Trobades 2015: La ciutat com a ecosistema

Durant el mes de febrer es varen realitzar les Trobades amb les Ciències Experimentals organitzades pel Camp d’Aprenentatge del Bages, dins el Pla de Formació de Zona del Departament d’Ensenyament a la nostra comarca. El tema d’aquest any va ser: La ciutat com a ecosistema. Hi van assistir mestres i professors de 10 centres, del Bages i comarques veïnes. El contingut de cadascuna de les sessions va ser el següent:

Dia 11-2-2015
Lloc: Casa de la Culla.
A càrrec de l’equip del CdA del Bages.
Es van donar eines (en forma de material didàctic) perquè els alumnes puguin conèixer i analitzar els diferents elements implicats en el funcionament d’un ecosistema natural i comparar-lo amb la ciutat com a ecosistema urbà.
Es va presentar un model on els alumnes puguin argumentar i debatre diferents propostes perquè la ciutat sigui el més sostenible possible.
Aquests recursos s’han organitzat en una pàgina web i es poden trobar al següent enllaç La ciutat com a ecosistema. (també dins l’àmbit Ciutat o com a Projecte compartit en la nostra pàgina web).

Dia 18-2-2015
Lloc: Casa de la Culla
A càrrec d’ Àngel Sedó de l’equip del CdA de Juneda. Adreçat a ESO i Batxillerat
“La motxilla bioclimàtica: mesurar per aprendre”.
Es va presentar aquest projecte creat al CdA de Juneda i impulsat pel Departament d’Ensenyament. Consisteix en fer un estudi pràctic d’una sèrie de paràmetres ambientals i bioclimàtics de la pròpia classe, amb l’objectiu de proposar alguns canvis per a millora les condicions del lloc on els alumnes passen una bona part del dia. Podeu trobar més informació a Motxilla bioclimàtica.
El kit d’aparells que es podrà demanar en préstec al CdA Bages (n’hi ha un a disposició als SSTT de la Catalunya Central).

Dia 25-2-2015
Lloc: Trobada a l’Alberg del Carme de Manresa
A càrrec de l’equip del CdA del Bages
Itinerari pel centre de Manresa per tal de posar en pràctica i avaluar els materials presentats a la sessió anterior sobre el funcionament d’una ciutat com a ecosistema.

Trobades amb els microorganismes 2013

Aquest any les tres Trobades amb les ciències experimentals han estat relacionades amb el món dels microorganismes. Han estat preparades per l’equip del Camp d’Aprenentatge del Bages, amb l’assessorament tècnic i logístic del CDEC i el departament de microbiologia de l’UAB. Les dues primeres adequades per primària i ESO i la darrera per ESO i batxillerat.
Dia 6 de febrer del 2013:
El model d’ésser viu a través del quefir.
Què és? De què està format? Els seus grànuls contenen éssers vius?
Per esbrinar-ho vàrem realitzar alguns experiments que posaren de manifest les funcions vitals d’un ésser viu: nutrició, relació i reproducció.

Dia 13 de febrer del 2013
Intervenció de microorganismes en l’elaboració d’alguns aliments
Alguns microorganismes són polivalents a l’hora d’ajudar-nos en l’elaboració d’aliments. Aquest és el cas del llevat que tant contribueix en la fermentació de la farina per a fer pa com en la conversió del most en vi.
En aquesta jornada vàrem aprendre a cultivar llevats, a observar-los i a fer una destil·lació de l’alcohol del vi a l’aula sense necessitat d’una aigüera per a refrigerar. També vàrem observar els bacteris responsables de la fabricació del iogurt.

Dia 27 de febrer del 2013
Les mutacions i la selecció natural
En aquesta activitat es pretenia demostrar que les mutacions en els éssers vius són espontànies i a l’atzar, i que són les condicions ambientals en que es troben les encarregades de seleccionar el individus més ben dotats.
Es treballà amb bacteris totalment innocus que ens permeten, degut a la seva alta taxa de reproducció, poder observar el fenomen de la mutagènesi.
A partir d’aquesta pràctica també es pot deduir perquè alguns antibiòtics poden deixar de ser eficaços i la conveniència de limitar-ne l’ús només en casos necessaris.

Taller de les propietats dels materials

La tercera trobada amb les Ciències Experimentals, el 7 de març, tractà de l’estudi dels materials a través de la presentació de 2 tallers de les propietats dels materials elaborats conjuntament entre el Camp d’Aprenentatge del Bages i el Consorci del Bages per a la gestió de residus. Un dels tallers està destinat a alumnes de cicle mitjà i l’altre està pensat per alumnes de cicle superior i l’ESO.

Les dues activitats són un conjunt de treballs experimentals per tractar els materials i les seves propietats, per posteriorment entendre les seves aplicacions i la importància de reduir, reutilitzar o reciclar aquests materials quan es transformen en residus. Els assistents van poder veure com, a través de les activitats proposades, els alumnes identifiquen i tracten materials com els metalls, els plàstics, la fusta o el vidre. També van poder experimentar amb propietats com la densitat, la conducció de la calor, la conducció de l’electricitat, la dilatació o la flotabilitat dels diferents materials.

El compostatge com a eina didàctica

El 29 de febrer vam realitzar la segona sessió de les trobades amb les Ciències Experimentals. Sota el títol “El compostatge com a eina didàctica”. El Pep Saña, doctor en Ciències Químiques i expert en compostatge, ens va oferir una exhaustiva  informació sobre el compostatge, consells per gestionar un compostador escolar i propostes per fer treball experimental.

L’exposició feta pel Pep Saña va ser especialment interessant per aquelles escoles que disposen d’un compostador  o tenen intenció de fer compostatge al centre. La sessió va servir per entendre millor els processos de descomposició de la matèria orgànica, el funcionament d’un compostador i aclarir dubtes relacionades amb la pràctica diària, especialment pel que fa als tres elements essencials per a un bon compostatge: temperatura, humitat i oxigenació. Finalment va donar les idees per fer un compostador experimental on poder controlar aquests elements esmentats i les possibles observacions a realitzar durant el procés.

 

El secret del trencalòs

Amb aquest títol tan suggestiu, el dia 22 de febrer, vam iniciar la primera sessió de les trobades amb les ciències experimentals d’enguany. El trencalòs és el logotip del Parc Ambiental del Bufalvent perquè representa l’últim reciclador de la cadena tròfica. En aquesta primera trobada ens vam endinsar en el món del residus, des de la gestió fins la visita de les instal·lacions del Parc Ambiental de Bufalvent, per obtenir una visió una mica diferent de quan la fem amb alumnes.

El reduït però selecte públic assistent vam poder visitar les obres d’impermeabilització de la fase 6.2. del dipòsit controlat que aquests dies s’han iniciat. Va ser una bona oportunitat per veure i comprovar com es treballa a 3 temps en l’abocador: passat, present i futur, a través de la clausura de la fase 6.1., l’espai de la fase on s’hi diposita el rebuig actual i les obres d’impermeabilització de la fase 6.2. A més, la visita va incloure les explicacions d’aspectes tècnics del tractament del biogàs i de la planta de compostatge de matèria orgànica.

Finalment dins l’aula ambiental, el cap del servei tècnic del Consorci Xavier Bosch ens explicà amb gran claredat els diferents models de gestió de residus a Catalunya i vam poder fer una valoració dels diferents criteris a tenir en compte en cada model: costos econòmics, aspectes ambientals, esforç del ciutadà, ocupació de la via pública, etc.

En definitiva una tarda molt ben aprofitada!

A divertir-se amb la química

En aquesta ocasió en Lluís Nadal, professor de Física i Química a l’institut Lluís de Recasens de Molins de Rei, va ser l’encarregat de fer-nos passar una molt divertida i explosiva estona amb la química.

Sabeu com fan foc els scouts americans? Sabeu que la farina pot explotar? Sabeu que el foc pot ballar al ritme de la música? Mireu-vos els videos i podreu comprovar com en Lluís Nadal entre espetecs i combustions ens explica els secrets més explosius de la química.

A divertir-se amb la química (1) from CdA Bages on Vimeo.

Primera part del taller de química ofert per Lluís Nadal en el marc de les Trobades amb la Ciència 2011 dedicades a la Química

A divertir-se amb la química (2) from CdA Bages on Vimeo.

Segona part del taller de química ofert per Lluís Nadal en el marc de les Trobades amb la Ciència 2011 dedicades a la Química.

Química a tot arreu

En Josep Coromines professor de Física i Química de l’escola Pía de Sitges ens va delectar amb el seu repertori de sorprenenets experiments!

Vam veure per exemple com, al contrari de Jesucrist a les noces de Canà, convertia el wisky en aigua! Com la samarreta d’en Messi de la seleccció argentina es convertia en la del Barça. Com feia aparèixer i desaparèixer taques i escrits davant els nostres nassos. Com una cascada vertical d’aigua anava canviant de color de dalt a baix. Com una pastilla de paracetamol es convertia en combustible d’un coet o bé en munició d’un perillós canó. Com unes espelmes enceses es convertien en uns postres ben comestibles. Com neixien unes oxigenades serps multiclors. Com… Com… Com…

En fi… Com n’és d’apassionant la química quan ens la fan descobrir de manera divertida i sorprenent tal com ho fa en Josep Coromines.

Química a tot arreu (1) from CdA Bages on Vimeo.

Primera part del taller de química realitzat per Josep Coromines en el marc de les Trobades amb la Ciència dedicades aquest any 2011 a la Química.

Química a tot arreu (2) from CdA Bages on Vimeo.

Segona part del taller de química realitzat per Josep Coromines en el marc de les Trobades amb la Ciència dedicades aquest any 2011 a la Química.

Taller de sabó / Taller d’àcids i bases

Les trobades amb la ciència del 2011, any de la Química, estan dedicades a aquesta disciplina.

El primer dia vàrem fer dos tallers. Amb el taller de sabó vam comprovar com a partir d’un residu podem obtenir un recurs. Vam fer dos tipus de sabons: de pastilla i líquid. Si anem tacats no serà per manca de sabó!

En el segon taller vam comprovar d’una forma pràctica la diferència entre un àcid i una base, com si diguéssim entre un ou i una castanya. També vam obtenir un indicador de ph a partir d’una hortalissa: la col llombarda!. Finalment vam observar com reaccionen diferents metalls en contacte amb un àcid: N’hi ha que es fan l’orni i n’hi ha d’altres que s’encenen amb un misto!

Tallers d’energies renovables

En Josep i l’Ernest de Girasol ens van oferir un energètic i sostenible tast sobre les energies renovables. Ens van presentar quines són les energies renovables i d’on provenen i ens van mostrar els diferents enginys que es poden muntar en els tallers que ofereixen a escoles i grups en general.

Presentació de la Maleta de l’Energia

La Joana i la Iolanda del Servei de Documentació d’Educació Ambiental SDEA ens van presentar la Maleta de l’Energia que és un conjunt de recursos materials i escrits dirigits a Educació Infantil i cicle inicial; així com a Cicle Mitjà i Superior
La Maleta virtual inclou unes fitxes informatives sobre temes relacionats amb l’energia.
La Societat Catalana d’Educació Ambiental (SCEA) a través del Servei de Documentació ofereix també molts altres recursos de temàtica mediambiental.

Aquí podeu veure algunes imatges de la presentació: