VIIIè CONCURS LITERARI
SANT JORDI ‘11
SOBRE
DESENVOLUPAMENT
SOSTENIBLE
Aquest concurs es convoca amb l’objectiu d’estimular l’interès pels temes relacionats amb el medi ambient, dins del projecte d’Escola Verda del nostre institut.
Va dirigit a tota la comunitat educativa de l’institut (alumnes, professors/es, pares/mares, personal no docent,…).
Des del comitè ambiental del centre volem potenciar les actituds de respecte a la natura mitjançant la creació d’obres literàries que tractin el desenvolupament sostenible amb imaginació i rigor científic.
Aquest any us proposem sis temes diferents per a les vostres narracions. Utilitza alguna d’elles (o dues o tres o …) i ..
Presenta’t-hi!
“Som usuaris de la terra, no propietaris exclusius.
Tenim dret a l’ús dels seus recursos, però no tenim cap dret a esgotar-los a les generacions futures”.
DESENVOLUPAMENT SOSTENIBLE
Història 1:
Un inspector de la SIA (Sostenibilitat Informàtica Avançada) arriba al nostre centre i pregunta per en Jerònim, un alumne que es va incorporar a l’institut el 12 de gener. S’han reunit amb ell durant tot el matí. Quan en Jerònim entra a classe té una greu expressió a la cara i porta una estranya carpeta verda amb una etiqueta: 1×1 amb dos interrogants ¿? I una paraula en cursiva: “Sostenibilitat”. En Jerònim s’apropa al professor i li diu…
Història 2:
Un canvi en la direcció del corrent litoral genera una persistent variació de la temperatura al Vendrell. En els últims dos anys ha baixat la temperatura un grau cada any i les perspectives futures no són gaire diferents. A la sala de reunions de l’ajuntament del Vendrell, per a parlar del tema i de les conseqüències, s’han reunit polítics, biòlegs i ecòlegs de la població. Però dues persones estan entrant furtivament per les sortides d’emergència de l’edifici. Són les deu de la nit i no hi ha ni un ànima al carrer. Se sent un cop sobtat i de cop…
Història 3:
Un altre cop és Sant Jordi, però aquets any és l’aniversari del Gran Canvi Climàtic, fa ja 200 anys, i encara es celebra el SANT JORDI DISVERDAT! El concurs és tan popular i hi participa tanta gent que cada cop costa més ser original en el tema. Aquest any 2211 s’ha decidit que el tema sigui: una barbaritat ecològica que hagi protagonitzat la humanitat! És per això, que la Carme ha decidit fer-ho sobre…
Història 4:
En Pere odia les naturals i, en general, els estudis. Els professors li han dit mil vegades que no ho entenen, perquè es tracta d’un alumne molt intel·ligent. És el segon curs que li queden suspeses les naturals i l’anglès. El Jacint, el seu pare, desesperat, pensa que el seu fill necessita saber què és treballar i l’envia amb el seu tiet Antoni que treballa de conserge en la Facultat de Biologia Marina de les Canàries, on hi ha un doctor que treballa sobre l’acidificació dels oceans. I, només arribar a la facultat, …
Història 5:
Les abundants pluges torrencials d’aquest hivern a Espanya han provocat un canvi en els corrents marins de l’oceà Atlàntic i el Mediterrani. Es sospita que la temperatura mitjana de Catalunya i la global del planeta podrien variar de manera que…
Història 6:
Tres amics de l’institut reben les notes del segon trimestre i horroritzats comproven que han sospès Biologia i Geologia. Desesperats van al seu professor i li demanen que poden fer per a recuperar. El professor se’ls mira de reüll i els diu:
– 2011 és l’any internacional dels boscos, per tant, …
CONSELL:
Documenta’t abans de començar sobre el problema que se’t planteja. A la xarxa tens un munt d’informació penjada que et servirà.
BASES DEL CONCURS de Sant Jordi ‘11
- La convocatòria va adreçada a alumnes, professors/es, pares/mares, personal no docent de l’INS BAIX PENEDÈS. Poden participar-hi individualment o col·lectiva. No hi ha límit en el nombre d’obres lliurades.
- S’estableixen sis categories de participació:
– Categoria A: Alumnes de primer cicle d’ESO
– Categoria B: Alumnes de segon cicle d’ESO
– Categoria C: Alumnes de batxillerat
– Categoria D: Professors/Professores de l’INS BAIX PENEDÈS
– Categoria E: Pares i mares dels alumnes de l’INS BAIX PENEDÈS
– Categoria F: Personal no docent de l’INS BAIX PENEDÈS
- La modalitat és la narrativa, en català o castellà, doncs són les dues llengües oficials de Catalunya. Els drets d’autor passaran al comitè ambiental del centre.
- Les històries han de girar al voltant de les sis propostes suggerides al començament d’aquesta convocatòria.
- Les obres presentades s’hauran d’ajustar a les condicions següents:
– Els treballs seran originals i inèdits.
– L’extensió màxima, per a totes les categories, és de 6 fulls DIN A4.
– Els treballs es presentaran sense signar, en dos sobres: un gran on anirà la història i un de petit on estaran les dades de l’autor o autors. La història s’identificarà amb un títol o pseudònim i la categoria, tancats en el sobre gran. En el sobre petit, també tancat, s’han d’incloure les dades personals de l’autor o els autors (nom de l’autor/a o de la classe, edat, nivell, tutor, adreça i telèfon) i a la part exterior del sobre figurarà només el pseudònim que l’identifiqui amb el treball i el títol del relat. Cada història lliurada es farà en sobres separats.
- Els treballs s’hauran de lliurar al seminari de naturals a l’Olga Villagrasa.
- El termini d’admissió dels treballs és el 14 d’abril de 2011, a les 20:00 hores.
- El Premi del concurs s’atorgarà a la millor història per a cadascuna de les sis categories. El jurat valorarà tant la qualitat del guió com l’encert en el contingut ambiental.
- El jurat estarà format per tres membres de la comunitat educativa, un dels quals ha de ser professor del centre.
- El jurat emetrà el seu veredicte el 27 d’abril de 2011 (Veure programa d’activitats del dia)
- El premi per a cada categoria consistirà en un xec per a bescanviar per llibres a la llibreria Mitjans del Vendrell.
- Els premis es lliuraran el mateix dia 27 d’abril de 2011
Participa-hi!
Un petit pas per tu,
però un gran pas pel medi ambient.
Comitè Ambiental de l’institut