L’anotació.

L’anotació d’una partida d’escacs sol fer-se en una graella anomenada planella.

planella

El sistema és senzill. S’escriu la inicial de la peça que es mou, amb majúscula(a excepció del peó que no s’escriu) i la casella on va, amb minúscula (Ac4, l’afil va a c4). En cas de captura s’indica amb la creu de multiplicar (Axc4, l’alfil va a c4 i captura la peça que hi havia). En cas de fer escac al rei s’indica amb la creu de sumar (Ac4+, l’alfil va a c4 i fa escac al rei); en cas d’escac i mat s’indica amb dues creus de sumar (Ac4++, l’alfil va a c4 i fa escac i mat.

Anotació de cadascuna de les peces (en català/castellà):

Alfil: A

Cavall: C

Torre: T

Rei: R

Dama: D

El peó no s’indica (s’escriu directament la casella on va). En cas de que un peó capturi s’escriu la columna d’on surt (dxe5, el peó que estaba en d4 va a e5 i captura la peça que hi havia).

La jugada de l’enroc s’anota de manera diferent: enroc curt (0-0); enroc llarg (0-0-0).

En cas de que dues peces del mateix nom puguin anar a una mateixa casella (per exemple, dos cavalls), cal distingir-los per la columna o la fila diferent d’on puguin sortir (C3f5, el cavall que estava en la tercera fila va a f5)

A la planella sol escriure’s el nom dels jugadors/es que duen les peces blanques i el nom de qui porta les peces negres, així com la data, el lloc on s’ha jugat la partida…

Les jugades es numeren en ordre seguit d’un punt (per ex. 1.) i a continuació s’escriu la jugada. Hi ha un únic número per cada jugada de les blanques i de les negres, de manera que a continuació de la jugada de les blanques s’escriu punt i coma (;), tot seguit s’anota la jugada de les negres. En acabat un nou número de jugada (Exemple: 1.e4 e5 2.Cf3 Cc6 3.Cc3 Ac5 4.Ac4 d6 5.0–0 Ag4 6.Ca4 Cd4 7.c3 Cxf3+ 8.gxf3 Ah3 9.Cxc5 Dg5+ 10.Rh1 Dg2# 0-1).

Anotació de cadascuna de les peces en anglès:

Bishop: B              (Alfil)

Knight: N              (Cavall )

Rook: R                  (Torre)

King: K                   (Rei)

Queen: Q               (Dama)

 

Recordem que el peó (pawn) no anotem la seva inicial, directament la casella on va.

 

 

Aquest article s'ha publicat dins de General i etiquetat amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *