A L’ESCOLA, NO ENS OBLIDEM DE LES EMOCIONS!!

En aquest bloc podeu trobar un petit recull d’activitats dirigides a nens i nenes d’educació infantil per treballar els sentiments i les emocions utilitzant les TIC.  He decidit aprofundir en aquest tema considerant que les emocions formen part de la nostre persona des del mateix moment del naixement i tenen un paper fonamental en la construcció de la nostre personalitat i de les relacions que establim amb els altres. 

Vivim les nostres emocions en qualsevol lloc i temps, i especialment en el nostre entorn més proper: la família, els amics, els companys, l’escola, la feina, … És l’escola, per tant, un àmbit més de coneixement, d’experiències i vivències en el qual es desenvolupen les emocions. I considerant, que l’educació ha de tenir en compte el desenvolupament integral de la persona que inclou el desenvolupament cognitiu, físic, social i afectiu dels nostres alumnes, l’educació emocional ha d’estar present a les nostres aules.  Els alumnes han de ser capaços de reconèixer, expressar i controlar els seus sentiments i les seves emocions, aleshores cal treballar aquest aspecte d’una forma sistemàtica i rigorosa. Com a mestres hem de fomentar la construcció d’una personalitat pròpia que permeta als infants expressar-se lliurement però aprenent a respectar els altres, hem de afavorir la interacció i comunicació tant amb els companys com amb els adults, hem de promoure la originalitat, la creativitat i l’expressió dels propis sentiments mitjançant la utilització dels diferents llenguatges …

Aquests són alguns motius que m’han portat a la creació d’aquest bloc, que espero us sigui d’utilitat.

 

1. LA MÚSICA, FONT D’EMOCIONS I SENSACIONS

http://phobos.xtec.cat/audiovisuals/radio/mus_emocions.php

Aquesta és l’adreça del treball “La Música i les emocions” de XtecRàdio. Trobareu una selecció de músiques que només es poden utilitzar en l’àmbit educatiu per a realitzar treballs amb alumnes de centres escolars. Aquesta selecció està basada en una classificació d’alguns fragments musicals en funció de les emocions que puguin despertar quan s’escolten. S’han triat cinc tipus d’emocions i a cadascuna li corresponen 30 fragments musicals:

La por

La tristesa

L’alegria

La ira

L’amor

És un recurs molt útil, ja que ens facilita proposar als alumnes activitats en las que puguin relacionar les seves emocions amb la música que escolten. Sovint els mestres no disposem del coneixement musical necessari i això ens limita en la realització d’activitats d’aquest tipus.

2. LA NOSTRE CARA, MIRALL D’EMOCIONS I SENSACIONS

Activitat 1: L’activitat consistirà en utilitzar un joc per a que els nens i nenes puguin canviar les parts d’una cara segons els estats d’ànim que volen que reflecteixi. Es tracta de que els infants se’n adonin que l’expressió de la cara també n’és de comunicativa: la nostre mirada, la forma que posem els llavis, les celles, … transmeten el que sentim. L’objectiu és entendre i aprendre a “llegir” que ens expliquen les cares dels altres per poder interpretar que en senten.

Activitat 2:

L’activitat consistirà en utilitzar la càmera digital per a que els infants es facin fotos de les seves cares en un primer pla. Es convenient que els nens i nenes ja tinguin alguns coneixements previs de manipulació de la càmera. Les fotos fetes seran descarregades a l’ordinador i els infants les hauran de retocar utilitzant un programa de creació i retoc d’imatges com, per exemple, el Gimp. Per descarregar-lo només cal clicar a sobre d’aquest enllaç:

http://www.softcatala.org/wiki/Rebost:GIMP

També podeu anar a la pàgina de la Xtec:  Atenció a l’usuari/ària-Informació tècnica-Eines de Suport-Editors gràfics.Un altre programa que es pot descarregar i és de fàcil utilització és el Picasa.

Un cop descarregada la imatge al ordenador els infants hauran de retocar la seva foto: amb la eina corresponent han de retallar la meitat de la seva cara, guardar la nova imatge i imprimir-la. Un cop impresa hauran de dibuixar la part faltant respectant l’expressió de l’emoció que transmet. Es pot demanar als infants que escriguin quin és aquest sentiment.Seria interessant que en aquesta activitat els alumnes descobreixin que la proximitat de la cara a la càmera és la que determina que a la foto se’n vegi l’expressió.Un altre aspecte que també es pot treballar en aquesta activitat és la simetria de la nostre cara.

3. ELS PERSONATGES DELS CONTES AJUDEN ALS INFANTS A IDENTIFICAR I RECONÈIXER ELS SEUS SENTIMENTS I EMOCIONS!

Degut a que a tots els infants els agraden molt els contes i, tentin en compte, que aquests tenen un valor educatiu incalculable, n’he escollit dos que permeten treballar les emocions. Els contes permeten als infants comprendre accions i sentiments dels altres i identificar-se amb els diferents persontages. Els hi ajuden, per tant, a acceptar, entendre, superar … les seves pròpies experiencies i sentiment.

Els contes que us presento tracten dos tipus diferents de sentiment i un es presenta en imatge fixa, mentre que l’altre en imatge mòbil. 

Activitat 1: El primer conte que he escollit és

vacapaca.jpg 

També podreu accedir des de edu365.cat | infantil | llegir i escriure | Els contes del Tom i la Laia.

La història narrada versa sobre el sentiment d’estar content i alegre i ser amable amb els altres. Aquest conte es complementa amb activitats JClic, d’entre les quals trobareu de relacionar, de lectoescriptura, de trobar parelles, d’identificació de personatges…

Activitat 2:           

L’altre conte es titula “El gegant egoista” i és un capítol del programa “Una mà de contes”. S’explica la història mentre un artista l’il·lustra amb llapis i pinzell. Té una durada d’uns 8 minuts aprox. i es pot aprofitar la tècnica emprada per a realitzar activitats relacionades amb les estacions dels temps, especialment les caracterísitques de l’hivern i la primavera. 

[kml_rm movie=”http://video.xtec.cat:8080/ramgen/edu3tv/video/tvc/una_ma/001_69284.rm” width=”352″ height=”288″/]

4. ELS COLORS TAMBÉ ENS FAN SENTIR!!

Observant quadres de diferents pintors, els alumnes podran adonar-se que segons quina és l’estació de l”any, hivern o primavera que els artistes han volgut representar n’han utilitzat uns colors o uns altres. En una conversa col·lectiva els nens i nenes hauran d’expresar que senten quan veuen un paisatge de primavera i d’hivern. Què és el que influeix en aquest sentiment?

Per comprobar-ho realitzaran els mateixos uns dibuixos que representin sentiments d’alegria o tristesa parant especial atenció en els colors que facin servir. Per fer-ho utilitzaran el programa KidPix. Un cop fets els dibuixos, entre tots se’n veuran mitjançant l’opció de projectar-los en diapositives que ens ofereix el programa. Els infants hauran d’endivinar quin sentiment ha volgut representar el dibuixant!

Què veiem? Què sentim? Perquè?

  08d034_winter_gem-711123.jpg           hivern.jpg      

I ara, què ha canviat? Sentim el mateix? Com és això?

              

16-primavera-g.jpg        primavera3.jpg           

Alguns dibuixos creats amb el programa KidPix. Que endivineu quina emoció volien transmetre els seus creadors?

content.jpg 

 trist.jpg

 

    

5. PODEM JUGAR AMB LES EMOCIONS!

emocions.jpg

Us presento un projecte del JClic per treballar les emocions i els sentiments amb moltes actvitats variades i interessants. Les que més em van agradar van ser les que relacionen la música i la pintura amb les emocions i els sentiments que desperten.

 

I… per últim, espero, amb aquest recull d’activiats, haver contribuït a que ús animeu a treballar les emocions i els sentiments amb els vostres alumnes utilitzant les TIC!!