Reglament bàsquet

Amb les regles que s’assenyalen en el resum següent, tindràs suficient per a poder entendre el desenvolupament del joc del bàsquet i seràs capaç de poder participar en un partit.

Les regles d’aquest esport canvien sovint per tal d’intentar donar més velocitat a les accions de joc, augmentar el marcador i fer que tot resulti molt més espectacular.

-Els equips estan formats per dotze jugadors dels quals només cinc poden jugar al mateix temps en la canxa.

-El temps de joc en la FIBA és de 40 minuts reals, dividits en quatre quarts de 10 minuts cadascú.

-El temps màxim de possessió és de 24 segons, però si un jugador llança a cistella tocant la pilota l’anella i aquesta no entra, el temps de possessió començarà novament si el mateix equip recupera la pilota.

-El temps de que disposa un equip per tal de sobrepassar el mig camp és de 8 segons.

-Retindre la pilota sense jugar-la més de 5 segons, és falta.

-Trigar més de 5 segons en fer un traure de fons, és falta.

-Romandre més de 3 segons dins de la zona, quan un jugador està atacant, és falta.

-La valoració dels punts és:

  • Tir lliure convertit, 1 punt
  • Tir de camp dins de la zona de 6,25 m, 2 punts
  • Tir des de fora de la línia de 6,25 m, 3 punts

– La pilota no es pot interceptar en la fase descendent d’un tir. Si passes això, es consideraria cistella vàlida. Al moment que la pilota toca l’anella, qualsevol jugador pot intentar recuperar-la.

-Una cistella es dóna per vàlida després que l’àrbitre hagi xiulat.

-Si un jugador que llança a cistella rep una falta:

  • Es concedirà un tir lliure addicional si s’aconsegueix la cistella.
  • Es concediran dos tirs lliures si la cistella no s’aconsegueix i el llançador estava dins de la zona de 6,25 m.
  • Es concediran tres tirs lliures si el llançament es fa des de fora de 6,25 m i no s’aconsegueix encistellar.

Les faltes personals són totes aquelles accions que van en contra del reglament, que un jugador realitza sobre un altre, com ara, qualsevol tipus de contacte sobre el cos del contrari del qual pot traure un profit (espentes, colps, agarrades, etc…). Sí que es pot pendre la pilota sense tocar el jugador, en una passada, quan bota la pilota, etc… Si un jugador acumula 5 faltes personals haurà d’abandonar la canxa i serà eliminat del partit.

-A partir de la 5 ena falta personal  d’un equip (suma de les faltes dels jugadors d’aquest equip) l’equip contrari llançarà tirs lliures per cada falta personal. Fins que no s’arribin a les 5 faltes d’equip, es traurà la falta des de fora de banda.

-Si un jugador rep la pilota i alça els dos peus del terra sense botar farà falta de passes.

Només per a fer entrades a cistella es poden fer dos passes sense botar, però en la resta de situacions, només es pot fer un pas sense botar. Si fas un pas i aixeques l’altre peu de terra sense haver botat la pilota, et xiularan passes.

-Si un jugador rep la pilota, bota, l’agafa i el torna a botar farà falta de dobles.

-Al final d’un dels quarts, si un jugador llança abans que el rellotge arribi a zero i aconsegueix cistella, serà bona, encara que durant el vol de la pilota, soni el senyal acústic corresponent.

-Falta antiesportiva es xiularà quan un jugador fa una falta a un contrari sense ànim d’actuar sobre la pilota. Es donaran tirs lliures i possessió de la pilota a l’altre equip, que traurà de banda, en la línia del centre del camp. Si el jugador que ha patit una falta antiesportiva està en acció de tir, es concedirà un tir lliure addicional si s’aconsegueix la cistella. Aquesta falta sumarà com una falta personal en el compte personal del jugador que l’hagi  comés.

-Si es xiula falta tècnica a la banqueta (entrenadors, jugadors de banqueta….) es concediran dos tirs lliures i possessió per a l’equip contrari. La falta tècnica té que veure normalment amb comportaments inadequats, com ara, protestar les decisions dels àrbitres, insultar, fer gestos de mal gust, etc…

-Si es xiula falta tècnica a un jugadors de pista es concedirà un tir lliure i possessió per a l’equip contrari. Aquesta falta sumarà com una falta personal en el compte personal del jugador que l’hagi comés.

Temps morts i substitucions

L’entrenador podrà demanar un temps morts en els tres primers quarts del partit i dos en l’últim quart. Els temps morts tenen una durada d’un minut cadascun, durant el qual, l’entrenador pot parlar amb els seus jugadors i realitzar les substitucions que cregui oportunes. Els temps morts i les substitucions no es poden produir després d’aconseguir una cistella, però sí que es podran produir després de solucionar qualsevol infracció (després de tirs lliures…..)

Canxa i equips

Les mesures de la pista o canxa de bàsquet poden variar lleugerament. La canxa és un rectangle que pot oscil·lar entre 29 m x 15 m, fins a 22 m x 13 m.

El tauler  té unes dimensions aproximades de 2 m x 1 m i la cistella es troba a 3’05 m de terra. El diàmetre de la cistella és de 46 cm.

La pilota oficial és de cuir i pesa entre 567 i 624 grams. Té una circumferència de 76 cm

Un equip està dirigit per un entrenador i consta d’especialistes que s’anomenen de diferent forma segons la posició i el paper que desenvolupen en la canxa:

  • Pivot – Normalment és el més alt. Juga molt a prop de la cistella i s’encarrega d’agafar els rebots.
  • Ala – No és tan alt com el pivot i sobre tot és un bon llançador de mitja i llarga distància. La seva posició de joc és  habitualment en les zones laterals del camp.
  • Ala-Pivot – És una barreja de Pivot i d’Ala. És prou alt i ajuda el pivot en les seves funcions, però també és bon llançador de mitja i llarga distància.
  • Base – Normalment és el més ràpid i hàbil de l’equip i el que dirigeix l’atac. Compensa no ser molt alt amb una tècnica molt bona i amb molta rapidesa.
  • Escorta – És com un segon base, ajudant aquest en les seves funcions. Podríem dir que és una barreja entre Base i Ala.

Per a començar un partit, els jugadors es col·loquen al voltant del cercle central i un jugador de cada equip en l’interior, fan un bot per a lluitar per la pilota que l’àrbitre llança entre els dos a l’aire. Aquest primera pilota de joc no es pot agafar directament, s’ha de palmejar per a que algun dels companys la pugui agafar i iniciar una acció d’atac.

 

Hoquei Herba

Tècnica

Posició bàsica: genolls semiflexionats, esquena recta, el tronc una mica inclinat cap endavant i l’estic tocant a terra. Peus separats a l’alçada de les espatlles.

L’estic: Té dues superfícies laterals diferents, una plana en el costat esquerre, amb la que es juga i l’altre rodona.

Push: És un cop empès que mou la bola arran de terra mitjançant un moviment d’empenta del pal. Durant tot aquest procés, el pal i la bola es mantenen sempre sobre el terreny de joc

El colpeix: s’utilitza per fer una passada de mitja distància o per llançar a porteria. Les mans han d’estar juntes en el extrem superior de l’estic. Ens situarem en posició bàsica al costat de la bola per colpejar-la.

El flick:: És un cop de canell que es dóna quan la bola s’eleva com a resultat d’una cop empès.

Reglament

Objectiu: fer gol introduint la bola, impulsada o colpejada amb un estic, dins la porteria contraria i des de dins de l’àrea de porteria.

Terreny de joc: camp rectangular de 91,4 x 55 m, d’herba artificial a l’aire lliure.

Porteries: dimensions de 3,14 x 2 m. Són d’alumini i tenen un calaix de fons que indica l’alçada per la qual pot entrar la bola en u xut de penal córner.

La bola: esfèrica i de plàstic, de color blanc. Pesa uns 160 grams.

L’estic: Pot ser de fusta o de fibra de vidre. Consta de dues parts: el mànec (lloc on es troba l’empunyadura i per on s’agafa) i una pala corba per on es juga la bola (només per la cara interna. Els estics d’herba tenen la pala més gruixuda que els de sala.

Àrbitres: El partit està dirigit per dos àrbitres que manen per igual, vigilant cada un d’ells la seva meitat de camp i al llarg de tota la seva banda

Temps de joc: es juguen 2 parts de 35 minuts amb un descans de 10 minuts.

 

Cop franc

És la manera de posar la bola en joc després que algun jugador hagi rebut una falta en qualsevol part del terreny de joc, o després que hagi sortit la bola dels límits del camp.

Córner

És la manera de posar la bola en joc des de la cantonada quan ha sortit impulsada per un jugador de l’equip defensor.

Bully

És el servei neutral que es fa quan s’ha produït alguna interrupció no penalitzable o no favorable a cap dels dos equips. Dos jugadors, un de cada equip, fan xocar un cop els estics amb la bola al mig i ja poden disputar-se-la.

Penal córner

És una sanció a mig camí entre el córner i el penal del futbol. Es produeix quan l’equip defensor comet una falta voluntària dins de la zona de 22,90 metres o quan comet una falta involuntària dins de la seva àrea. Un jugador de l’equip beneficiat posa la bola en joc des de la línia de fons i l’envia a companys seus situats al voltant de l’àrea rival. El porter i quatre jugadors de l’equip defensor intenten evitar el gol sortint de la línia de fons, o fins i tot des de la línia de gol.

Penal stroke

És l’equivalent al penal del futbol. Es produeix quan l’equip defensor comet una falta voluntària dins la seva àrea. Un jugador atacant executa el penal des del punt de 6,40 metres.

Faltes més habituals

Les principals faltes són el joc perillós (aixecar l’estic i/o la bola més amunt del maluc; és a dir, de forma perillosa), els peus (tocar, parar o jugar la bola amb els peus), obstrucció (situar-se entre la bola i el rival sense intenció de jugar-la), el revés d’estic (jugar la bola per la part no plana de la pala de l’estic) i aixecar la bola prop d’un adversari.

Targetes

La verda és l’avís per reiteració de faltes o per protestar a l’àrbitre; la segona verda n’implica una de groga. La groga suposa una exclusió temporal per un mínim de 5 minuts. La segona groga implica la vermella i l’expulsió del partit.

 

Camp de hoquei

INTERCROSSE

Característiques


El Intercrosse es juga en un camp cobert de 40 x 20 metres, aproximadament; amb dues porteries en cada costat. Entorn de cadascuna d’elles, es dibuixa una circumferència que fa les vegades de zona, en aquest cas anomenada creés.


Els partits els disputen cinc jugadors (quatre de camp més el porter).

Les substitucions es fan a temps corregut, és a dir, sense parar el rellotge de joc i en qualsevol moment.


Cada jugador porta un estic anomenat “cross”, on porta la pilota quan corre. El cap del cross està feta de plàstic i està muntada sobre un pal de metall d’un metre de llarg. La pilota amb la qual es juga és una bola alguna cosa mes gran que una pilota de tennis, de plàstic emplena d’aire.

Quant a les proteccions que porten els jugadors, cal destacar que l’únic que porta, és el porter (casc, protecció per al pit, els braços i les cames).
atac.

Regles Generals


– Un partit consta de tres períodes de quinze minuts cadascun, amb uns minuts de descans entre cadascun d’ells.


– No es permet el contacte físic: ni amb el cos ni amb l’estic.


– Un jugador en possessió de la pilota només pugui mantenir-la en la seva poder cinc segon, transcorreguts aquests haurà de passar o tirar a porta.


– En qualsevol moment un jugador pot recollir la pilota, sempre que ho faci amb l’estic. A partir d’aquest moment la possessió serà d’aquest jugador. Quan la pilota és recuperada a la zona defensiva, el jugador que la tingui en possessió haurà de continuar el joc des del mateix lloc on la va recuperar, d’altra banda, si es recupera en el camp atacant, per poder continuar el joc haurà de sortir-se de la zona d’atac.

– No està permès que dos jugadors defensin al mateix jugador.


– Tots els jugadors hauran de subjectar l’estic amb les dues mans en tot moment mentre els toqui defensar

NORMES DEL KORFBAL

Faltes contra les regles

Durant el partit està prohibit:
a) Tocar la pilota amb el peu o la cama de forma intencionada.
b) Jugar la pilota amb el puny.
c) Prendre la possessió de la pilota en una posició de “caigut”. Quan qualsevol part del cos que no siguin els peus estigui tocant el sòl, no estarà permès agafar ni tapar la pilota.
d) Córrer amb la pilota. Córrer amb la pilota és contrari als requeriments de la cooperació, pel que desplaçar-se amb la pilota, únicament està permès si, pel contrari, resulti impossible aturar-se amb la pilota. Aplicant aquests principis, es deuen distingir tres casos:
1. Al rebre la pilota el jugador/a està aturat: en aquest cas pot pivotar.
2. Al rebre la pilota el jugador/a està corrent o saltant, es deté i després passa la pilota. El principi requereix que al rebre la pilota s’intenti efectuar immediatament l’aturada.
3. Després de rebre la pilota corrent o saltant, el jugador/a juga la pilota sense aturar. Això està permès sempre que al rebre i passar la pilota s’efectuï en un temps molt curt o en un sol moviment fluid.
e) Evitar la cooperació (“jugar sol”). S’evita la cooperació quan:
– Un jugador/a efectua una passada amb la intenció de recollir la pilota de nou i en un altre lloc.
– Un jugador/a bota la pilota corrent al costat (“driblar”).
Jugar sol no és penalitzable quan:
– El jugador/a no canvia aparentment de posició (p.e. un jugador/a, mentre està aturat, passa la pilota d’una mà a l’altra, o bota la pilota contra el sòl).
– La falta contra la regla de cooperació va ser comesa sense intenció (p.e. un jugador/a passa la pilota a un company/a, però aquest últim falla en la recollida, o quan en una disputa amb el contrari, el jugador/a no es capaç d’agafar la pilota immediatament, sinó que bota per a agafar-la posteriorment).
f) Lliurar la pilota a un company/a sense lliure circulació de la mateixa.
g) Retardar el joc innecessàriament.
h) Picar, treure o agafar la pilota de les mans d’un contrari.
i) Empènyer, picar o obstruir a un contrari. Cada impediment que es faci al moviment lliure del contrari està prohibit independentment de si és intencionat.
j) Defensar excessivament a un contrari en possessió de la pilota. Al defensor li està permès evitar que arribi la pilota a la seva destinació, amb accions que el seu resultat sigui que la pilota sigui llençada contra la seva mà o braç. Especialment li està permès el bloqueig de la pilota, posant el seu braç en el camí de la mateixa, però no ha de:
– Impedir l’ús lliure del cos del contrari bloquejant el braç d’aquest en comptes de la pilota.
– Picar la pilota o el braç (p.e. el braç usat per a d’impediment no ha de moure’s en direcció a la pilota en el moment del contacte).
k) Defensar a un contrari del sexe oposat, impedint-li el llenço o la passada.
l) Defensar a un contrari que ja està defensat per un company/a.
m) Jugar fora del seu propi quadre.
n) Llençar a cistella en posició de “defensat”. S’ha de considerar el tir com defensat en el cas que el defensor compleixi les tres condicionis següents:
– S’ha de trobar a un braç de distància del contrari i ha de mirar-li de front.
– S’ha de deliberadament intentar bloquejar la pilota.
– S’ha estar més prop del pal que l’atacant.
o) Llençar a cistella després d’haver-te creuat amb un company/a.
El “creuament” es produeix quan el/la defensa no pot seguir a l’atacant, ja que aquest corre tan prop d’altre atacant, que el defensor xoca o està a punt de xocar amb l’últim atacant i, per això, perd la seva posició de defensa. L’àrbitre, en aquest cas, senyalitzarà “tall”.
p) Llençar a cistella des del quadre de defensa, en el “servei lliure” o en el “salt neutral”.
q) Influir en un tir a cistella movent el pal.
r) Agafar el pal corrent, saltant o amb la finalitat de moure’s amb més rapidesa.
s) Violar les condicions estipulades per a l’execució d’una falta o un penalty (veure els punts 16 i 17).

Pilota fora

La pilota està fora en el moment que toca la línia exterior del camp de joc, el sòl, una persona o un objecte situats fora del camp de joc.
En el cas de produir-se una situació de “pilota fora”, un tir lliure serà efectuat per l’equip contrari a l’últim que va tocar la pilota.

Salt neutral

Quan dos contraris obtinguin la possessió de la pilota simultàniament, l’àrbitre detindrà el joc i senyalitzarà un servei neutral. Per a la realització del mateix, elegirà un jugador/a de cada equip, que siguin del mateix quadre, i si pot ser de la mateixa alçada.
La resta jugadors/es guardaran una distància mínima de 2,5 m i solament podran tocar la pilota una vegada que aquesta hagi estat tocada per un dels dos jugadors/es elegits, o bé després que la pilota hagi tocat el sòl. No està permès llençar a cistella directament de servei neutral.

La falta/sacada lliure (free-pass)

a) Quan penalitzar amb una falta/ sacada lliure?
S’afavorirà amb una falta/sacada lliure servei lliure a l’equip contrari després que l’àrbitre hagi indicat que una de les regles  ha estat violada.
b) Lloc del servei lliure.
El tir lliure s’efectua en el lloc on es va cometre la infracció. En cas que una pilota surti fora de banda, el tir lliure és efectuat des de fora del camp, fora de la línia exterior per on va sortir la pilota o per on el jugador/a infractor va tocar o va creuar la línia.
c) Com efectuar el servei lliure?
El jugador/que efectua el tir lliure ha de jugar la pilota dintre dels quatre segons a partir del moment que l’àrbitre hagi indicat, per mitjà del seu xiulet, l’inici de la jugada. Tota la resta de jugadors/es hauran de guardar una distància mínima de 2,5 m respecte a la pilota. A més, els jugadors/es atacants hauran de mantenir 2,5 m de distància entre ells. En el moment que el jugador/que ha de efectuar el servei mogui la pilota, o qualsevol part del seu cos, els defensors tindran dret a envair la zona prohibida. Els atacants podran entrar quan la pilota hagi recorregut els 2,5 m de distància. Si el servei lliure no ès efectuat dintre dels quatre serons, s’afavorirà a l’equip contrari amb un nou servei lliure.

El penalti

a) Quan penalitzar amb un penalti? Les infraccions que comportin la pèrdua d’una oportunitat de marcar un punt, es penalitzaran amb un penalty a favor de l’equip contrari. També es pot penalitzar amb penalty, i després d’haver avisat prèviament, les infraccions repetides que impedeixin impròpiament l’atac. S’efectuarà des del punt de penalty.
b) Com efectuar un penalty? Està permès marcar un punt directament des del punt de penalty. El jugador/que efectua el penalty no pot tocar el sòl entre el punt de penalty i el pal, amb cap part del cos, abans que la pilota hagi sortit de les seves mans. Fins aquell moment tots la resta jugadors/es han de guardar una distància mínima de 2,5 m en totes les direccions i des de qualsevol punt de la línia imaginària entre el pal i el punt de penal

EL TCHOUKBALL

EL CAMP

El camp de joc reglamentari és un rectangle de 40 per 20 metres, comprenent una zona de joc i dues zones o àrees prohibides, amb un radi de tres metres i situades en el mitjà de les línies de fons.

A nivell escolar, juguen dos equips de cinc o set jugadors, en una pista de 10 per 20 metres, amb un àrea prohibida de tres metres de ràdio.

DURACIÓ DEL PARTIT

Homes : 3 temps de 15 minuts, amb intervals de 5 minuts de descans.
Dones : 3 temps de 12 minuts, amb intervals de 5 minuts de descans.
Menors de 16 anys : 3 temps de 10 minuts, amb intervals de 5 minuts de descans.
JUGADORS

Un equip es compon de 12 jugadors, dels quals 9 són titulars, i tres són suplents

LA ZONA PROHIBIDA

Cap jugador haurà d’envair la superfície de la zona prohibida. Podrà estar en contacte amb la pilota en l’espai aeri de la zona prohibida, i desprendre’s d’ella abans d’aterrar.

FALTAS
Un jugador no ha de:
a) *Driblear la pilota en el pis o en l’aire.
b) Tocar la pilota amb peus o cames.
c) Fer més de tres passos.
d) Trepitjar fora de les línies del camp de joc, mentre es té la pilota.
e) Llançar la pilota *intencionalment a un adversari.
f) Deixar caure la pilota després d’haver rebut una passada.
g) Prendre una passada que pertany a l’equipo adversari.
h) Prendre un rebot d’un tir del propi equip.
i) Obstaculitzar a un oponent en qualsevol forma, mentre aquest últim té la pilota, ( ja sigui
quan pansa, rep, llança o es mou amb ella).
j) Totes aquestes faltes estan penalitzades amb un tir lliure per a l’equip adversari, prop don es va cometre la infracció.
Una falta accidental serà penalitzada amb un tir lliure, una falta deliberada serà anotada en la *planilla de joc, i després de la tercera falta, el jugador serà completament desqualificat del joc.
En el tir lliure, ha de fer-se com a mínim una passada, abans de llançar la pilota a l’arquejo-xarxa de rebot.

PUNTS
Es concedeix un punt a l’equip atacant, quan la pilota llançada a l’arquejo-xarxa, no és *recepcionada pel defensor, i toca el pis.
Es concedeix un punt a l’equip oponent quan:
a) La pilota rebota a la xarxa, i cau a la zona prohibida.
b) El llançament de l’equip atacant no arriba a l’aparell de rebot.
c) Quan la pilota rebota en l’arc – xarxa i cau fora dels límits de la pista.
d) Quan el jugador que llança la pilota a l’arquejo – xarxa, és tocat per la mateixa en el rebot.
Nota:
a) Quan la pilota, llançada per l’atacant a l’arquejo-xarxa, és presa per un company del mateix equip, s’atorgarà un tir lliure a l’equipo adversari, en el cercle de tres metres, en el lloc més proper on va ocórrer.
b) Quan un jugador llança la pilota a l’arquejo-xarxa, i la mateixa és presa a la zona prohibida per un membre de l’equip oponent, se sancionarà tir lliure des del cercle, en el punt més proper on va ocórrer.

Mitjans de transport

Les persones de primer d’ESO hem estat fent el crèdit de síntesi estudiant els diferents mitjans de transports  i un matí ens vam dedicar a fer-ne amb els nostres cosos. Esperem que us agradi!