Col·lecció d’imatges

Una altra estratègia d’ús de les pissarres digitals és utilitzar-les com a projecció d’imatges. Des del recull fotogràfic d’una sortida fins a una exposició d’obres pictòriques d’un pintor/a o d’un estil determinat.

L’àlbum que es mostra a continuació està fet amb el servei web BubbleShare.

 

[bubbleshare 93559]

 

Els mapes conceptuals

Un altre exemple d’ús d’aquests aparells a l’aula és el treball de mapes conceptuals. Les estratègies d’ús poden ser molt diverses i poden anar des de l’exposició o el desenvolupament d’un tema a partir d’un mapa conceptual, fins al desenvolupament per part dels alumnes dels seus propis mapes conceptuals.

Si voleu saber més sobre mapes conceptuals, feu un cop d’ull a la definició que en fa la Viquipèdia.

Tot seguit, podeu veure una presentació explicativa al voltant dels mapes conceptuals:


 

Si voleu començar a fer els vostres propis mapes conceptuals, un bon programa és el CMapTools. Tot seguit, una imatge d’un CMapTools que explica com es pot fer Podcasting. Per veure’l a mida real, feu clic aquí.

 

Podcast

Exemples d’ús

Una de les opcions d’ús que tenim amb les pissarres digitals (interactives o no) és utilitzar-les per a la realització de presentacions. De fet, és l’ús més habitual i més estès dins l’educació.

La revolució de la web 2.0 ens ha portat eines noves i, moltes d’elles, poden ser extensives i aplicables a l’aula mitjançant les pissarres digitals. En aquest cas, es tracta de SlideShare, un servei web que permet pujar presentacions i accedir-hi des de qualsevol lloc que tingui connexió a Internet. I per si això no fos suficient, aquestes presentacions es poden integrar en blocs i altres entorns de publicació.


PD o PDI

Fa un temps, a la llista de correu del grup DiM, es va debatre al voltant de la definició de pissarra digital i pissarra digital interactiva per saber les diferències entre una i l’altra. Després d’una exposició d’un període de debat, es va arribar a aquestes definicions:

 

PISSARRA DIGITAL (PD): Sistema tecnològic, generalment integrat per un ordinador i un videoprojector, que permet projectar continguts digitals en un format idoni per a la seva visualització en grup. Es poden interactuar sobre les imatges projectades utilitzant els perifèrics de l’ordinador: ratolí, teclat, tauleta gràfica…

PISSARRA DIGITAL INTERACTIVA (PDI): Sistema tecnològic, generalment integrat per un ordinador, un videoprojector i un dispositiu de control de punter, que permet projectar en una superfície interactiva continguts digitals en un format idoni per a la seva visualització en grup. S’hi pot interactuar directament sobre la superfície de projecció.