Un fòssil dóna fe d’escorpins de 2,5 metres

Hem trobat aquesta notícia al Periódico de Catalunya, i com que estem treballant els animals ens ha semblat interessant de posar-la en el nostre bloc :

  1. • Trobada una pinça de 46 centímetres d’un antic aràcnid marí gegant
  2. • El vestigi suggereix que els artròpodes terrestres eren més grans del que es creia

Entre les imatges paoroses que va produir el cinema fantàstic de l’època de la guerra freda i el terror nuclear, l’atac d’aràcnids gegants és una de les més recurrents. En la ficció, aquelles criatures monstruoses i poc amigables solien ser producte d’alguna mutació causada per un accident atòmic, però bé prou que podrien haver estat els descendents d’uns artròpodes descomunals que sí que van existir en un passat remot. Un fòssil descobert a Alemanya i analitzat per científics de la Universitat de Bristol aporta la prova que permet assegurar que fa 390 milions d’anys hi havia escorpins marins de dos metres i mig.

    Un escorpí gegant a la portada d’una revista de còmics dels anys 70.

 

 

 

El vestigi –la troballa del qual en una pedrera pròxima a la ciutat de Prüm (al costat de la frontera belga) ha estat publicada a la revista de la Royal Society Biology Letters— serà suficient per alimentar els malsons de les persones amb aracnofòbia. Es tracta d’una pinça fossilitzada de 46 centímetres de llarg que va pertànyer a un Jaekelopterus rhenaniae, un euriptèrid o escorpí de mar, de 250 centímetres i 180 quilos de pes. Com que els euriptèrids, que van viure fa entre 460 i 225 milions d’anys, són els ancestres extingits dels escorpins i, possiblement, de tots els aràcnids, els científics consideren que és molt possible que els artròpodes terrestres tinguessin en algun moment una mida molt més gran del que ens havíem imaginat.

    REALITAT I FICCIÓ. A l’esquerra, una il.lustració facilitada per la Universitat de Bristol per mostrar la grandària que podia arribar a tenir l’exemplar d’euriptèrid del qual s’ha trobat una pinça a Alemanya

 

 

 

INSECTES MONSTRUOSOS
“Sabíem des de feia un temps, gràcies als fòssils, que hi havia centpeus monstruosos, escorpins de gran talla, escarabats colossals i libèl.lules enormes, però mai havíem pensat en les dimensions que podien arribar a tenir algunes d’aquestes bèsties fa milions d’anys”, va assenyalar un dels descobridors del fòssil, el professor Simon Braddy, del departament de Ciències de la Terra de la Universitat de Bristol. “La pinça va ser descoberta pel meu col.lega alemany Markus Poschmann fa uns anys –va explicar Braddy a la BBC–. Ell va contactar amb mi i em va enviar una foto del fòssil. Quan en vaig veure la mida, vaig quedar molt sorprès i vaig pensar: ‘Això pertany a un monstre'”.
En la comunitat científica no hi ha unanimitat respecte als artròpodes gegants. Alguns geòlegs defensen que devien la seva enorme talla a un elevat índex d’oxigen a l’atmosfera; altres pensen, en canvi, que van evolucionar en paral.lel amb la seva principal presa, els primers peixos amb closca. Pel professor Braddy, “no existeix una explicació simple, però sí que hi ha bones raons per pensar que si aquelles criatures eren grans era més aviat perquè llavors no havien de rivalitzar amb els vertebrats”.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *