Els llegums

L’any 2016 ha estat declarat “any internacional dels llegums”. Molt gent es preguntarà el perquè. Amb més de 7 000 milions de persones a la Terra, podriem considerar que el planeta està sobrepoblat. Això és una afirmació indiscutible si pretenem alimentar tota la població planetària amb la dieta dels països occidentals, amb consum abundant de carn i, en canvi, pobre en llegums i altres vegetals.

La pregunta és… podriem fer les coses d’una altra manera, molt més racional, i aconseguir una producció d’aliments suficient per a l’abastament de tota la humanitat? La resposta és, sí, amb tota seguritat, amb els LLEGUMS.
llegumsLes plantes lleguminoses produeixen aliments molt nutritius, rics en proteïnes, que permeten una dieta equilibrada, gairebé suprimint la necessitat de consumir carn o peix. L’avantatge de consumir productes vegetals està en la reducció d’emissions de diòxid de carboni i també en la reducció en consum d’aigua. Aquests constitueixen els dos paràmetres més importants per a mantenir l’equilibri vital del planeta Terra.

L’extensió de les terres cultivables és prou gran per a una producció d’aliments que doni aliment a molt més de 10 mil milions de persones. El problema està en el tipus d’aliment que es consumeixi. Per a alimentar la gent amb una dieta rica en carn, caldria augmentar l’extensió de terres cultivables per a la producció de pinsos destinats a la ramaderia o les granges avícoles. A més del problema d’haver d’augmentar l’extensió del cultius, un major nombre de ramat significa un augment perillós de les emissions de gasos d’efecte hivernacle i també un consum superior d’aigua potable. L’aigua dolça és un paràmetre també molt limitador a l’escala planetària. És veritat que hi ha abundància d’aigua salada, però convertir-la en aigua dolça exigeix un consum energètic molt costós.

L’altra gran avantatge de les plantes lleguminoses consisteix amb la seva capacitat d’establir simbiosi amb microorganisme que fixen el nitrogen atmosfèric, i contribueixen a fertilitzar el sòl cultivat. Això permet el desenvolupament d’una agricultura molt més sostenible, sense gran consum de fertilitzants que acaben contaminant l’aigua dolça tan limitada en el nostre planeta, com està passant amb els cultius de cereals. Les plantes lleguminoses tampoc tenen unes necessitats d’aigua dolça tan elevada com els cultius d’arròs i de moltes hortalisses.

Finalment cal recordar que una dieta basada amb llegums, complementada amb altres hortalisses i fruites, en permet millorar la nostra salut i prevenir la majoria de problemes cardiovasculars que causen morts prematures en el mode de vida occidental.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *