Hem tornat de les vacances carregades d’energia i amb ganes d’assumir nous reptes d’aprenentatge. Iniciem un nou bloc de l’Itinerari de socials ple d’encàrrecs d’entitats externes. En el cas de l’IP Som la Revolució, ha estat la Ràdio de Barberà del Vallès qui ens ha proposat com a repte narrar les revolucions tot realitzant un programa radiofònic.
Aquest programa ha d’indagar les bases del món contemporani (s.XIX) i ha de contenir les següents seccions:
Un informatiu dedicat a la Revolució Francesa.
Retransmissió en directe d’una vaga (o una manifestació) obrera durant la Revolució Industrial.
Entrevista a dos personatges històrics rellevants del procés revolucionari liberal i nacionalista del segle XIX (Un per a cada revolució)
Emissió d’un programa de debat entre teòrics rellevants del pensament polític i econòmic del segle XIX.
Magazine cultural dedicat als moviments artístics del segle XIX
Segur que ens en sortirem i, sobretot, aprendrem de valent!
Enguany l’Institut Bitàcola participarà a la fase local de la Universitat Autònoma de Barcelona de la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat 2021. La Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat és una competició d’oratòria en la qual diversos equips d’estudiants de 4t d’ESO, batxillerat i cicles formatius de diferents centres docents debaten sobre un tema polèmic i d’actualitat. L’objectiu de la Lliga és fomentar les competències transversals dels estudiants mitjançant l’ús de la paraula i crear un espai de formació on s’utilitza el català com a llengua vehicular.
L’equip representant del Bitàcola ha sorgit de l’IP No existeix planeta B de l’itinerari de socials de 4t d’ESO. En aquest IP s’ha indagat sobre la relació de l’ésser humà i el seu medi, les activitats econòmiques i els impactes mediambientals i socials d’aquestes. L’objectiu de l’IP ha estat posicionar a l’alumnat davant la pregunta de la Lliga de Debat d’aquest curs: És compatible el creixement global de l’economia amb el respecte al medi ambient?
L’argumentació, l’oratòria, el treball cooperatiu i el debat han estat claus per buscar els arguments i els contraarguments per donar resposta a la qüestió. Hem treballat de valent per poder representar el nostre centre de manera òptima.
La pandèmia de la COVID19 no ens ha fet renunciar a celebrar el Dia de la diversitat a l’institut Bitàcola conjuntament amb la Fundació Tallers. El nou context ha suposat un nou repte per a l’alumnat de 3r C encarregat d’organitzar i coordinar aquesta celebració.
En motiu del Dia internacional de les persones amb diversitat funcional, l’alumnat ha organitzat diverses activitats per tal de visibilitzar aquest col·lectiu i promoure la inclusió plena de totes les persones. Però, no ho han fet sols, sinó que les activitats proposades han estat pensades, dissenyades i programades conjuntament amb els companys i les companyes de Fundació Tallers.
El conjunt d’alumnat del Bitàcola i del professorat han realitzat les següents activitats de manera telemàtica:
De 8.00 a 8.15h: Lectura sobre la diversitat funcional (Projecte Lectura 10)
De 8.15 a 8.45h: Visualització del curtmetratge Cordes i rutina de pensament què veig, què penso, què em pregunta a través d’un jambord col·lectiu de tots els grups-classes
De 8.45 a 9.10h: Gravació del ball de la diversitat per grups-classes
De 9.10h a 9.25h: Presentació de la Fundació Tallers
De 9.25 a 9.50h: Activitat trencaclosques on cada alumne/a exposava la seva opinió sobre la diversitat funcional
De 9.50 a 10.00h: Reflexió sobre la jornada
Tanmateix, la celebració no s’ha quedat aquí sinó que després de l’esbarjo s’han celebrat les II Jornades d’esport i diversitat on l’alumnat de tercer d’ESO ha preparat diverses proves d’esport adaptat per a l’alumnat de primer i segon d’ESO. El manifest que s’ha llegit en aquestes II Jornades també ha estat obra de l’equip festa de l’EX La diversitat ens enriqueix.
Malgrat la COVID19, hem estat capaços de reivindicar una de les característiques més inherents de la nostra existència: la socialització. Demostrant una vegada més que la diversitat ens enriqueix i ens fa humanes.
Les parets del Bitàcola han estat els altaveus perfectes per denunciar tot un seguit de pràctiques masclistes amb el ventall del hashtag: #Ésviolènciamasclista. La iniciativa ha estat cosa del grup de 3r C, referent enguany del Feminisme al Bitàcola.
En les darreres setmanes aquest grup ha participat en el XVI Fòrum Jove contra les violències de gènere amb l’objectiu de: 1) Visibilitzar dones i col·lectius que sovint no es veuen i sobreviuen en situació d’exclusió; 2) Visibilitzar l’impacte del covid19 en aquests grups de persones i la situació de pobresa generada arrel de la pandèmia, com les xarxes de suport per pal·liar els efectes.; i 3) Visibilitzar les dones, essencials per a la vida com les estratègies de suport, recolzament, sororitat i ajuda mútua.
Després de participar en aquest fòrum, l’alumnat va decidir fer una acció social en motiu del Dia internacional contra la violència masclista (25 de novembre). L’objectiu d’aquesta acció era sorprendre a la resta de l’alumnat i del professorat a l’arribar a l’institut el mateix 25N. El grup va decidir encartellar tot el centre per tal de denunciar pràctiques masclistes. Per a fer-ho, van dissenyar els cartells, els van pintar i, finalment, el dia abans de la data assenyalada, es van quedar al centre allargant la seva jornada lectiva per tal de sorprendre a la resta de companys i companyes.
La seva implicació no es va quedar només aquí, sinó que conjuntament amb l’Escola-Institut Can Llobet vàrem anar a llegir el manifest feminista institucional a l’Ajuntament de Barberà del Vallès. La Júlia Alharilla Talavera i l’Anna González Parés, delegades del grup-classe, varen ser les representants de l’institut Bitàcola.
El nou context de pandèmia no ha estat un obstacle a l’hora de treballar cooperativament amb totes aquelles entitats que ens han fet un encàrrec. Aquesta mateixa setmana, tot l’alumnat de 2n i de 3r d’ESO ha presentat, de manera telemàtica, als seus companys i a les seves companyes els encàrrecs dels seus respectius Espais en xarxa (EX).
Els sis EX que treballarem en aquest primer trimestres són:
EX – Migracions d’ahir i d’avui (2n A). El CITE (Centre d’Informació per a Treballadors Estrangers) i l’SCAI (un servei cívic i ciutadà d’acolliment a les persones immigrades que fomenta els contactes entre la societat sabadellenca amb persones i grups d’immigrants) ens han demanat realitzar una campanya de conscienciació sobre els moviments murgatoris, des de la visió del passat i del present.
EX – H2O i vida dels nostres rius (2n B). L’Associació Hàbitats (projecte rius) ens ha demanat fer una campanya de conscienciació medioambiental contra la contaminació causada pels plàstics. Fer un vídeo en format stop-motion.
EX – Transformem els espais (2n C). És l’EX encarregat de realitzar una petició interna del centre: millorar a nivell estètic i funcional els espais externs que componen el pati escolar. Concretament, en el marc d’un cronograma detallat haurem de pensar, dissenyar (croquis, esbossos, pressupostos, plànols 3D) i construir estructures i eines que puguin optimitzar l’ús d’aquest espai.
EX – Laboratoris per infants (3r A). Les llars d’infants de Barberà del Vallès: La Rondalla i La Xerinola ens ha demanat realitzar unes activitats pels seus infants de 2 i 3 anys.
EX – Ràdio (3r B). Aquest EX col·labora amb tres entitats diferents: La ràdio de Barberà del Vallès, el Canal Terrassa i l’Escola Elisa Badia. L’encàrrec que ha rebut aquest grup consisteix en: 1) Gravar una secció d’un programa a Ràdio Barberà en format podcasts sobre com els adolescents de barberà han viscut i estan vivint en època de pandèmia; 2) Representar al centre al concurs del Picalletres i 3) Dinamitzar un joc relacionat amb el Picalletres per a l’alumnat de l’Elisa Badia
EX – La diversitat ens enriqueix (3r C). En aquest EX, un curs més, tornem a col·laborar amb la Fundació Tallers de Badia del Vallès. Enguany tenim quatre encàrrecs diferents: 1) Realitzar una exposició dels vostres rostres utilitzant diferents tècniques pictòriques on s’expressin les diverses identitats ; 2) Fer el videoclip de la nostra cançó l’Himne de la diversitat on surtin tots els participants de l’EX Diversitat (Institut Bitàcola/Fundació Tallers); 3)Realitzar una poesia titulada la Diversitat ens enriqueix utilitzant la tècnica de la poesia dibuixada i; 4) Organitzar el dia de la diversitat funcional del 3 de desembre del 2020 a l’Institut Bitàcola.
Presentats els encàrrecs, ara ens toca treballar de valent per realitzar-los tot aprenent i gaudint d’aquesta oportunitat tant enriquidora. Endavant!
Aquesta setmana hem finalitzat l’IP Que la filosofia ens ensenyi a veure el món. La finalitat de l’IP Filosofia era proporcionar les competències necessàries per treballar aspectes d’ètica a partir del llibre Elisa. La nostra creació final ha estat el portfoli Elisa on hem recollit totes les reflexions dels debats realitzats a classe.
Voldria aprofitar l’avinentesa per compartir amb vosaltres les il·lustracions sobre el llibre Elisa que va fer una alumna el curs passat quan va cursar l’IP en ple confinament. El rostre d’Elisa il·lustrat per la Maria Pérez (@mariaexiste_ a instagram):
El proper dilluns tornen els Espais en xarxa (EX) a l’institut Bitàcola. L’EX són projectes al servei de l’entorn per educar ciutadania compromesa, participativa, i amb sentiment de pertinença, i per fer els aprenentatges més significatius i profunds. L’alumnat de 2n i 3r d’ESO en grups internivells cursa dos Espais en xarxa cada curs. Dues vegades al curs pot triar entre una oferta de sis EX.
El nou context de pandèmia ha provocat que no puguem agrupar l’alumnat en grups d’internivells, cal respectar els anomenats grups bombolla. Tot i així, no hem volgut renunciar als EX. Per tant, cada grup-classe portarà a terme un dels encàrrecs que ens han fet sis entitats externes al centre.
Una d’aquestes entitats és la Fundació Tallers de Badia del Vallès. Fundació que treballa per a que les persones amb discapacitat intel•lectual i / o problemes de salut mental tinguin les mateixes oportunitats que tenim tothom: treballar, conviure i gaudir vivint amb la millor plenitud.
Aquest curs serà el tercer curs que col·laborem conjuntament. El primer encàrrec ens el varen fer en el curs 2018-2019 i teníem com a objectiu realitzar l’himne de la diversitat:
El curs passat l’encàrrec es va ampliar. Per una banda, la Fundació Tallers ens va demanar que féssim una campanya comercial pel seu projecte Endorphins. I, per l’altra, l’institut ens va demanar que organitzéssim el dia de la diversitat funcional al centre. Aquesta experiència ha estat publicada al número 412 de Perspectiva amb el títol Sempre a punt! L’aprenentatge servei . El resultat va ser el següent:
Aquest curs realitzarem un nou encàrrec amb la mateixa il·lusió que el primer. Estic entusiasmada de poder compartir aquest projecte novament amb la Montse, la Judith i la Mari Paz.
Tot i que no podrem fer les trobades presencials, ens hem esforçat molt per a poder compartir dues sessions a la setmana de manera virtual. Estem convençudes que ens en sortirem i que l’alumnat i els companys i les companyes de la Fundació Tallers gaudiran moltíssim!
Després de set setmanes de treball, l’alumnat de 3r d’ESO ha finalitzat el segon Espai Globalitzat del curs: S’hauria de celebrar el 12 d’octubre, dia de la Hispanitat? La finalitat d’aquest EG era esbrinar quina ideologia hi ha darrera de la (no) celebració del 12 d’octubre (12O), i plantejar una manera de commemorar aquest esdeveniment.
En aquest EG s’han realitzat dues creacions finals. Per una banda, una d’individual on l’alumne/a ha participat en un debat i s’ha posicionat a les següents qüestions: 1) Què (no) es commemora el 12O?; 2) El 12 d’octubre de 1492 va ser el descobriment d’Amèrica? i 3) El 12 d’octubre de 1492 va significar l’inici d’un genocidi? (veure BO debat).
I, per altra banda, a través d’un treball cooperatiu han realitzat un telenotícies amb una de les interpretacions del 12 d’octubre que hem treballat al llarg de l’EG (Hispanitat, Resistència indígena i diversitat cultural):
Continuem indagant el 12 d’octubre de 1492 en el projecte de l’Espai Globalitzat: S’hauria de celebrar el 12 d’octubre, dia de la Hispanitat? Aquesta vegada hem iniciat el tema 4 on ens centrem a respondre la següent qüestió del debat final: El 12 d’octubre de 1492 va significar l’inici d’un genocidi?
Per a poder respondre aquesta qüestió, hem investigat sobre les conseqüències de la conquesta i colonització d’Amèrica per equips cooperatius.
Finalment, hem interpretat tota la informació analitzada en aquest tema fent un text argumentatiu per tal de posicionar-nos en aquesta qüestió de cara al debat final. Us deixem un exemple:
La Corona de Castellà va organitzar al 1519 una expedició per arribar a les illes de les espècies navegant d’Amèrica cap a l’oest. La missió va ser encomanada al portuguès Fernando de Magallanes i la va acabar el mariner Juan Sebastián Elcano. Després de tres anys de navegació, es va completar la primera volta al món, demostrant, d’aquesta manera. que la Terra és esfèrica.
La primera volta al món no tan sols va canviar la visió que tenia Europa fins llavors, també va canviar la forma de representar-lo. L’objectiu d’aquesta tasca ha estat comparar tres mapes d’èpoques diferents (Edat antiga, Edat mitjana i Edat Moderna) per analitzar com va canviar la representació del món conegut.
Els mapes a descriure i a analitzar han estat els següents: el mapa d’Eratostenes del s. III aC, el mapa d’Henrique Martelo Germano del 1489 i el mapa de Rumold Mercator del 1587.
La tasca s’ha realitzat a través d’un guió on es descrivia, s’analitzava, es comparaven els mapes i, finalment, s’extreien unes conclusions. El resultat d’una tasca d’una alumna ha estat el següent: