El Jazz (I)

Per tal de treballar la història de la música, quan hi arribem, aquest estiu he estat treballant en la creació d’una sèrie de vídeos d’aquesta temàtica. Tots els vídeos han estat realitzats amb un programa anomenat Powtoon, publicats al Youtube i posteriorment arreglats amb un altre programa anomenat EDpuzzle, que permet insertar preguntes que serveixen per que us adoneu de si entene allò que s’està treballant.

Aquí deixo el primer vídeo que he preparat, en les seves dues versions, amb i sense preguntes.

Sortida al Teatre de l’Amistat

Aquest divendres dia 5 de maig, els alumnes de 1r curs d’ESO i els de l’Optativa de música de 4art van poder sentir en directe, al Teatre l’Amistat de Premià de Mar, com una secció de l’Orquestra Barcelona Filharmonia, dirigida per Daniel Antolí, interpretava un dels conjunts de concerts més coneguts de la música barroca i de tots els temps: Les quatre estacions, del compositor venecià Antonio Vivaldi.
L’originalitat i el valor pedagògic d’aquesta interpretació en particular neix de la manera com el presentador -el propi director de l’orquestra- explica els elements propis de les quatre estacions de l’any que Vivaldi va descriure en la seva obra i en com els músics els mostren, primerament per separat i després en el conjunt de l’obra. En conèixer el significat dels diferents motius musicals i comprendre millor les tècniques instrumentals utilitzades, l’obra es fa més propera a l’oient i, per tant, molt més interessant.
En acabar l’obra, alguns dels nostres alumnes van tenir l’oportunitat d’agafar la batuta i posar-se davant l’orquestra, que interpretava perfectament les indicacions dels joves directors.

Eva Pardos

IMG_4158
La directora convidada porta l’orquestra amb gest decidit i ferm.

Creació d’un Podcast

Aquest final de trimestre els alumnes de 2n d’ESO han estat treballant les tecnologies musicals, i més concretament l’edició de so amb el programa Audacity. Durant aproximadament les últimes tres setmanes han hagut de crear un podcast triant un text ja escrit o inventant un de nou, enregistrar-lo i acompanyar-lo d’un fons musical, amb la possibilitat d’afegir-li diversos efectes sonors.

Per tal que els diferents grups poguessin treure el major profit a l’activitat, abans de començar a treballar vaig compartir amb ells els objectius de l’activitat i una rúbrica d’avaluació amb els aspectes més rellevants a tenir en compte.

Ha estat una sorpresa ben agradable comprovar com, tot i haver ofert la possibilitat de triar un text ja escrit, la gran majoria de grups ha optat per deixar volar la imaginació i crear ells mateixos les seves històries, com una versió molt particular de “La caputxeta vermella”, anuncis –no us podeu ni imaginar les noves prestacions de l’Iphone 8-, tràilers de pel·lícules i reculls d’acudits.

En espera d’afegir-ne d’altres en breu, de moment aquí deixo com a mostra el treball del grup format per la Violeta Arana, en Camilo Londoño i en Yojackson Villamizar, de 2ESOB, el tràiler d’una pel·lícula de ciència ficció que ha entusiasmat tant a la resta de companys de la seva classe com a mi mateixa. La selecció de fragments musicals i efectes sonors ha estat realment encertada!

Inventem i escrivim una cançó (1ESO)

Ha arribat el moment de posar en pràctica tots els coneixements sobre llenguatge musical que hem anat adquirint durant aquest primer trimestre de curs. Ara haureu de composar una petita cançó, que tindrà lletra, una melodia, un ritme i un acompanyament a base d’acords tríades. El primer que heu de fer és triar un d’aquests poemes per musicar-lo.

Poemes curts per musicar

Un cop triat el poema, haureu de començar a posar-li la música tenint en compte les indicacions que teniu al llibre de text. Aquesta rúbrica que segueix us ha de servir per guiar-vos en el camí de compondre aquesta cançó. Procureu ajustar-vos al màxim als paràmetres de la columna de categoria 2.

img_2956

Bona feina!

Game of Thrones

Aquest passat divendres vaig conèixer Notion per Ipad, un d’aquells descobriments que fa que et sentis com una nena amb sabates noves. El resultat és aquí, en forma de play along i partitura per poder tocar a sobre de l’àudio. Us presento el meu arranjament del tema principal de la sèrie d’èxit televisiu Joc de trons (Game of Thrones).

img_2940

img_2942

Wintergatan’s marble machine

Wintergatan’s marble machine

Wintergatan és un grup de música suec que s’ha fet molt popular gràcies a la creació d’un instrument molt peculiar, creat pel Martin Molin, un dels seus components.

L’instrument en qüestió està construït amb més de 3000 peces de fusta fetes a mà i 2000 caniques (marble en anglès), d’aquí el seu nom, i encara que és un instrument completament acústic, els sons que produeix s’assemblen molt als que es creen en la música electrònica. Veieu i escolteu atentament el vídeo, és genial!

[youtube]https://youtu.be/IvUU8joBb1Q[/youtube]

Objectius i criteris d’avaluació del Podcast (2ESO)

img_2844

Els alumnes de 2ESO ja heu començat a treballar en els vostres podcasts. Per tal que pogueu treure el major profit d’aquesta activitat, aquí us deixo els objectius i criteris d’avaluació.

1. Aprendre a distribuir les feines entre els diferents membres de l’equip de treball.

2. Aprendre les funcions més bàsiques d’un editor de so: Audacity -efectes sonors, volums de veu i música, ensamblatge de diferents músiques (com a mínim 2 diferents)-.

3. Gestionar el temps de l’enregistrament i saber adaptar-se’n (2 a 3 minuts).

4. Utilitzar músiques adequades al tipus de narració -notícia, conte, anunci, etc-.

5. Comprendre la utilitat dels editors de text en la producció de música a l’actualitat.

Per si el necessiteu, aquest és l’enllaç a un tutorial sobre l’ús d’Audacity que us pot fer molt de servei.

Arxiu: tutorial Audacity

Per acabar, aquesta rúbrica us ajudarà a saber si esteu fent bé la feina. Procureu ajustar-vos el màxim possible als paràmetres de la columna de categoría 1:

img_2872

Rúbrica Podcast