Escola Ponent de Granollers

Des de la nostra escola, podem veure el riu Congost de molt a prop.

a vista de gavina

dsc01549-b.JPG

Els nens i nenes de Segon vam anar a visitar-lo el 5 de juny de 2008.

Aquell dia vam trobar:

  • un cranc de riu
  • insectes de totes menes
  • una rata morta
  • pocs ànecs i poques gavines
  • roselles, malves, cards, canyís…
  • … margarides, borratxes…
  • també unes ulleres, sabatilles, plástic, un xiulet …

Com que havia plogut, baixava molta aigua.

Vam agafar mostres d’aigua i plantes.

CEIP JOAN SANPERA I TORRAS I EL RIU CONGOST

El Congost és un riu de la conca del Besòs i que deu el seu nom a l’estreta gorja o congost pel qual discorre en bona part del seu pas a través de la Serralada Prelitoral.En total té una llargada de 41 quilòmetres, d’entre aquests estem nosaltres, Les Franqueses del Vallès, i una conca de 225 km2, mentre que la seva mitjana de cabal és de 0’56 m3/s.

congost

CEIP JOAN SANPERA I TORRAS

Habitualment, els mesos de març, maig i setembre és quan hi baixa més aigua, marcant mínims en el mes d’agost. Per la seva ubicació es tracta d’un curs d’aigua de règim mediterrani, pel que no és d’estranyar que pateixi crescudes ràpides (les rierades) després de les tempestes que solen haver-hi, retornant al seu cabal habitual en poques hores. N’hem tingut fa uns dos anys i actualment l’estan canalitzant juntament amb les obres de la ronda.

L’aprofitament hidràulic havia tingut una certa importància antiguament, mitjançant l’ús de molins i en els conreus, però la progressiva industrialització del nostre poble, ha fet que el seu paper disminueixi.

Riera de Carbonell

Afluent per l’esquerra del riu Congost. Neix a la Roca Centella, situada al límit del massís del Montseny en direcció Sud Oest. Després de passar per Corró d’Amunt, Marata i Corró d’Avall desemboca al Congost, prop de Granollers.
No és clar d’on prové el nom de la riera. Per una banda, la presència de carboneres era normal en la base del Montseny i en els boscos de Corró. Per una altra, el nom Carbonell apareix documentat des del 1.382. Bonanat Carbonell, síndic de Corró d’Amunt, és la primera persona que duu el cognom.
La riera Carbonell també també adopta el nom de riera de Cànoves.