Trobades amb els microorganismes 2013

Aquest any les tres Trobades amb les ciències experimentals han estat relacionades amb el món dels microorganismes. Han estat preparades per l’equip del Camp d’Aprenentatge del Bages, amb l’assessorament tècnic i logístic del CDEC i el departament de microbiologia de l’UAB. Les dues primeres adequades per primària i ESO i la darrera per ESO i batxillerat.
Dia 6 de febrer del 2013:
El model d’ésser viu a través del quefir.
Què és? De què està format? Els seus grànuls contenen éssers vius?
Per esbrinar-ho vàrem realitzar alguns experiments que posaren de manifest les funcions vitals d’un ésser viu: nutrició, relació i reproducció.

Dia 13 de febrer del 2013
Intervenció de microorganismes en l’elaboració d’alguns aliments
Alguns microorganismes són polivalents a l’hora d’ajudar-nos en l’elaboració d’aliments. Aquest és el cas del llevat que tant contribueix en la fermentació de la farina per a fer pa com en la conversió del most en vi.
En aquesta jornada vàrem aprendre a cultivar llevats, a observar-los i a fer una destil·lació de l’alcohol del vi a l’aula sense necessitat d’una aigüera per a refrigerar. També vàrem observar els bacteris responsables de la fabricació del iogurt.

Dia 27 de febrer del 2013
Les mutacions i la selecció natural
En aquesta activitat es pretenia demostrar que les mutacions en els éssers vius són espontànies i a l’atzar, i que són les condicions ambientals en que es troben les encarregades de seleccionar el individus més ben dotats.
Es treballà amb bacteris totalment innocus que ens permeten, degut a la seva alta taxa de reproducció, poder observar el fenomen de la mutagènesi.
A partir d’aquesta pràctica també es pot deduir perquè alguns antibiòtics poden deixar de ser eficaços i la conveniència de limitar-ne l’ús només en casos necessaris.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *