He realitzat un estudi per esbrinar si l’ús dels mòbils i a les pantalles havia augmentat en la població jove durant aquestes darreres setmanes.
Primerament, vaig preguntar els enquestats si en una situació normal consideren que pasen un gran nombre d’hores amb el mòbil i les pantalles. Un 73% dels enquestats va respondre que sí; és a dir, que consideren que passen moltes hores mirant el mòbil i davant les pantalles. I els enquestats restants, un 27%, va respondre que no.
En segon lloc se’ls va preguntar a quin dispositiu li dediquen més temps en una situació normal: mòbil, tablet o ordinador. Clarament veiem que un 60% utilitza més el mòbil i de la població restant, un 20%, la tablet i un altre 20% l’ordinador.
Seguidament, se’ls va preguntar si dedicaven, en una situació normal, més temps al mòbil i les pantalles per oci o per feina. La gràfica és clara: un 80% dedica més temps per oci mentre un 20% ho fa per feina.
En quart lloc, se’ls va preguntar quántes hores diàries dedicaven al mòbil i les pantalles abans de l’estat d’alarma, per després comparar-ho amb les hores diàries durant l’aillament. Una població miniotària d’un 7% dedica entre 1 i 2 hores, un 40% les utilitza entre 2 i 3 hores, un 20% entre 3 i 4 hores i, per últim, un 33% entre 4 i 5 hores.
A la pregunta “ha augmentat el temps d’ús del mòbil i les pantalles durant el confinament?”, un 100% ha respost que sí.
Durant el confinament, els enquestats utilitzen el mòbil i les pantalles un mínim de 5 hores. Trobem els tres percentatges igualats a un 33,3%, amb les franges d’entre 5 i 6 hores, entre 6 i 7 hores i més de 7 hores.
També els percentatges s’igualen amb la pregunta de si dediquen més temps per oci o per feina, amb un 47% per oci i un 53% per feina. En una situació normal predomina un major temps per oci mentres que durant la pandèmia predomina la feina, tot i que els percentages estan molt igualats.
Per últim, també podem veure que el dispositiu predominant durant aquesta etapa passa a ser l’ordinador amb un 60% mentre el mòbil queda minoritari amb un 6%.
Amb aquest estudi he pogut comprobar que el temps d’ús dels mòbils i les pantalles ha augmentat durant el confinament i que en una situació normal el dispositiu més utilitzat és el mòbil. Tot i això, aquestes darreres setmanes el més utilitzat passa a ser l’ordinador. Això té relació amb el fet que durant aquests dies que ens ha tocat viure, els dispositius s’utilitzen més per feina que per oci.
Per Marc Garcia