Les plantes i el seu aprofitament

Les plantes són imprescindibles per a la vida perquè s’alimenten de parts no vives de la Terra i es converteixen en aliment d’altres éssers vius i perquè purifiquen l’aire que respirem.
Les plantes són molt útils per molts motius:
• Serveixen d’aliment per a les persones i els animals herbívors. De les plantes no només en mengem el fruit o la llavor. De vegades ens en mengem la fulla, la tija, l’arrel o, fins i tot, la flor! També fem servir plantes per elaborar vins, licors, sucs o infusions. Algunes plantes ens les mengem directament, però molt aliments derivats de plantes, han de passar per uns processos complexos abans de poder-nos-els menjar.
• Fan de refugi o d’habitacle per a molts animals del bosc.
• Ens donen primeres matèries de les quals obtenim productes com:
– El paper es fabrica amb una pasta de fusta triturada o reciclant paper vell. A l’antic Egipte, el paper es feia encreuant les fibres del papir, que és una planta aquàtica que creix a la vora del riu Nil.
– Les plantes també s’han utilitzat al llarg del temps per construir habitacles. La fusta es fa servir per construir cases, embarcacions, bigues o mobles.
– El lli, el cotó, o el cànem són plantes que les indústries especialitzades transformen primer en fil, i després , en teixits.
– Algunes plantes també poden ser transformades de manera artesana en vestits, cistells, catifes oi espardenyes o culs de cadira.
• Des de molt antic, les persones hem aprofitat les propietats medicinals de les plantes per guarir malalties i fer algunes medecines. Ens preparem infusions, cataplasmes, xarops, tintures o pomades. Encara ara, molts dels components de les medecines provenen de plantes.
• Algunes plantes s’utilitzen per obtenir tints naturals. D’altres plantes, com la rosa o l’espígol, se n’aprofita l’aroma per fer perfums.
• Serveixen per guarnir els carrers, les places, els parcs, els jardins, les cases, etc. i amorteixen el soroll ambiental. Foto del parc del laberint.
• El cautxú, que prové d’un líquid que segreguen alguns arbres quan els fem talls al tronc. Amb el cautxú es fa la goma dels pneumàtics.
Purifiquen l’aire
• Contínuament es descobreixen noves propietats de les plantes, com el biodièsel. Ara hi ha combustibles vegetals que poden substituir el petroli. Estan fets a partir de cereals, remolatxa, soja, canya de sucre o olis vegetals.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *