La finalitat dels espais d’aprenentatge és crear un camí d’accés on tot l’alumnat construeixi els seus aprenentatges basats en l’experiència i l’experimentació, sent protagonistes del seu procés d’aprenentatge tot manipulant material divers, motivador, creatiu i participatiu. El paper de la mestra es basa fonamentalment a acompanyar l’infant organitzant i afavorint aquest aprenentatge.
Els espais també generen una interrelació entre infants de diferents edats, tot potenciant vies de comunicació i de relació personal afavorint els interessos personals.
A l’espai de SORTIM tenim l’avantatge que disposem d’un espai exterior que dóna moltes possibilitats: el pati. Aquest està ple de recursos per a l’aprenentatge, és un bon escenari que permet una bona convivència i és essencial per al desenvolupament del joc i les relacions personals.
En ell s’organitzen un gran nombre de propostes que fomenten l’autonomia i busquen afavorir un estat de benestar i seguretat efectiva en tot l’alumnat mitjançant la creació de vincles entre els infants. En disposar de més espai físic la ràtio d’alumnes és més elevada, igual que les mestres que hi intervenen.
Els continguts d’aprenentatge d’aquest espai estan estructurats en diferents propostes i materials específics. A continuació s’anomenen algunes d’elles que ja hem fet i d’altres que encara s’estan realitzant:
- Gronxadors – El joc és una de les eines d’aprenentatge més pràctiques efectives i divertides, i si és un joc a l’aire lliure és molt més agradable. Passar una bona estona gaudint de la natura aporta benestar personal i genera experiències agradables i positives.
- Taules de sensacions – Aquesta proposta de manipulació és perfecta per estimular els sentits, generar curiositat i desenvolupar les capacitats tot manipulant objectes, tocant, provant, construint…
- Pilota – Amb el futbol es treballa el joc cooperatiu que prepara per al treball en equip i promou la solució de petits conflictes. També serveix per fer exercici a l’aire lliure.
- Cotxes – Es posa a l’abast elements de l’entorn que incentiven l’exploració sensorial i l’experimentació tot combinant-ho amb la creativitat del dibuix i material de rebuig. El material presentat són cotxes de diversos tamanys, palès de cartó i retoladors gruixuts.
- Troncs – Els troncs al sorral ofereixen la possibilitat de realitzar joc simbòlic als infants. Alguns dels seus beneficis són que afavoreixen el desenvolupament del llenguatge, la motricitat, ajuden a acceptar normes, fomenten la imaginació i la creativitat i ajuden a gestionar emocions.
- Túnel de sensacions – Igual que la proposta anterior, les caixes de cartó també conviden al joc simbòlic a l’hora que desperten els sentits i les sensacions de plaer.
- Fustes amb coladors – El material presentat al sorral són grans fustes i coladors de cuina. Aquesta proposta ingeniosa pretén adquirir domini en moviments bàsics d’escriptura, numeració i/o dibuix lliure, tot manipulant un recurs nou: la sorra. Les inquietuds personals influeixen de manera creativa i donen grans resultats!
- Joc de precisió -El material que es presenta són unes taules foradades i col·locades en vertical de manera que els infants hagin d’encistellar pilotes. Aquesta proposta encaixaria en un joc tradicional amb la finalitat de jugar aportant plaer i benestar personal. Aquest tipus de joc és llenguatge corporal, ja que requereix d’una expressivitat psicomotora i afectiva alhora que estimula la creativitat.
- Gomes – Les gomes encadenades entre dos arbres o dues columnes també recorden als jocs tradicionals. Aquesta proposta dóna molt de si i els infants experimenten sensacions molt agradables tot enredant-se i desenredant-se amb aquest material tan innovador per a ells i elles.
- Pissarres amb guixos de colors – Dibuixar permet expressar, desconnectar del dia a dia i afavoreix l’estat d’ànim. En definitiva permet realitzar creacions lliures, comunicar a través del dibuix i autoavaluar coneixements adquirits.
Com haureu pogut observar, darrere de cada proposta existeix una finalitat, per això el paper de la mestra és buscar què es vol aconseguir en cadascuna i proporcionar estratègies i materials motivadors per aconseguir-ho.
La millor manera d’entendre tot aquest redactat és observant el resultat final amb les creacions pròpies de l’alumnat, però malauradament el moment de confinament que estem vivint no em permet poder oferir fotografies. Quan es normalitzi tota aquesta situació es mostraran les imatges dels i les vostres filles.
Disculpeu les molèsties.