EL MUSEU MOLÍ PAPERER DE CAPELLADES

De Capellades

Vam anar a Capellades amb autobús, 2 hores aproximadament. Quan vam arribar a Capellades ens vam parar davant el Museu Molí Paperer. Vam dibuixar-ho, hi havia: 36 finestres, 6 balcons i 5 finestres grosses. Quan tots vam entrar al museu, era molt gran i hi havia una guia que es deia Elisabet i ens guiava per tot el museu. El paper es va inventar a la Xina. El que em va agradar més va ser quan nosaltres fèiem el paper. ROGER TAÑÀ

Quan estàvem a l’autocar vam veure les muntanyes de Montserrat. Després, quan vam arribar, vam esmorzar i vam anar a jugar al parc. Quan estàvem jugant l’Arnau Lladó de 3r es va fer un trau. La Montserrat el va acompanyar a urgències, la Núria es va quedar amb els de 3r i els de 4t vam entrar. Primer vam deixar les jaquetes i després vam entrar en una sala. ALBA VERGÉS

Els de la meva classe vam anar tirant al museu i vam entrar abans que els de tercer. Quan vam entrar vam deixar les motxilles i vam anar a un lloc i vam tocar uns papers un dels quals estava fabricat a Egipte i després vam veure la maqueta.  EVA RUIZ

Després vam anar a veure la bassa que feia anar les màquines del museu. Quan vam anar dins el museu, una noia que es deia  Elisabet ens va ensenyar moltes coses extraordinàries. Però el que em va agradar més va ser veure l’aigua que queia de la roda hidràulica. Al final vam fer nosaltres el paper. Va ser molt divertit i en el paper hi havia filigranes. JUDIT BASSAS

També vam fer tres fulls de paper, un de blanc, un de color i l’altre reciclat. Després vam anar a un altre parc més gran. Allà vam dinar i vam jugar a lladres i policies. Les nenes eren les policies i els nens els lladres. Després de jugar des de les 2h fins a les 3h,  vam marxar cap a Santa Eugènia de Berga. L’excursió em va agradar molt. GUILLEM PARAREDA

En MARC TRUJILLO ens ha exposat fil per randa el procés de fabricació del paper:

Ens van explicar com feien el paper al s. XVIII. Hi havia un drapaire que recollia draps  vells de cotó i lli, espardenyes, sacs vells i cordes “espatxurrades”. Quan arribaven els draps i les espardenyes, els sacs i cordes a Capellades les portaven al soterrani, al triador de draps. El triador de draps era una mena de taula de fusta amb unes 5 dalles que tallaven els draps. Al costat del triador de draps hi havia un home amb una destral i un tronc on tallava les espardenyes  i cordes. Els draps que tallaven a trossets petits omplien cistells i pujaven els draps al primer pis a espolsar amb una màquina anomenada espolsador. Quan ho tenien espolsat, ho tiraven al podridor i ho barrejaven amb aigua durant un mes. Un mes passat, ho portaven a les maces trituradores per fer-ne la polpa. Quan tenien la polpa feta la barrejaven amb aigua i agafaven una forma i la ficaven dintre l’aigua. Després feien el “xiqui-xiqui”, ho deixaven pixar, després treien el marc i ho posaven en una tela absorbent. Quan ja ho tenien llest, ho posaven en una premsa per treure l’aigua. Més tard els posaven a assecar i quan els tenien secs, els encolaven amb gelatina animal i ho tornaven a premsar. Quan ho tenien sec ho aplanaven i més tard li tallaven les barbes i l’empaquetaven.

3 thoughts on “EL MUSEU MOLÍ PAPERER DE CAPELLADES

  1. kunsep

    La sortida al Museu Molí Paperer de Capallades sembla que va agradar molt a tots .Trobo que és una sortida molt interessant .Després de llegir l’explicació dels nens m´han agafat ganes d’anar-hi.

  2. eghosa

    Em va agradar molt quan vam anar a Capellades el Museu Molí Paperer.
    Va ser molt divertit perque vam fer paper i la guia ens ho ensenyava molt bé.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà