Reflexionem

Després de veure aquests vídeos podeu dir la vostra… deixeu els vostres comentaris.

Us posem quatre preguntes que poden servir de guia per a la reflexió:

 1. Quines dificultats es troba en Toño?
 2. Com es poden resoldre aquestes dificultats?
 3. Com es comporta la gent davant d’en Toño?
 4. Com actuaries davant d’una situació com aquesta?
Aquest article ha estat publicat en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

40 respostes a Reflexionem

 1. Albert i David G. diu:

  Em reflexionat, i a tutoria en vam parlar, amb la Montse Aragón, ens fara portar fotos de llocs on cal millorar l’accés per els paralítics o els que van amb crosses, per tenir un poble accessible per a i tothom.

 2. angel i david lopez diu:

  hola amics i amigues dels estels
  nosaltres pensem que es una pena tenir dificultats i sobre tot que no tinguis a ningu o res que et pugui ajudar a superar els obstacles de la vida.

 3. Eunises i Marina diu:

  Nosaltres creiem que aquestes refleccions serveixen de molt, perque si algun dia ens trobem amb aquestes dificultats, ens podria passar el mateix problema.

 4. edgar i arnau diu:

  les animacions son molt bones i molt divertides esperem que us agradin!!!!!!
  en el bloc dels estels.!!!!!!!!

 5. arnau diu:

  Els jocs estan molt be i els videos man ajudat areflexionar com es la vida de les persones que van amb cadira de rodes

 6. Helea i Zulema diu:

  Hola som la Helena i la Zulema de 5B us bolem dir que ens a agradat molt els bostres videos que eu penjat.I ara savem que les personas que tenen problemas las tenim que ajudar, fent accesos perquè puguin arribar a tot arreu.

  Una abrasada per a tots els alumnes dels Estels!!!

 7. jessica diu:

  Hola classe dels estels els videos que abeu penjat ha la vostra pajina son molt xulos i nomes vui que sapigeu que la classe de 5eB us ho agraeixa amb molta forsa i tambe que esperem que us agui agradat els nostres videos qye ens em imbentat.

 8. artur i alvaro diu:

  nosaltres creiem que la societat encara no esta tan avançada per ajudar als discapacitats i creiem que no tindria que haber barreres arquitectoniques ni obstacles que els bloquejin quan volen fer alguna cosa.

 9. Ian i Demran diu:

  Creiem que les ciutats, pobles…haurien d’estar adaptades per als discapacitats, cecs, minusvàlids, muts, sords,… per exemple creiem que el nostre poble no esta adaptat per als discapacitats. Només hi ha un parc per les persones grans, a més esta tota plena de pintades.

 10. David i Àlex diu:

  Nosaltres pensem que haurien de ser més inclusius per les persones discapacitades que necessiten una ajuda per poder viure millor.
  Per la gent que va amb cadira de rodes treure les barreres arquitectòniques que es troben pel carrer. (A Sant Pere de Ribes, no hi han rampes per creuar el carrer i ho han d’arreglar.)

  David i Àlex

 11. Núria i Karina diu:

  HOLA….
  Nosaltres a l’hora de tutoria vam parlar i reflexionar sobre aquest tema.
  Aquesta gent que va amb cadira de rodes té moltes dificultats a l’hora d’anar al carrer. En “Toño”, per això ja te la casa adaptada a la cadira de rodes com: a loa porta te un mando que fa que se li obri sola també quan se li cau algu a terre té com unes pinces que recull el que se li ha caigutper aixó creiem que tan a casa seva com al carrer ha d’estar adaptat per a la gent minusvalida.
  Esperem que la gent també hi participi i hi posin forces comentaris!!
  adeu!!!!!!

 12. Jackeline i Andrea. diu:

  Hola,
  Som la Jackeline i l’Andrea.
  Ens sembla molt bé que hagueu posat aquests jocs i els videos d’en Toño.
  Bueno doncs anem a respondre les preguntes:

  1. Per exemple, el Toño no pot obrir la porta de casa seva, per entrar a l’ascensor ha d’entrar de costat perquè és massa petit i per sortir no es pot girar. Per agafar coses que se li cauen al terra, te una mena de mà de metall per poder-lo agafar. Quan va pel carrer, tot és més dificil per a ell, ja que no pot baixar les boreres ni les escales, no pot obrir portes i com hi ha gent que deixa molts obstacles per el carrer, a ell li costa més arribar als llocs.

  2. Donc nosaltres pensem que el Toño estaría molt millor si la gent procurés no deixar obstacles pel carrer mal posats, per exemple un cotxe o una cadira fora del seu lloc. També al video vam veure que el Toño tenia una mena de clau electrònica per obrir la porta de casa seva, tots els mobles de la seva casa eren a la seva mida, segons ell, te un camaleó que l’ajuda.

  3. Bueno, nosaltres al segon video, vam veure que primer una senyora l’ajudava a trucar per telefon, però, després hi havia una altre senyora que sol li va donar el telèfon i s’en va anar.

  4. Nosaltres, l’ajudariem tal com va fer la primera senyora. I intentariem no deixar el cotxe mal aparcat, quan anessim a una cafeteria, deixar la cadira ben posada,..

  Adeu!

  Jackeline i Andrea.

 13. Marc i Llorenç diu:

  Els problemes per a les persones dis capacitades

  Escales, bordons, portes manuals, portes estretes i molts més són els problemes que es troben a diari les persones dis capacitades. Per solucionar-ho hauríem de posar rampes en comtes d’escales, portes automàtiques i més amples en comtes d’estretes i manuals, etc. Si arregléssim aquest problema formaríem una societat inclusiva!

 14. Irene i Laia diu:

  Nosaltres creiem que les persones que tenen dificultats, com les del Toño, la vida se li fa més complicada que a nosaltres, per aixó s’els hauria de fer més coses per a facilitar la seva dificultat.

  Les dificultats del Toño són:

  1- Obrir les portes amb pany.

  2-Apretar el boto de l’asensor.

  3-Pujar per les escales.

  4-Dutxar-se o banyar-se.

  5-Anar al lavabo

  I com em pogut observar al segon video, no podia parlar ni ajupir-se, perquè la gent no el volia ajudar,( la gent es devia pensar que estava boig. De la manera que perlava.)

  Irene i Laia

 15. laia, sobiha i miriam diu:

  LAIA: jo crec que el que hi ha penjat al bloc és molt important perquè sempre quan tenim que que construir algun edifici hem de tenir en compte que pot ser hi ha gent que el vol comprar i va amb cadira de rodes llabors a tots els edificis hem de instal·lar rampes o coses que els pugin ajudar, això tambè ho tenim que fer el carrer,col·locar rampes als passos de zebra o les cabines telefòniques col·locar algunes més abaix, per la gent descapasitada.

  MIRIAM: tambè crec que hem de ajudar-los al maxim, pero sobre tot hem de pensar que les persones descapacitades, tenen els mateixos drets que nosaltres a disfrutar de la vida, es per aixó que els hem de comptar a l’hora de fer edificis i carrers. Hem de mirar les parts positives dels descapacitats i no els seus defectes, perquè així els ajudem a seguir esforsant-se en les seves dificultats. EL MÉS IMPORTANT: TOTS SÓM PERSONES I MEREIXEM EL MATEIX!!!!!!!

  SOBIHA: Jo crec el mataix que la Miriam i la Laia però també que quant per exemple quan nosaltres juguem els no poden fer el mateix que nosaltres però poden jugar a altrres jocs diferents que els que juguem nosaltres. Però també poden fer moltes coses que nosaltres o les mateixes. Per exemle:viatjar, jugar alguns esports,etc. També hem de penasar en els altres i no ser egoistes amb les altres persones que no tenen les mateixes coses que nosaltres o no només hem de pensar en nosaltres sino que també amb les altres persones que nesesitin ajuda.

 16. Albert i Roger diu:

  Dons creiem que la societat inclusiva es una cosa que necessitem tant nosltres com els disccapacitats tant fisicament com psiquicament amb rampes, ascensors i portes automàtiques.

  Molta gent tenim diverses idees per millorar la societat peró es clar que els discapacitats poden arribar a tenir el doble d’idees i amb més raons perque ho necessiten molt més per caminar i sentir-se com la gent sense discapacitats. Cada vegada hi han més mitjans però els que ancara queden poden ser incontables.

  També hi han bancs que ajuden a la gent discapacitada com la caixa amb ajudes com l’obra social la caixa que dona treballs a els discapacitats per una millor vida.

  La societat completament inclusiva ens espera i nosaltres em de fer més rempes per arribar i que tots podem viure igual.

  Segur que els discapacitats volen estar tan lliberats en el carrer com els demes tant sigui per caminar i correr amb els companys com per entrar en la caixa o a casa i trure diners o poder viure en un pis amb ascensor i entrar a casa com en el video que em vist den toño que no tenia problemes per a viure com les demes persones sense discapacitats fisiques o mentals i tenir un treball com qualsevol altre persona. Tenir dona, fills, treball, companys i companyes i amics i amigues.

  També senstan fen cotxes pera discapacitats fisics com portes que baixen per a que puguin entrar els conductors discapasitats també poden tenir el acelerador en un altre lloc sense tenir que fer força amb les cames ja que no poden.

 17. ivan i junior diu:

  EL TOÑO TE PROBLEMES AMB LA CADIRA DE RODES: COM OBRIR LA PORTA,
  PUJAR AL COTXE, PUJAR LES ESCALES …
  HI HA SOLUCIONS PER AQUESTS PROBLEMES: POSAR PORTES AUTOMÀTIQUES, NO PUJAR PER LES ESCALES PUJAR PER L´ASCENSOR…
  NORMALMENT A LES PERSONES AQUESTES SITUACIONES ELS HI FA PENA, A VEGA DES LES PERSONES ELS HI AJUDEN.
  (IVAN) JO OPINO QUE TOTS ELS AUTOBUSOS HAURIEN DE TINDRE UNA RAMPA PER LES PERSONES AMB CADIRES DE RODES.
  (JUNIOR) JO AJUDARIA A BAIXAR PER LA RAMPA, A PUJAR PER L´ASCENSOR..

 18. GABRIEL diu:

  Hola!! soc en gabriel i he reflexionat molt amb aquestes preguntes que ens heu fet!!en Carlos es com en Toño que tambe va en cadira de rodes, i que no pot pujar les escales que es troba per molts llocs, no podria arribar el botó de l’asenssor de casa seva etc… adeú

 19. IRENE GARCIA DIAZ diu:

  JO OPINO QUE EN TOÑO GRACIES A TINDRE TOT ADAPTAT POT VIURE AMB MÉS FACILITAT PERO , SI NOSALTRES TINGUESSIM EL POBLE IGUAL SERIA TOT MOLT MÉS FACIL PER A LA GENT QUE VA AMB CADIRE DE RODES.

 20. hola som el Roger i el Enric de 4rtA nosaltres em fet una fitxa de reflexionar i pensem que les dificultats que té en Toño son que hi han escales que no pot pujar-les, que no pot posar la clau al pany de la porta, que no podria agafar el menjar, ect. Peró la seva casa esta adaptada per el que va en cadira de rodes.

 21. Marta 4rtA diu:

  Jo ajudaria el Toño tant com pogués, ens heu ensenyat que tenim que ajudar a la gent himbalida i no himbalida moltes gracies

  Marta!!!!!

 22. Jan i Pau Pep (4t A) diu:

  Jo trobo que deu ser dificil anar amb cadira de rodes si no tens les coses adaptades; no pots pujar per l’asensor, no pots trucar amb telefòn públic, no pots agafar les coses del terra, no pots obrir la porta de casa ni tampoc agafar les coses que estiguin als mobles alts. També crec que si algú amb cadira de rodes o algun altre problema necesites la meva ajuda l’ajudaria i seria amable amb ell i exigiria a l’ajuntament que adaptes les coses per als que van amb cadira de rodes. Si jo anes amb cadira de rodes primer estaria preocupat, nèrvios, desesperat
  i em sentiria malament peró amb el temps m’aniria passant el dolor i m’adaptaria la meva casa.

 23. yain diu:

  En Toño te dificultats que no pot obrir la porta de la seva casa, no pot posar monedes per trucar amb un telèfon públic, no pot dutxar-se en un bany sense adaptar, no podria cuinar en una cuina normal,… Però ell pot fer-ho quasi tot perquè la seva casa està adaptada.

 24. Adrià i Imanol diu:

  Que tindrian de ficar ranpes per els que van amb cadira de rodes perque si no no poden baixar i puixar.En Toño te un mando per ubrir la porta del asensor. Per obrir la porta de casa seba ansenyant les claus en un mecanisme a la paret. Te als mobles a la seba alsada.

 25. Santi i Manel diu:

  El Toño te problemes quan li cau alguna cosa al terra, quan truca per telèfons públics, per obrir la porta… això es podria aconseguir demanant ajuda a la gent i ficar algunes coses automàtiques com les portes. Algunes vegades els fa bromes a la gent però d’altres cops els demana ajuda de veritat. És bo que algunes coses estiguin adaptades pels que van en cadira de rodes i també altra gent que tingui problemes com el que te el Toño.

 26. Pau i Frank diu:

  Nosaltres dos opinem que gracies amb aquets aparells te la vida mès facil i si no li fiquem rampes,cabines de telefons mès vaixes…

 27. josep diu:

  Hola!!! soc el Josep ,e estat reflexionat molt i he pensat que quan surt de casa seva troba dificultats, que no tot esta adaptat a les persones, sense tenir en conte a les persones que tenen dificultats etc… adeú

 28. Sergi diu:

  El Toño igual que d’altres persones que van amb cadira de rodes com el Carlos de la meva classe tenen moltes dificultas per a fer coses tan senzilles com creuar la carretera, recollir les coses del terra ,pujar a qualsevol edifisi, trucar per telefon…
  Jo crec que el Toño viu content per que te la seva casa adaptada pero fora i a molta feina per fer per part de l’ ajuntament ja que son persones amb els mateixos drets que les altres.

 29. Èric i Àlvar diu:

  En Toño es troba dificultats, com trucar per telèfon, cuinar, obrir les portes, agafar alguna cosa del terra, jeure, agafar alguna cosa d’un lloc alt, anar al lavabo, pujar i baixar els esglaons…
  Però aquestes dificultats es poden resoldre: Ficant ascensors, ficant sensors a les portes, fer mès lavabos d’invalids…
  Per a nosaltres la gent es comporta bé, accepta algunes persones ( sempre hi ha algun “gamberro” que fa “la brometa”).
  En una situació com aquesta jo actuaria mès o menys com el Toño.

 30. Judit i Estel·la diu:

  Nosaltres, pensem que les dificultats que pot tindre un amb cadira de rodes com el Toño tenen moltes.Pensem que això tindria que estar mes adaptat per les persones així.
  Com per exemple:que i faixin mes rampes, que els telèfons estiguin mes baixos, que els autobusos tinguin rampa, que les ascensors siguin mes amples i els botons mes baixos que s’obrin per una banda i es taqui per l’altre…El Toño te la seva casa adaptada per els minusvàlids com ell, com la cuina que ho te tot a la seva alçada:la nevera,el forn… i te una pinça llarga per agafar les coses que li cauen a terra.

 31. Alba 4rtA diu:

  Jo trobo que auriem d’ajudar aquella gent va amb cadira de rodes o te algun altre problema com en Toño. S’aurien de fer coses que no els inpedis el pas a aquella gent que te problemes com per exemple: rampes, acencors grans,les cabines de telefon que tinguessin els telefons a la seva mida,portes automatiques, escales electriques,i d’altres coses mes.

 32. carla i alba diu:

  nosaltres pensem que lo que te el Toño no u pot tindre una persona normal i corrent perquè ell te molts diners i su pot permetre.
  te forces complicacions,però la gent amb menys diners tenen mes complicacions. així creiem que els hi tenen que construir i pagar les coses que els fan falta.

  Carla, Alba

 33. hola amics dels estels!!

  bueno que em vist lo que heu escriti ens interesa moltissim!!

  nosaltres creiem que lo que li pasa a en toño es que te moltes dificultats per que es minusvalid.

  Creiem que podrien pensar mes amb el que tenen problemes, per que trobem incorrecte que la gent que no te dificultats pugi fer lo que vulgui i la gent amb problemes no!

  Per aixo creiem que la ciutat podria estar adaptada per la gent amb problemes i que puguin anar per el carrer sense ninguna dificultat!

  Tothom que es minusvalid no pot tindre una casa com la que te en toño, per que no tothom te la sort que te ell de tenir totes les coses adaptadas per ell.

  Podrian:

  -posar cabinas mes baixes.

  -posar mes rampas per la ciutat

  -els lavabos que estiguin adaptats per tota la gent amb problemes.

  i moltes mes coses que tindrian que millorar..

  Esperem que escribiu moltes mes coses per que nosaltres poguem contestarles amb molt de gust!

  Ens ha agradat molt!!

  adeu i fins un altre!!

 34. Abdelilah Azghough i Daniel Rioja diu:

  Nosaltres creiem que haurien de posar totes les coses adaptades per els invàlids i els cecs (rampes a les voreres però que no estiguin molt inclinades, cabines de teléfon adaptades, les cases i els pisos adaptats,la nevera amb el congelador a dalt i la nevera abaix,les escoles que tinguin ascensors,…).
  Però també els invàlids, els cecs i els sords s’ho passen molt bé jugant encara que no puguin jugar els mateixos jocs que nosaltres com el fútbol.

 35. Ens heu ensenyat que tenir descapacitats ès tot un problema, com per exemple anar en cadira de rodes, això limita moltes coses i fa la vida més dificultosa.
  Creiem que la societat s’hauria d’ adaptar a aquests problemas.

 36. maria diu:

  hola classe dels estels jo crec que las persones que tenen dificultat les tenim que ajudar i també posar rampes ascensor gavines de telefon mes baixes portes automàtiques escales elèctriques i d’altres coses mes i bull dirs que me ha agradat molt el vidio que beu posat al bloc una brasada per tots los de la classe dels estels soc de sisè bé

 37. Hola, som el Daniel i la Judit i creiem que hi ha molta gent que va amb cadira de rodes però no té prous diners per comprar-se una cadira, per exemple. Hem vist en el video que els minusvàlids, com el Toño tenen prous diners per tenir la casa adaptada a ells. Però ara penseu que una persona no té família que l’ajudi ni prous diners per tenir una casa adaptada, creiem que l’ajuntament o la Generalitat ha de donar diners als minusvàlids que es trobin amb aquesta situació que us acabem de parlar. La majoria de les coses no estan adaptades a ells, encara, que cada cop n’hi ha més que estan adaptades.
  Al segon vídeo ens hem donat conta que tot i que fos una broma en Toño demanava ajuda a la gent perquè li posessin els diners a la cabina telefònica i també li tenien que donar el telèfon.
  Nosaltres creiem que l’ajuntament ha de posar diners per fer coses adaptades als minusvàlids:
  – Ascensors, més grans i amb els botons més a baix per poder-hi arribar.
  – Més rampes que no estiguin molt inclinades.
  – Cabines telefòniques.
  – Portes correderes.
  I moltes coses més que es poden millorar respecte als minusvàlids,
  adéu i esperem que us hagi fet reflexionar.

 38. Sara i Yeray diu:

  Nosaltres creiem que el Toño que té moltes dificultats, per exemple quan va a anar a trucar per telefon al carrer, perquè els telèfons no estan adaptats als minusvàlids, va passar-lo mateix amb l’acenso alhora de entrar tenia que fer moltes maniobres, l’acenso és molt estret i també quan se li cauen coses al terra per exemple les claus te com una mena de pinça per recollir els objectes, ell a demés es afortunat perquè altres com ell no tenen t’ans diners ni treball. Per això altre gent com ell no té tanta facilitat per que no poden pagar-se les coses per que se les adaptin a les seves necessitats.
  Aquestes dificultats es solucionarien si l’ajuntament fiques més rampes i més coses adaptades per facilitar-lis la vida o que al menys se la millores, volem que construeixin alguna empresa per ajudar-los, la gent es molt comprensiva perquè es col·loca al seu lloc, l’ajuden.

 39. Hola,
  som la Laia i la Marta de 6èB i a l’hora de tutoria hem tractat aquest tema tota la classe i vam respondre el qüestionari que ens vau proposar fer.

  Vam parlar de les coses que hi ha al poble que s’han de millorar. També vam parlar del respecte que hem de tenir a la gent que va en cadira de rodes. Altres nens/es de la classe van dir coses que havien vist pel poble o altres pobles que la gent no respectava els discapacitats.

  Nosaltres creiem que no només al poble on vivim sinó a altres pobles per facilitar a la gent que va en cadira de rodes a l’hora de sortir a passejar, comprar, fer un encàrrec, etc.

 40. Diego i Francesc diu:

  Nosaltres creiem que les coses el carrer tenen que estar adaptades a les persones que tenen algun discapacitat: Que hi hagin rampes, cabines baixes, les cases o els pisos adaptats, el ascensor com el del Toño, els lavabos dels bars i dels carrers adaptats.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà