , a l’antiguitat, va tenir la primera noció del temps i va anar pensant com mesurar-lo fins a inventar el funcionament d’un a parell com el rellotge, el Josep ens ha explicat tots els passos del com i el perquè.
També hem pogut veure un rellotge mecànic per dins i com funciona.
Hem estat molt atents i ens ha agradat molt!

GRÀCIES JOSEP!!!

TERCER ESTUDIA MOLINS DE REI

El grup de 3r d’EP aquests darrers dies hem estudiat i visitat diferents llocs de la vila.
Hem fet un treball tant a l’aula com en ruta pel poble per observar, cercar informacions i saber tot de coses que no coneixíem de Molins de Rei (El que en diem un projecte interdisciplinari perquè es treballa des de vàries àrees).
L’objectiu d’aquest treball i activitats també és, a part d’aprendre, valorar o estimar més la nostra vila.
Hem d’agrair la col·laboració del president de l’associació “Amics del Museu” en l’estudi de “El Molí” , el Terraplè, el Canal i la “Casa de L’Aigua”.
També donem les gràcies als avis del Roger De Lamo, que ens han vingut a explicar a l’aula l’experiència d’ haver viscut de molt a prop la caiguda del Pont De les Quinze Arcades i la història i característiques d’aquesta construcció que, malauradament, va desaparèixer.

Hem après molt i ens ho hem passat la mar de bé.
Ara podrem veure Molins de Rei amb una mirada més amplia i explicar el que hem après.

VISCA MOLINS DE REI!!!!!!

VISITA A L’EXPOSICIÓ : VINYETES: HISTÒRIA DEL CÒMIC EN CATALÀ

Hem visitat l’exposició que hi ha a Ca N’Ametller que porta per títol: VINYETES: HISTÒRIA DEL CÒMIC EN CATALÀ

Hem vist mostres dels primers còmics que van existir, la seva evolució, els diferents tipus de dibuixos i manera de fer segons els llocs.

També els elements que surten i són característic d’aquest tipus de text on el dibuix té la principal funció. Ha estat molt profitós i hem après força coses

També hem pugut pintar i dibuixar còmics i ho seguirem treballant a l’aula.

 

PREPARANT EL NADAL

Els nens i nenes de Cicle Mitjà per preparar el Nadal 2015 hem fet vàries activitats.
Hem elaborat un treball manual per regalar als pares i per decorar la llar.
Hem decorat el passadís, hem preparat les cançons pel concert i hem parlat del que significa el Nadal.
Aquest any, com que ja som més grans, no hem fet cagar el tió a l’escola sinó que hem fet L’Amic Invisible. Cada nen ha procurat incrementar l’amistat amb el que li ha tocat (secret) ser-ne l’amic i ens hem comprat un regalet els uns als altres.
Tot ha anat molt bé i acabem contents el trimestre.
BON NADAL I BON ANY NOU 16!!!!

 

La gran festa final

Avui els nens i nenes de quart ens hem acomiadat dels nostres fillols. Els hem convidat a classe a fer una festeta… Hem menjat patates, hem ballat i finalment hem compartit una estoneta de pati amb ells. Esperem que us hagi agradat el punt de llibre que us hem regalat i que llegiu molt a l’estiu ara que ja sou experts! Per a mantenir el record aquí en tenim unes fotografies.

LA PREHISTÒRIA

Dimarts, 2 de juny

Els alumnes de quart avui hem iniciat el nostre projecte interdisciplinari sobre la Prehistòria. Ens està agradant molt treballar en grups i cercar informació. Hem descobert el nom dels diferents períodes de la prehistòria, hem llegit un text sobre els primers avantpassats, els homínids, i hem començat a escriure un conte ambientat en la prehistòria. A més a més, hem descobert diferents activitats que anirem fent, però per ara, serà un secret… Ja us les explicarem més endavant!

Us deixem unes imatges dels diferents grups i ja us anirem informant sobre el progrés.

Dijous, 4 de juny

CAVE ART!!! We have create our own prehistoric drawings and paintings related to hunting rituals and the practice of magic. It has been awesome!

Els alumnes de quart ens hem fet la nostra pròpia cova neolítica i l’hem decorada amb pintures rupestres. La voleu veure? Doncs aquí us deixem unes imatges.

Divendres, 5 de juny de 2015

Avui a la classe d’educació física hem treballat la Prehistòria. En primer lloc, hem escalfat fent diferents desplaçaments. Podent experimentar així l’evolució de l’home prehistòric fins arribar al bipedisme.

Després hem simulat escenes de caça mitjançant el joc. En grups de cinc i per rotacions, érem caçadors i la resta de companys animals. L’objectiu del joc era intentar tocar als animals amb diferents pilotes fins que tots estiguéssim morts.

Finalment, hem realitzat diferents llançaments amb “llances”, simulant així escenes de caça, que es realitzaven amb llances en aquella època.

 

SORTIDA AL PARC ARQUEOLÒGIC MINES DE GAVÀ

Dilluns, 8 de juny de 2015

Avui els nens i nenes de quart hem completat el nostre projecte sobre la prehistòria amb una sortida al Parc Arqueològic de Gavà, un dels conjunts patrimonials més importants del nostre país. Aquesta sortida ens ha permès veure com eren, què feien i com vivien els homes i dones del neolític. Ha sigut un dia molt intens però ple de sorpreses!

Primer de tot hem vist uns audiovisuals molt moderns amb pantalla de projecció de vídeo i escenografia il·luminada. Hem fet un tomb per les sales d’exposició, on hem vist restes arqueològiques: fustes cremades, ossos d’animals, estris, fragments de ceràmica, etc.; fins i tot, parts d’esquelets de persones que van ser enterrades dins d’algunes cavitats mineres. Després hem entrat a l’interior d’una mina reproduïda i hem passejat per les diverses cambres i galeries. A dins la mina hem observat restes de variscita, mineral per fer ornaments corporals durant el neolític. Per acabar la visita, amb unes repodruccions simulant els trepants que devien utilitzar per perforar les peces de collarets de variscita, ens hem fet un penjoll.

I això no és tot! Les sorpreses han seguit. Hem anat a dinar a Castelldefels al costat de la platja i desprès de dinar hem anat a mullar-nos els peus. Per a finalitzar aquest gran dia hem menjat uns gelats. Per a tots ha sigut  un dia magnífic!

 

VISITA AL MUSEU MUNICIPAL

Continuant amb les activitats relacionades amb el projecte interdisciplinari de MOLINS DE REI, els de tercer hem fet una visita al Museu Municipal.
Hem pogut obsevar coses de totes les èpoques, trobades a Molins de Rei i al seu entorn que ens expliquen el nostre passat.
Us animem a visitar-lo !

LA MESURA DEL TEMPS I ELS RELLOTGES

A la classe de 3r, el rellotger Josep Monfort ens ha fet una conferència sobre la mesura del temps i els rellotges.
Hem après que…
Des de l’antiguitat l’home ha tingut noció del temps i cada vegada més necessitat de comptar-lo o de mesurar-lo.
Primer de tot es van fixar en el Sol i es pensàvem que la Terra era plana i que era el Sol que donava voltes. Els qui van començar a dir que la Terra era esfèrica i que rodava els prenien per bojos.
Després ja es va saber que la terra donava voltes sobre si mateixa ( rotació) cada dia i al voltant del Sol ( translació) cada any. El Josep ens ha dit que anem a una velocitat de 1.670 Km per hora donants voltes i a 107.000 Km per hora al voltant del Sol. És increïble!
Va arribar un moment que era necessari tenir alguna cosa per mesurar el temps. Primer es van fer rellotges de Sol, però calia trobar algun aparell per mesurar el temps que també funcionés de nit i quan estigués ennuvolat.
Si ens imaginem que tallem el planeta per la meitat com si fos un taronja i la dividim a trossos ( meridians) que són com els grills de la taronja ho podem representar en un cercle: es l’esfera dels rellotges. Primer van fer 24 parts, cada part és una hora. Després van veure que aniria més bé 12 parts i fer-ho rodar dues vegades en un dia. Hi vam posar les agulles de les hores , les dels minuts i en alguns rellotges les dels segons.
El més difícil va ser fabricar les màquines que funcionessin sempre al mateix ritme.
Hem vist diferents rellotges com funcionaven per dins amb rodes , corda, pistons i engranatges. Per tal que un rellotge funcioni sempre es necessita una energia que pot ser mecànica ( rellotges tradicionals) o electrònica ( rellotges moderns).

Josep, moltes gràcies per tot el que ens has ensenyat!