Protecció del Medi

 

El Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i la Serra de l’Obac

La pàgina Web de parcs naturals

mapa del parc

El parc natural de Sant Llorenç del Munt i de l’Obac es troba immediatament al nord de la ciutat de Terrassa, al sector de la Serralada Pre-litoral Catalana que s’aixeca entre les comarques del Vallès Occidental i del Bages. Ocupa una extensió de prop de deu mil hectàrees.

Els cims més alts són la Mola (1095m) i el Montcau (1053m).

Vegetació: El paisatge vegetal característic del parc natural és l’alzinar, que per damunt de 800m. La base del massís és ocupada per pinedes de pi blanc, que, en llocs més obacs, són substituïdes, soviet, pel pi roig i la pinassa.

Fauna: La gran diversitat d’ambients ecològics fa que el parc sigui refugi de moltes espècies animals pròpies de les regions mediterrànies, com és ara el senglar, el gat mesquer, la mostela, el graig, la merla, el pit-roig, la salamandra, el gripau i la serp verda.

NORMATIVA DELS PARCS

Tots els parcs naturals tenen unes normes que cal seguir per tal de respectar el medi ambient.

Recomanacions del parc natural de Sant Llorenç i la Serra de l’Obac

Pictograma prohibit caçarLa caça al massís és regulada per l’ordre anual de vedes fixada per la Generalitat de Catalunya amb la finalitat de mantenir l’equilibri demogràfic de les poblacions de fauna cinegètica i, paral·lelament, l’activitat tradicional.

 

Sant Llorenç del Munt i l’Obac és un indret idoni per practicar certs esports a l’aire lliure i per conèixer millor el nostre patrimoni natural i cultural. Practiqueu l’escalada amb la màxima seguretat i en les èpoques i els llocs permesos. Consulteu la reglamentació existent i zones permeses per practicar l’escalada.

 

Pictograma avencAl Parc Natural de Sant Llorenç es troba regulat l’accés a dos avencs del massís: l’avenc del Daví i l’avenc de Castellsapera. La regulació té la finalitat de protegir la fauna cavernícola i no permet l’entrada a aquests avencs de l’1 de novembre al 31 de maig.

Pictograma prohibit agafarRecordeu que no és permès recolectar plantes ni agafar animals. Apreneu a conèixer i a respectar els animals i les plantes de la muntanya.

Pictograma prohibit fer focRecordeu que és expressament prohibit de fer foc i barbacoes en tot el parc.

Pictograma prohibit motos trialLa circulació de vehicles, bicicletes de muntanya i cavalls no és permesa fora de les carreteres i les pistes obertes al trànsit. Respecteu els senyals.

Pictograma prohibició rascletSi colliu bolets, no malmeteu el bosc utilitzant eines o excavant la terra. La conservació d’aquestes espècies depèn del manteniment del sistema d’arrels.

Pictograma prohibit llençar deixallesNo deixeu les deixalles al parc. Emporteu-vos-les i deixeu-les als contenidors de brossa selectiva.

Pictograma silenciLa millor manera d’observar la natura és amb tranquil·litat i silenci. Evitem els sorolls i recordem que aquests són també contaminants.

Pictograma animals lligatsEls gossos s’han de portar lligats, a fi de no molestar la resta de la fauna salvatge.

Pictograma informacióEls senyals instal·lats compleixen la funció d’informar tothom. No els malmeteu.

Pictograma informacióEn els diversos punts d’informació trobareu un full de suggeriments que podeu emplenar si ho creieu oportú. Ens ajudareu a la gestió del parc.

Pictograma aprofitament forestalL’aprofitament racional del bosc és una de les activitats tradicionals al massís. Les tales són regulades per la Llei forestal de Catalunya i per la normativa del parc.

Pictograma patrimoni arquitectònicLa presència i l’activitat humana han deixat tot un seguit de manifestacions al llarg del temps: esglésies, castells, masies, camins, marges, etc. Tot això constitueix un patrimoni cultural d’una gran riquesa que cal conservar.

Pictograma paisage i patrimoniRespecteu tots els elements que configuren el paisatge del parc. Recordeu que cal preservar-los per a les generacions futures.

Pictograma boix grèvolEl boix grèvol és una espècie protegida per la Llei. La seva recol·lecció és prohibida. Al medi natural, respecteu sempre la vegetació.

Pictograma itinerariEl parc disposa d’una extensa xarxa d’itineraris senyalitzats. Si els seguiu podreu visitar els indrets més significatius.

Pictograma tractorEl territori del parc natural és de propietat privada en la seva major part. Procureu que la vostra visita no destorbi la gent que hi viu.

Deixa un comentari

Podeu utilitzar aquestes etiquetes : <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>