Roma 2019

Els alumnes i les alumnes de 4t d’ESO de l’IES FFG de Sant Joan Despí hem culminat l’etapa amb un viatge a Roma del 15 al 19 de juny. Hem visitat les ruïnes de l’antiga Roma: el Coliseu, el Fòrum, el Panteó, les termes de Caracal·la, el castell de SantAngelo..; la Roma medieval: Santa Maria Sopra Minerva, Santa Maria de Trastevere i també la impressionant Roma barroca. Hem passejat per la plaça Navona, la plaça Espanya, la plaça di Popolo, la fontana di Trevi i la Basílica de Sant Pere. En definitiva ha estat una experiència de germanor inoblidable per professors i alumnes.

 

Taula rodona: Planeta en moviment

El passat 21 de maig, dintre del projecte sobre migracions Planeta en moviment que les professores Mar Martin i Carmina Rodríguez porten a terme a 1r d’ESO va haver a l’institut una taula rodona amb preguntes, previament preparades per part de l’alumnat de 1r, on els alumnes de 4rt Milagros (d’Hondures), Wissal i Oualid (del Marroc), Rafeeqoh (de Nigèria) de 1r. Batx, i Angelo (de Veneçuela), de 2n Batx, van exposar breument la seva experiència com a migrants, així com les causes, els patiments viscuts i les alegries de formar part de la nostra comunitat educativa i ciutadana a SJD.
També va intervindre breument la professora de tecnologia Olga Trigo que va tenir una petita estada com a emigrant espanyola a Irlanda on va començar la seva vida laboral.
Al final tots ens vam enriquir amb la vida compartida i vam aprendre moltes coses els uns dels altres, que era del que es tractava.
Això no ha fet més que començar… Continuarà en properes edicions !

Edurecerca 2019

Els premis Edurecerca són una iniciativa dels Serveis Territorials al Baix Llobregat del Departament d’Educació, on es guardonen diversos treballs de Recerca, el premi es divideix en diverses categories i els finalistes són seleccionats pels serveis educatius de la comarca. Engany el Roger Almirall, l’alumne de 2n de Batxillerat del centre, hi va participat.  El 17 de juny de 2019 es va celebrar, a l’auditori Rafael Nebot d’Esplugues de Llobregat, l’acte de lliurament de la setena edició. Malauradament no va guanyar però igualment estem molt orgullosos que el seu treball hagi arribat fins aquí.

Sortida de final de curs (Aula d’Acollida)

Ahir, dimarts 18 de Juny els alumnes de l’Aula d’Acollida vam poder conèixer de ben a prop La Festa Major tradicional Catalana; que prèviament havíem conegut per primera vegada a classe. L’experiència va ser molt enriquidora i divertida per tothom, La Nau i el Casal de Joves de Sant Feliu de Llobregat, ens van acollir per poder passar una jornada festiva que posava punt i final en aquest curs.
Vam poder posar-nos sota d’un gegant, i saber quant pesa. Augmentar les mides del nostre cap amb els capgrossos. Tocar les diferents bèsties de foc sense tenir por. Posar-nos en la pell d’un autèntic diable encès. Pujar i fer la pinya d’un castell,…
Visca!

Vocational Workshops (Sanitat)

Els  passat dijous 23 de maig els alumnes dels CFGM Emergències Sanitàries i CFGM Cures d’Auxiliar d’Infermeria van poder realitzar dues activitats formatives incloses dins de les jornades Vocational Workshops.

En concret, els alumnes de TES van assistir al Curs de Primers Auxilis Psicològics per a professionals dels equips d’intervenció. El curs va ser impartit per Jordi Frau, psicòleg del Servei d’Emergències Psicològiques de la Diputació de Girona, amb una àmplia experiència en l’atenció psicològica a víctimes i familiars d’accidentats. En Jordi va plantejar casos reals als alumnes i va explicar eines per millorar l’atenció psicològica, una de les tasques fonamentals que hauran de realitzar com a futurs Tècnics en Emergències Sanitàries.

Pel que fa als alumnes de CAI, van assistir a un taller pràctic de mobilitzacions passives a càrrec de Jonatan Fuentes, fisioterapeuta i traumatòleg. A partir de situacions o preguntes que feien els alumnes, en Jonatan va explicar i mostrar estiraments, mobilitzacions o massatges que podien practicar, tot i fent referència a l’anatomia i explicant-ne l’objectiu. Així, els alumnes van poder practicar les tècniques mostrades amb la supervisió i correccions del Jonatan, d’una manera molt amena i entretinguda.

Les dues activitats s’han pogut realitzar gràcies a l’ajuda econòmica de la Fundació BCN Formació Professional, dins del Pla de Mesures a la Innovació de l’FP.

Intercanvi Dessau

La setmana del 26 de març a 1 d’abril els nostres alumnes han gaudit d’una experiència fantàstica a  Dessau, que els ha permès entendre millor la cultura alemanya i  practicar l’alemany i l’anglès.

Els nostres amfitrions, com sempre,  han estat molt atents amb tots nosaltres i han organitzat una setmana plena d’activitats molt interessants entre les que cal destacar la visita a la Bauhaus (escola d’arquitectura, disseny, artesania i art fundada al 1919 per Walter Gropius), la visita a la “Wissenschaftliche Bibliotek”, biblioteca científica on hem pogut veure llibres molt antics escrits en moltes llengües diferents i visita turística a Berlín.

La direcció de l’institut Walter-Gropius-Gymnasium va convidar a la professora d’alemany Susana Báez i a l’alumna de 3r d’ESO Ona Gámiz, en representació del nostre centre, a participar en un esmorzar col·loqui amb el Primer Ministre Reiner Haseloff on es va discutir sobre diferents temes relacionats amb l’educació.

Visita Institut Dalziel de Motherwell (Escòcia)

El dijous 30 de maig ens va visitar l’Institut Dalziel de Motherwell (Escòcia) com cada any. Enguany, també ens han acompanyat en aquesta trobada els nois i noies de 5è de l’escola Espai-3 que van ensenyar a fer el ball de bastons a l’alumnat escocès. En acabar, van canviar els rols i l’alumnat escocès va ensenyar al de l’Espai-3 a ballar una dansa tradicional de la seva terra.

Després, la Mari Paz, guanyadora del “FFG Got Stars” d’enguany,  l’alumnat de “Com sona l’ESO” i l’alumnat “Erasmus+” van oferir un concert als nois i noies de Motherwell. Finalment, el nostre Institut va acomiadar el Dalziel amb un “brunch” al nostre bar. Fins l’any vinent !

Comiat Auxiliar de conversa

El dijous 30 de maig, amb molta pena, vam acomiadar en Kevin Gagnon; l’auxiliar de conversa d’anglès d’enguany. Al llarg dels tres trimestres, en Kevin ha passat per totes les etapes educatives que s’imparteixen al nostre centre a fi que el nostre alumnat millorés les seves habilitats orals. Moltes gràcies per la teva feina, Kevin…i molta sort en els teus futurs projectes !

Canigó 2019

Un any més, els alumnes de primer de batxillerat han anat a Sant Martí del Canigó, el priorat de Marcévol i Sant Miquel de Cuixà per fer una ruta lligada al poema “Canigó”,  de Jacint Verdaguer, que va promoure la restauració d’aquestes abadies. Els alumnes han treballat la vida i obra de Verdaguer en un entorn idíl·lic, enmig de rialles, amb una gran cohesió de grup i amb una actitud respectuosa i col·laboradora amb el professorat. La nostra més sincera felicitació.