HISTÒRIA DE LA LLENGUA

EL NAIXEMENT D’UNA LLENGUAUns monjos de Cuixà, al segle X reben la visita del dux de Venècia. I aquell dia s’adonen que allò que parlen ja no és llatí. Neix una de les grans llengües de la Mediterrània medieval.Durant el segle IX, les terres que al cap d’uns quants segles s’anomenaran Catalunya, només són una mena de camp de batalla entre cristians, com el comte Guifré, i musulmans, comLlop ibn Muhammad, senyor de Lleida. En aquests enfrontaments, els comtes conquereixen noves terres i les repoblen. A cada nova terra conquerida, hi alcen un castell, com el castell de Mur i, de vegades, una església o un monestir, com el de Sant Miquel de Cuixà. I justament som en aquest monestir un dia del segle X. Hi acaba d’arribar un visitant il·lustre. És Pere Ursèol,dux de Venècia, que ve per retirar-s’hi. Quan el senten, aquells monjos s’adonen que, tot i que el visitant és cristià com ells, no parla exactament com ells: parla en la seva pròpia llengua. I fan un petit salt endavant: “si ell, que és venecià, parla la seva pròpia llengua, nosaltres, que també parlem una llengua pròpia, què som? [kml_rm movie="http://video.xtec.cat:8080/ramgen/edu3tv/video/tvc/histories_cat/001_69499.rm" width="352" height="288"/]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *