El cicle menstrual femení

 

Primer visionarem un video sobre : Què és la regla?

Què és la regla?

El cicle menstrual femení és un conjunt d’esdeveniments que tenen lloc entre dues menstruaccions i té una durada aproximada de 28 dies.

Cicles menstruals i ovulació

Arribada la maduresa sexual, aproximadament un cop cada mes, a la meitat del cicle menstrual, un dels dos ovaris de la noia desprèn un òvul. Això és l’ovulació.
De vegades els primers cicles menstruals de la noia són assaigs o proves que fa el cos i no sempre van acompanyats d’ovulació.

Cicle Menstrual

Què és la menstruació?

Uns dies abans de l’ovulació, l’úter es prepara per poder acollir i nodrir un possible embrió. El tel que recobreix l’úter es fa gruixut i s’omple de sang. Si no hi ha fecundació, tota aquesta preparació ha estat inútil: l’òvul es desintegra, el tel es desprèn junt amb una certa quantitat de sang i s’evacua a l’exterior per la vagina. Això s’anomena menstruació o regla.

Quan s’inicia la menstruació?

L’edat d’aparició de la primera menstruació varia molt d’unes noies a altres. La majoria tenen la seva primera regla entre els 10 i els 16 anys. Que una noia tingui la regla és un senyal de normalitat. Si la noia està sana, i no queda embarassada, seguirà tenint regularment les seves menstruacions fins als 45 o 55 anys.

https://criatures.ara.cat/adolescencia/primera-menstruacio-nenes-regla_0_1635436455.html

 

Freqüència i durada de la menstruació

Un cicle menstrual s’inicia el primer dia que baixa la regla i s’acaba el primer dia que comença la següent regla. El cicle menstrual va de regla a regla. La majoria dels cicles menstruals oscil·len entre els 28 i els 32 dies. La menstruació acostuma a durar ente 5 i 7 dies. Però tant la menstruació com la durada del cicle menstrual varia molt d’unes noies a altres.

Molèsties menstruals

La menstruació sovint va acompanyada de molèsties. Normalment, el dia abans de la menstruació i un parell de dies després d’iniciar-se, la regla va acompanyada de mal de ventre, mal de cap i mareig, cansament, punxades a la panxa etc. Un o dos dies abans que vingui la regla, també són molt freqüents els canvis en l’estat d’ànim: irritabilitat, nerviosisme, tristesa, ganes de plorar, etc.

Font: Catalunya diari

 

Què s’ha d’utilitzar?

Per tal d’absorbir el que s’evacua amb la menstruació es poden utilitzar o bé compreses o bé tampons. La gran diferència és que les compreses són externes mentre que els tampons són interns. Tant uns com altres s’han de canviar sovint, diverses vegades al dia i alguna vegada a la nit. Cada noia ha de triar el sistema que més li convingui.

 

( Font : edu365.cat )