Hola, món!

Blog de Maria Lluïsa Gené Farré, professora de Biologia i Geologia a l’Institut Torre Vicens de Lleida.

Aquest blog està adreçat als meus alumnes, a vosaltres amb qui tinc la sort de poder compartir tantes i tantes hores al llarg del curs.

Està pensat per ajudar-vos a sortir airosos del vostre repte: PASSAR DE CURS AMB ÈXIT.

Així doncs hi trobareu recursos de caràcter general i tot allò que jo cregui que us pugui ajudar.

SOM-HI

_________________________________________________________________________

SOBRE EL BLOG


Aquest blog caràcter educatiu. Si algun dels continguts que hi ha en ell drets d’autor, preguem que informin d’això a l’email de contacte de la professora, i serà retirat immediatament.
Demano disculpes per endavant per qualsevol inconveniència, malentès, mala interpretació o ús indegut que pogués produir-se a partir del que aquí estigui publicat.

This blog is meant for educational purposes only. If any of its content has copyright, please inform me through the provided email address and it will be deleted.
I apologize in advance for any inconvenience, misunderstanding, wrong interpretation or misuse that may have been caused by any post published here.

_____________________________________________________________________

 Per què quilla?

quilla n. f.

   1. Part allargada que va des de la proa fins a la popa per la part de sota d’una embarcació i on es recolza l’estructura d’aquesta.
   2. sin: carena

http://www.wordreference.com/definicio/quilla

Quilla nàutica:  És la peça més important de l’estructura sobre la qual es construeix un vaixell. La quilla és al vaixell el que la columna vertebral és a l’esquelet.                      La paraula quilla prové de l’anglès antic o cēol, o del noruec antic kjóll que significava vaixell. Alguns experts consideren que va ser la primera paraula en anglès en aparèixer escrita en un text en llatí escrit per Gildes el segle VI: De Excidio et Conquestu Britanniae

Quilla» també té aquests significats:

 • Quilla (aus), extensió de l’estèrnum en els ocells
 • Quilla de balanç, peces planes col·locades al llarg del pantoc en tota l’extensió de la secció prismàtica del buc, a fi de reduir l’efecte del balanç de les embarcacions
 • Constel·lació de la Quilla, constel·lació que formà part de l’antiga constel·lació Argo Navis, juntament amb Vela i Puppis
 • Mama Quilla, germana i esposa del déu Inti en la mitologia inca
 • Nebulosa de la Quilla, nebulosa brillant que envolta alguns cúmuls oberts d’estrelles
https://ca.wikipedia.org/wiki/Quilla

 

i els peixos també en tenen:

imatge: http://www.ictioterm.es/glosario_terminos_biologicos.php?lt=E