SANT JORDI HA ARRIBAT I A L’ESCOLA HO HEM CELEBRAT!

Fa molt i molt de temps, 

el poble de Montblanc era devastat per un monstre ferotge i terrible…

Amb l’inici de la llegenda de Sant Jordi donem la benvinguda a la celebració d’aquesta diada tan assenyalada a la nostra escola.

Durant els últims dies s’han portat a terme un seguit d’activitats relacionades amb aquesta festa. Partint dels projectes treballats i emprant la metodologia del treball cooperatiu s’han realitzat diferents produccions literàries com ara poemes, rodolins, còmics, endevinalles, representacions i contes que plasmen la imaginació i la creativitat del nostre alumnat utilitzant les diferents llengües treballades a l’escola.

Ens agradaria compartir amb vosaltres les creacions dels nens i nenes de quart; aquí us deixem l’enllaç.

Esperem que ho gaudiu molt!

Bona diada de Sant Jordi a tothom!

Torneig de Beisbol5!

Aquesta setmana hem pogut posar en pràctica tot el que hem après de Beisbol5, i ho hem fet com autèntics professionals, ja que hem jugat al camp de beisbol de Viladecans!

Primer toca escalfar una mica, així que comencem fent alguns exercicis de bateig amb el pal de beisbol, i alguns exercicis de recepció de la pilota amb el guant de beisbol. Després d’aquest escalfament ja és hora de començar el torneig! Hem passat una bona estona jugant entre nosaltres, i es que ja dominem el joc a la perfecció: no hem parat de colpejar la pilota fent alguns llançaments ben espectaculars, hem corregut al màxim per aconseguir totes les carreres possibles, no hem perdut de vista la pilota ni un segon per fer-la arribar a la base ràpidament i eliminar l’equip contrari… Ens hem divertit moltíssim!!

A continuació, teniu algunes fotografies del torneig.

Les tutores de 4t.

Sortida a Barcelona: El tresor de Jaume I

Divendres vam viure un dia molt emocionant! Vam realitzar la segona sortida de la setmana, però aquesta vegada vam agafar l’autocar i vam fer camí cap a Barcelona.

Allà ens vam situar al barri gòtic, i amb l’ajuda d’uns guies que ens anaven orientant i explicant molta informació sobre edificis, monuments, carrers…, poc a poc vam anar descobrint una nova ciutat que va existir fa molts anys enrere… vam descobrir la Barcelona medieval.

A través de diferents activitats vam anar coneixent una mica més com era la vida en aquella època:

-Vam fer un trencaclosques per descobrir una imatge que estava amagada a la façana de l’Església de Santa Maria del Mar. La vam buscar i ràpidament vam trobar als dos bastaixos que presideixen la porta principal. Els bastaixos van ser els encarregats de carregar i transportar totes les pedres per construir l’església! Vam tenir la sort de poder entrar-hi i descobrir el seu meravellós interior d’estil gòtic: columnes, arcs, i sobretot uns vitralls impressionants!

-Vam completar uns mots encreuats per trobar el nom de tres carrers: Carrer dels Assaonadors, Carrer Blanqueria i Carrer de Carders (tots tres relacionats amb els artesans que treballaven els teixits). Amb aquesta activitat vam aprendre que en aquesta època els noms dels carrers feien referència a la feina que realitzaven els artesans en els seus tallers. També vam trobar el carrer més estret de Barcelona, sabeu per què es diu el Carrer de les mosques?

-Vam anar al Mercat de Santa Caterina per preguntar els preus d’alguns ingredients per poder elaborar una recepta d’un plat medieval (pa, cebes, espècies, julivert…) de ben segur que aquests productes no costaven el mateix a l’Edat Mitjana…

-Vam veure la Catedral de Barcelona i vam conèixer la tràgica història de Santa Eulàlia (una de les patrones de la ciutat). Vam continuar caminant pels carrerons fins arribar a la Plaça Santa Jaume.

-Vam anar a la Plaça del Rei on vam haver de demostrar les nostres habilitats físiques, ja que es tractava de saltar cada vegada més lluny! Després d’un dia molt intens, aquí es va acabar el nostre recorregut per la Barcelona medieval i fins i tot, alguns grups es van convertir en autèntics Reis i Reines!

Ara, ja som una mica més experts en l’Edat Mitjana!

Aquí teniu les fotografies del gran dia que vam gaudir!

Les tutores de 4t.

Taller de Percussió corporal a l’Atrium!!

Aquesta setmana la hem començat amb molt de ritme! I també amb molt d’entusiasme, ja que hem realitzat la primera sortida després de molt de temps!

Així, dilluns al matí vam anar a l’Atrium per gaudir en directe d’un taller de percussió corporal que ens va fer moure tot el cos. Seguint les indicacions del nostre “director d’orquestra” vam anar composant diferents ritmes i moviments amb el nostre cos amb l’objectiu de crear una cançó final seguint el compàs de la música.

Tot l’alumnat de 4t va gaudir moltíssim amb l’espectacle!

A continuació teniu les fotografies de l’activitat.

Les tutores de 4t.

Descobrim el Beisbol5!!

Aquests dies hem descobert el Beisbol5! És una versió urbana del conegut beisbol, i en aquest cas no necessitem ni guant ni bat per jugar. Hi ha 2 equips de 5 jugadors cadascun: cada jugador de l’equip ofensiu ha de colpejar la pilota (de goma) amb la mà i ha de córrer de base en base (hi ha 4 bases) per aconseguir completar una carrera. L’equip defensiu ha d’intentar agafar la pilota i tocar la base abans que el corredor arribi per eliminar-lo, o bé, tocar-lo amb la pilota si no ha arribat encara a la base.

Durant 2 sessions hem pogut practicar aquest nou joc, i ho hem fet amb les indicacions del Marc, l’entrenador de beisbol de Viladecans. Així, durant la primera sessió vam començar fent diversos llançaments  amb la pilota per tal d’anar-nos familiaritzant, i després vam jugar alguns partits. La veritat, és que el primer dia anàvem una mica perduts… però a la segona sessió ja semblàvem autèntics professionals!

Aquests entrenaments ens han servit per preparar-nos pel torneig que jugarem al camp de beisbol d’aquí a uns dies!

Us deixem algunes fotografies de les sessions!

Les tutores de 4t.

L’arxiu municipal ens visita!

Durant aquestes setmanes l’arxiu municipal ens ha visitat a l’escola!

Ens han explicat com funciona l’arxiu i quina és la seva funció. Hem esbrinat que a l’arxiu municipal es troba tota la història de Viladecans, ja que allà es guarda tot: arxius amb dades i informació del municipi, fotografies, plànols de tots els edificis… També ens han ensenyat el plànol de la nostra ciutat i hem aprés moltes dades interessants: l’escala, com es representa en un mapa, i sobretot, com ho hem de fer per orientar-nos. A més, hem pogut descobrir com era la nostra ciutat fa un quants anys endarrere: com es deia Viladecans abans, i a través de diferents fotografies antigues hem pogut veure tots els canvis que ha anat vivint la ciutat (carrers, edificis, instal·lacions…).

Ara, ja coneixem una mica més i millor el nostre municipi!

Aquí teniu algunes fotografies de la visita.

Les tutores de 4t.

Experimentem amb les monedes!

La setmana passada vam posar punt i final al nostre viatge. En aquest camí hem aconseguit emplenar el nostre passaport amb un munt de llocs que hem descobert. Ara ja ens situem una mica millor, i sabem algunes comarques, províncies de Catalunya i Comunitats Autònomes d’Espanya. També, hem aprés què vol dir formar part de la Unió Europea, i que d’aquesta unió de països va néixer la necessitat de compartir una mateixa moneda: l’euro.

Tot i que ja coneixem perfectament les nostres monedes, hem pogut fer un experiment per esbrinar com són de resistents. Per fer-ho, hem mullat una moneda en vinagre i una altra en suc de llimona, hem esperat algunes hores… i sorpresa! La moneda amb el vinagre s’ha oxidat i s’ha posat de color verd, però la moneda amb el suc de llimona s’ha quedat neta i brillant. Està clar que les nostres monedes ho resisteixen tot!!

Aquí teniu les fotografies de la nostra experimentació.

 Les tutores de 4t.

Més recursos!

Com sabem que les operacions matemàtiques us agraden molt, aquesta setmana us deixem alguns recursos perquè les pugueu practicar d’una manera divertida.

  • Grand Prix Multiplication. En aquest joc us convertireu en pilots de cotxes, i si voleu guanyar la cursa, haureu de resoldre les multiplicacions ràpidament! Aquí teniu l’enllaç.
  • Math Cilenia. En aquest joc podreu escollir les operacions (sumes, restes, multiplicacions…) que voleu practicar, així com el nivell de dificultat, i la posició de l’incògnita que voleu esbrinar. Aquí teniu l’enllaç.

Som-hi!!

Les tutores de 4t.

Escalfem motors per a la Lliga dels llibres!!

Com ja sabeu, des de fa uns mesos, ens estem preparant per participar a la Lliga dels llibres. Aquesta setmana hem rebut la visita dels organitzadors de l’activitat i ens han preparat un simulacre per poder practicar. D’aquesta manera hem pogut sentir a la nostra pell els nervis que ens poden aparèixer aquell dia, hem pogut familiaritzar-nos amb l’organització, i també hem pogut conèixer el tipus de preguntes que ens podran fer. Tot i que el simulacre ha resultat força positiu per a les tres classes, no ens podem relaxar! Per això, hem de continuar llegint i comprenent les històries que estem descobrint amb aquestes lectures.

És cert que tot l’alumnat està molt engrescat amb la Lliga dels llibres, i que totes les setmanes es van intercanviant els llibres amb l’objectiu d’aconseguir llegir-se’ls tot. Hem de continuar amb aquesta actitud i, sobretot, hem de continuar gaudint de la lectura!

A continuació, teniu algunes fotografies del simulacre.

Les tutores de 4t.