La tria de la Jaumeta 2018

Ja tenim llibre de la Jaumeta 2018.

El divendres 15 de juny de 2018, vam fer el quart i esperat esmorzar de la Jaumeta.

 

En un ambient festiu vam parlar dels llibres que hem llegit aquest curs i vam triar el que més ens havia agradat. I ja el tenim aquí:

Resultat d'imatges de hachiko llibre

El llibre Lluís prats va ser el més votat, però darrere a poca distància vam tenir L’illa de la Paidonèsia d’Oriol Canosa.

Ja estem preparant la cinquena edició!

 

Nadal, època de regals, fa créixer la biblioteca.

Aprofitem aquestes dates per recomanar llibres. Un exercici molt satisfactori, si us serveix per conèixer petites meravelles, des del nostre punt de vista.

Títol: Obriu les portes
Autors: Txarango
Il·lustradora: Gemma Capdevila
Editorial: Sembra
Resultat d'imatges de obriu les portes

Aquest fantàstic àlbum il·lustrat està basat en la cançó Obriu les portes de Txarango. Les imatges de la gemma Capdevila estan plenes de poesia i simbolisme. Potser els més petits  no l’entendran, però amb ajut podran copsar la idea.

Títol: El lleó blanc
Autor: Jim Helmore
Il·lustrador: Richard Jones
Editorial: Andana

Resultat d'imatges de El lleó blanc andana

Una història màgica sobre una nena petita que es trasllada a una nova casa i  de sobte descobreix a les seves parets un lleó blanc que esdevé el seu amic. Un nou amic molt especial que l’ajudarà a ser feliç i a saber trobar el coratge per sortir de la zona de confort.

Títol: L’Olivia l’espia
Autor: Ian Falconer
Editorial: Andana

Resultat d'imatges de L’Olivia l’espia

De la mà d’en Ian Falconer torna l’Olívia, la porqueta més imaginativa del món. Una dia escolta una conversa, accidentalment, de la seva mare on parla d’ella. Aquest fet la portarà a espiar al seu entorn d’una forma molt singular per veure que més diuen d’ella. Fins que un dia escolta a la seva mare que la portaran a una “Institució” i això la fa imaginar el pitjor.

Títol: Olga de papel
Autora: Elisabetta Gnone
Il·lustradora: Linda Toigo
Editorial: Duomo

Resultat d'imatges de Títol: Olga de papel Autora: Elisabetta Gnone Il·lustradora: Linda Toigo Traductor: Miguel García Editorial: Duomo

Esta es una historia real.
Es la historia de cuando el oso amaestrado del señor Yubat, al final, me cortó en dos y el hombrecito muelle me pegó con celo. Él siempre lleva encima un rollo de celo, porque de vez en cuando se despega del fondo de la caja y cae fuera. La mujer voladora quería prestarme una de sus tiritas, pero yo opino que, si te cortan en dos, hace falta algo más fuerte para mantenerte junta.

Aquesta novel·la és d’Elisabetta Gnone, creadora de la saga Fairy Oak.

Títol: Què en fas, d’una idea?
Autor: Kobi Yamada
Il·lustradora: Mae Besom
Editorial: BiraBiro

Resultat d'imatges de Què en fas, d’una idea? Autor: Kobi Yamada

Què en fas, d’una idea? Sobretot, si la idea és agosarada o, fins i tot, una mica esbojarrada… La tries? Camines amb ella? Fas veure que no existeix? Aquesta és la història d’un infant, d’una idea brillant i de com aconseguirà mostrar-la a tothom. No sembla fàcil, però a mesura que la confiança del nen creix, també ho fa la idea, fins que un dia passa una cosa increïble.

Títol: L’Odissea de l’Ollie
Autor: William Joyce
Editorial: Bambú

 

L´ODISSEA DE L´OLLIE

En el regne secret de les joguines hi ha molts misteris. Hi ha el codi de les joguines i també la màgia de convertir-se en la joguina preferida d’un nen. Però l’Ollie és molt més que el nino preferit d’en Billy: és el seu millor amic. Per això, quan el malvat rei pallasso Zozo i els seus esbirros de ferralla segrestin l’Ollie, en Billy no dubtarà a emprendre la perillosa aventura del rescat.

Aquestes recomanacions no podrien ser sense el mestratge d’en Jaume Centelles.

 

Per últim, us voldríem aprofitar per felicitar-nos. Fa poc temps s’han estrenat dues llibreries, a prop de l’escola i això és un motiu de celebració. Us aconsellem que us hi passegeu.

Carrer de Caballero, 58.

Resultat d'imatges de la inexplicable

Carrer de Galileu, 78

La Tria de la Jaumeta 2018

Ja tenim aquí la quarta edició de la Tria de la Jaumeta. Aquest curs hem triat sis nous títols i ja els hem començat a llegir.

A lo bestia de Mar Benegas

El nen de traspàs de José Luis alonso de Santos

L’illa de la Paidonèsia d’Oriol Canosa

Hachiko. El gos que esperava de Lluís Prats

La nena que es va convertir en mòbil de Francesc de Puigpelat i Valls

Grot. El goblin enamorado de Luca Blengino

Clica aquí per veure les fotos

Un dia del mes de juny farem el tradicional esmorzar de la Jaumeta, amb tots els participants, i en triarem el títol preferit.

Anteriors cursos es van triar Dragonero de Josh Lacey, L’al·lucinant, galàctic i piràtic viatge del pare de Neil Gaiman i Bruc Artiac Operació Gertrudis d’Enric Gomà.

La Tria de la Jaumeta 2017

El dilluns 19 de juny de 2017 vam realitzar el ja clàssic esmorzar de la Jaumeta i ja tenim el llibre de la Jaumeta 2017: Dragonero de Josh Lacey (Ediciones Ekaré).

Resultat d'imatges de DRAGONERO

Aquest curs hem trencat tots els records i més de 60 nens i nenes han llegit els llibres que ens van proposar.

La votació final va ser molt disputada i en segon lloc va quedar Arriba el senyor Flat! de Jaume Copons i Liliana Fortuny (Combel).

Ja esperem les propostes per al curs vinent de la Jaumeta.

 

 

 

A l’estiu també llegim

L’estiu és un bon moment per llegir en parella o tot solets. Aquí teniu unes idees, però el millor és anar a una llibreria o a la biblioteca, on tenen de tot i més.

 

Per als més menuts

Comencem a llegir

 

Ja sabem llegir

 

 

Ens agrada llegir molt

 

BON ESTIU!

L’hora del Conte.

 

El passat mes de febrer vam fer un parell de sessions molt especials de contes i música a la biblioteca Jaumeta de l’escola.

El dilluns 22, La Zohra, mare de l’Ismail de P4 ens va sorprendre amb pastissets típics del Marroc que ella mateixa havia fet a casa, en diuen Briuat d’aquestes delícies fetes amb ametlles i cobertes de mel. En va portar de molts tipus i textures. No vam deixar ni una engruna, i tal i com s’estila a tot el Magreb vam prendre un fantàstic te verd amb menta fresca que havia preparat abans i el va servir amb la tetera i els gots tradicionals, i molta escuma, és clar! Vam acompanyar el berenar amb música del Marroc i després d’unes ballaruques vam llegir alguns contes populars, vam aprendre que Magreb inclou països diferents com Marroc, Algèria i Tunísia, i que vol dir “el lloc per on és pont el sol” que en àrab s’escriu diferent! Així:  المغرب . Ens van acompanyar mares d’altres cursos i vam pensar que ho havíem de repetir abans no s’acabi el curs!

El dimecres 24 vam tenir la sort de comptar amb el suport de la Regina i la Renata, mares de P3, P4 i P5. Vam dedicar la nostra sessió de contes a llegir en diferents idiomes. Vam saber que el portugués es parla a Portugal i a Brasil. I que el gallec, un altre idioma, se li assembla moltíssim.

La Renata ens va portar un llibre preciós, “Um mundinho para todos”, de la Ingrid Biesemeyer. El vam llegir en portugués i el vam entendre molt bé, i vosaltres? començava així:

Era uma vez um mundinho em que cada habitante tinha um jeito de ser bem diferente do outro: uns viviam no norte e gostavam de andar descalços; outros no sul e adoravam tomar chocolate quente; alguns não enxergavam muito bem e precisavam de ajuda. E cada um deles tinha sua forma de agradecer por viver num lugar tão feliz.”

La Regina, en canvi, ens va dibuixar i explicar la seva pròpia versió de la història del Coelho da Páscoa, i ens va cantar una cançó que canten els nens i les nenes a Brasil durant la Setmana Santa, per tal de poder trobar i menjar els ous de xocolata que porta el conillet:

Coelhinho da Páscoa, Que trazes pra mim? Um ovo, dois ovos, três ovos assim (bis)

Coelhinho da Páscoa, Que cor eles têm? Azul, amarelo, vermelho também (bis)

La Sandra, ens va explicar en gallec “Orellas de bolboreta” de Luisa Aguilar y André Neves que parla d’una nena amb unes orelles diferents, grans com les d’una papallona; i el de “A toupiña que quería saber quen lle fixera aquilo na cabeza” de Werner Holzwarth, que ja el coneixíem perquè el tenim a la Biblioteca en català: “la talpeta que volia saber qui li havia fet allò al cap”. Ens vam adonar que les històries es poden comprendre i gaudir, tot i no copsar el sentit de totes les paraules!

Us seguim convidant a explicar contes o cantar cançons (o fer-nos pastissets!) en les properes sessions de l’Hora del conte. Us podeu posar en contacte amb la Sandra per tal de poder-ho organitzar.

 

Un dels contes que va tenir molt d’èxit i màxima atenció dels públic, va ser “L’arbre dels nassos” de José Antonio Millán i Perico Pastor. És una història que passa al desert d’Aràbia on tots els nens i nenes tenen dàtils per comptes de nassos. Coses de bruixes. Us agraden els dàtils? però no us els fiqueu al nas, per si de cas.


 

 

LLEGIR ÉS UN BON REGAL

Nadal és un bon moment per regalar llibres.  Aquesta petita selecció és una excusa per poder anar a les llibreries i remenar-ne.

Cada dia veiem a la biblioteca de l’escola com els nens i les nenes gaudeixen amb els contes i, per això, ens atrevim a recomanar-vos regalar llibres.

Bon Nadal i bona lectura!

PER A PETITS PETITS

Petr Horácek: On vius, cargol?Joventut

Nick Denchfield: En Pep va a l’escola. Cruïlla

Jeong Soon-Hee: És meu! Tramuntana

Mar Benegas: Nyam nyam.Combel

Jaume Barri: Cançons del meu entorn. Canto i jugo. Baula

LLIBRES PER COMPARTIR LA LECTURA

Olivier Tallec: Qui Què Qui. BiraBiro

Beatrice Alemagna: Bon viatge, petitó! A buen paso.

Miguel Cerro: Després de la pluja. Kalandraka

Rocío Bonilla: De quin color és un petó? Animallibres

Rob Biddulph: Quin vent. Andana.

Jae Soo Liu: El paraguas. Pastel de Luna. (Va acompanyat d’un CD amb música de Dong Il Sheen).

COMENÇO A LLEGIR

Beatrice Alemagna: El meravellós peludiu-renudiu-xiquitiu. Combel

Gilles Bachelet: El cavaller impetuós. Joventut

Oriol Canosa: Apa! Et penses que ens ho creurem? Cruïlla

Satoshi Kitamura: El maravilloso sombrero de María. Océano Travesía

QUE BÉ LLEGIM

Davide Cali: He arribat tard perquè… Andana

Nono Granero: Bolobo. Milrazones.

Fernando Vilela: Los héroes del Tsunami. Ekaré.

Xavier Castanyer: En Bernat i el pirata Barba-rossa. P.A.M.

Beatriz Osés: Lo que saben los erizos. Faktoria K de libros. (Finalista del premi de poesia Ciudad de Orihuela).

SOM UNS EXPERTS

David Cirici: El vol de l’oreneta. Cruïlla

Susie Morgenstern: Cartes d’amor de 0 a 10. Nandibú.

Francesc Puigpelat: El nen que va xatejar amb Jack Sparrow. Bromera.

Rodrigo Muñoz Avia:El signe prohibit. Edebé

Jessie Hartland: Steve Jobs. La biografia il·lustrada. Fanbooks