Featured

Qui soc? i per què aquest bloc?

Soc professor de FOL i tinc la intenció de treballar la marca personal del meu alumnat a Internet…

Donat que cada vegada l’ecosistema digital que utilitzen els alumnes és més ampli, penso que un bloc potser un “node” que aglutini la informació i recursos més rellevants per mostrar-se i comunicar-se amb tercers.

En concret el bloc pot ser un espai on mostrar les competències professionals que no apareixen en un currículum vitae, un espai per postular-se a empreses i organitzacions, un aparador on difondre articles tècnics, un punt d’interconnexió d’una xarxa professional, i tantes altres coses com siguin necessàries en cada moment.

Tot l’anterior d’acord amb les següents competències digitals a assolir a través de les activitats identificades a realitzar:

  1. L’alfabetització mediàtica i en el tractament de la informació i les dades: Gestió i organització de la informació i tractament de dades.
  2. Com desenvolupar les competències de l’alumnat per construir la seva identitat i ciutadania digital: La identitat digital a través de les xarxes socials.
  3. El desenvolupament de les competències de l’alumnat en la creació de continguts: Tecnologies digitals per crea i expressar continguts.
  4. Com desenvolupar les competències de l’alumnat en l’ús segur, responsable, crític, saludable i sostenible de les tecnologies digitals i per garantir-ne el benestar digital: Perills digitals i seguretat.
  5. Ús de les tecnologies digitals per donar resposta a problemes quotidians i dur a terme projectes individuals i col·lectius: Desenvolupament de projectes fent ús de les tecnologies digitals.

L’alumnat pot donar resposta a problemes quotidians i dur a terme projectes individuals i col·lectius

CDD M6.5 Ús de les tecnologies digitals per donar resposta a problemes quotidians i dur a terme projectes individuals i col·lectius

El concepte de prosumidor prové de la unió de productor i consumidor, per tant, és aquella persona que consumeix un producte i alhora forma part de la producció. En l’àmbit digital, les eines de creació a l’abast de tothom i tècnicament assequibles amb uns coneixements bàsics, ha potenciat la creació de continguts digitals per part de les mateixes persones que consumeixen continguts digitals.

Avui en dia, per responsabilitat i en deute amb totes aquelles persones que posen el seu coneixement i creacions digitals a disposició, cal promoure que, tant el professorat com l’alumnat, sigui prosumidor dins de l’entorn digital. Internet no seria el que és, si no fos perquè hi ha persones, que no només consumeixen, sinó que creen, col·laboren i comparteixen.

El model SAMR (ja exposat en mòduls anteriors), dissenyat pel Dr. Rubén R. Puentedura guia en els passos per integrar les tecnologies digitals a les activitats d’aprenentatge, dividits en dos blocs: millora i transformació. El primer bloc, de millora, fomenta que l’alumnat sigui consumidor de continguts i eines digitals i els estadis del bloc de transformació busca aquesta participació de l’alumnat en processos de creació i compartició de continguts digitals.

En el nivell de competència digital docent B1, es persegueix la integració de les tecnologies digitals en els processos d’ensenyament-aprenentatge, en els dos últims estadis presentats en el model, dins del bloc de transformació.

Seguir aquest model pot ajudar a definir els objectius per avançar en el desenvolupament de la competència digital docent, avançar en els estadis d’integració de les tecnologies digitals en les situacions d’ensenyament-aprenentatge i permetre que l’alumnat vagi desenvolupament el seu paper com a prosumidors de continguts digitals.

El model SAMR són els acrònims en anglès de Substitució (sustitution), Aument (augmentation), Modificació (modification) i Redefinició (redefinition).

Llavors el bloc pot ser un instrument efectiu per motivar l’alumnat a crear, construir-innovar i si més no a modificar i redefinir coneixements, reptes i projectes, aportant valor afegit a la societat alhora que augmenten les seves competències en base a un permanent esperit critic, de millora i de retorn augmentat a la societat amb la que es relaciona i interactua.

Doncs fem-ho!

El desenvolupament de les competències de l’alumnat en la creació de continguts

Curs CDD M6.3 Sobre creació de continguts “bloc” en la construcció de la identitat digital…

La participació de l’alumnat en el mon digital no s’ha de limitar al seu paper com a simple consumidor de continguts sinó que ha d’incloure també la vessant de creador de continguts.

Amb la vista posada en aquest objectiu, cal proporcionar-los eines per poder crear expressar coneixement, opinions i sentiments, en diferents formats (text, taules, àudio, imatge, vídeo, programes informàtics,…), mitjançant les eines informàtiques més adequades segons la necessitat.

Aquest procés de creació o reelaboració de contingut cal fer-lo des del respecte a la propietat intel·lectual i drets d’autor dels materials que s’utilitzen i sent conscient també dels drets propis en crear nou contingut digital, ja sigui derivat com nou.

Llavors, els ensenyem a crear i dinamitzar els seus propis blocs?

Identitat i ciutadania digital

Curs CDD. M6. Sobre l’alumnat…

La comunicació i la participació en entorns digitals és clau per la creació d’una identitat pròpia en els entorns en línia. L’alumnat, segons l’etapa educativa en la qual es trobi, ja s’haurà iniciat en la creació d’una reputació digital, moltes vegades, sense ser-ne plenament conscient.

Per aquest motiu, els centres educatius poden ser un bon espai per l’alumnat on preparar-se, posar en pràctica, cometre algun error, i aprendre a resoldre’l, per desenvolupar la competència de comunicació, col·laboració i participació en entorns digitals, construint, de forma progressiva i responsable, la identitat digital i el perfil com a ciutadans i ciutadanes digitals.

Per tant, animem a què sigui l’alumnat qui elabori i publiqui els seus recursos digitals? és millor construir una identitat digital que te la facin, i sempre la podrem eliminar…