CINEMA D’ANIMACIÓ A L’ESCOLA!

VOLEU VEURE  LA PEL·LÍCULA?  CLIQUEU!

Aquest projecte ha estat guardonat amb:

  •  Primer Premi al “15è Concurs d’Informàtica Ciutat de Lleida, 2005”
  •  Primer Premi als “Onzens premis de video escolar del Departament d’Educació, 2005”
  •  Premi del Públic a “l’Encontre de Joves del 20è Festival Internacional de Cinema Jove de València, 2005”
  •  Premi al millor film d’animació al “Reel Teens Festival 2007”, Woodstock (NY, EUA)

– Exhibida a l’Animac, “Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Lleida 2007”

– Exhibida al “Chelsea Art Museum” de Nova York al juny de 2008.

Des de fa temps i donada la meva afició per la realització de treballs audiovisuals, em vaig engrescar a crear tallers de cinema d’animació a l’escola, per tal que els alumnes contactessin amb aquest apassionant món a l’hora que adquirissin un aprenentatge en la manipulació d’aparells audiovisuals (alfabetització tecnològica) i servís de punt d’unió de les altres àrees curriculars, realitzant així una tasca interdisciplinar.

La tècnica emprada és la ja tradicional “stop-motion”, que consisteix en realitzar diferents fotografies del moviment d’un objecte determinat (frames(, tant amb una càmera de fotografiar com amb una càmera de vídeo digital.

A continuació us faig coneixedors d’una experiència portada a terme amb alumnes del cicle superior del CEIP Terres de Ponent de Lleida:

ANIMACIÓ AMB PLASTILINA: “EL QUIXOT… L’AVENTURA A LLEIDA”

El cicle superior del l’escola, dins l’activitat de tallers que realitza el centre els divendres tarda va endegar un projecte de treball : “el cinema d’animació”. Vam començar treballant amb diferents activitats com la creació de joguines òptiques, l’ús de la càmera de video i de fotografiar, fent petites animacions amb objectes i amb la participació dels alumnes com a actors, l’assistència a l’Animac, la mostra internacional de cinema d’animació de Lleida d’enguany i finalment l’elaboració d’una pel•lícula d’animació amb personatges de plastilina, que era la proposta més ambiciosa del taller.

La idea de fer una pel•lícula que tractés sobre Don Quixot va sorgir del fet que enguany es celebra el 400 aniversari de la publicació de “Don Quixot de

la Manxa”, una de les obres més emblemàtiques de la literatura espanyola i el fet de voler fer-li un homenatge des de l’escola, un cop els alumnes n’havien llegit uns quants capítols i l’havien treballat a l’aula.

Primerament va sorgir la idea d’elaborar una història que lligués el Quixot i la ciutat de Lleida, amb els seus principals monuments com

La Seu Vella, zones històriques com La Banqueta i també d’interès natural com el parc de La Mitjana.

El següent pas va consistir en dibuixar la història que volíem passar després per la càmera. Com si de la confecció d’un còmic es tractés, els alumnes van dibuixar les diferents escenes en unes tires còmiques, o com s’anomena en l’argot cinematogràfic, storyboard, on hi ha els diferents plans de càmera ( primers plans dels actors…), els punts de vista, els escenaris i decorats… Tot allò que després es veu en una pel•lícula !

 

Una altra activitat, potser la més laboriosa de totes, va ser la construcció dels “mini decorats” de la pel•lícula: els carrers amb les seves façanes de cartró, un bosc d’arbres i matolls de plastilina, el cel, les voreres i calçades…

Un cop van estar a punt els decorats, es va procedir a fer les diferents fotografies dels moviments de cadascun dels personatges.

 

Un altre pas força minuciós que els nostres alumnes van saber convertir en un taller d’escultura molt distret i motivador va ser el de construir els personatges, que en el nostre cas no eren precisament de carn i ossos…El Quixot, Sanxo, el cargol gegant, nens i nenes… Tots ells fets amb plastilina de colors, amb parts mòbils per poder-hi fer canvis i fotografiar-los per tal de crear l’animació “frame” a “frame”. El mateix material es va utilitzar per fer el mobiliari urbà, decorats, flora…El darrer pas i el que requereix moltíssima paciència és el del rodatge de la pel•lícula.

Per fer una pel•lícula d’animació s’utilitza una tècnica anomenada “stop – motion” que consisteix en enregistrar una escena, aturar la càmera, canviar la posició dels personatges i tornar a enregistrar. Així successivament centenars de vegades fins a aconseguir l’efecte desitjat: el moviment continuat dels personatges movent-se pel decorat com si fossin reals!

Els nens i nenes engegaven un i altre cop la càmera i capturaven les imatges, modificant cada cop la postura dels ninots, els ulls, la boca… El procés d’edició del material capturat es va dur a terme als ordinadors del centre amb el software adequat (Studio 8), així com la cerca de sons i músiques a internet per realitzar la banda sonora del treball (en bancs de sons lliures de copyright). Vegeu-ne el resultat…

 

El proper dia 6 de juny de 2008 a les 12, es podrà veure “El Quixot… L’aventura a Lleida” a Nova york, on l’any passat va quedar com a pel·lícula guanyadora al festival “Reel Teens” de Woodstock (NY) dins la categoria d’Animació. La projecció serà al The Chelsea Art Museum, dins la programació del MEDIA:OVERSEAS CONVERSATIONS (V), Un fòrum internacional sobre els mitjans, l’educació i la joventut que se celebra cada any en aquesta ciutat, en col·laboració amb “The European Observatory on Children’s TV” i la Generalitat de Catalunya entre altres.

Josep Masip i Montse Oncins,   mestres.

VOLEU VEURE  LA PEL·LÍCULA?    CLIQUEU!!

(Link des del Ministerio de Educación)

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *