PROGRAMA DE LA FESTA FINAL DE CURS

Dissabte, a partir de les 18h,  celebrarem la festa de final de curs que suposarà la cloenda del actes del 75è aniversari.  Hi ha prevista una colla d’activitats: exposicions,  ball de plaça,  cantada de la Coral Sant Esteve, comiat a la canalla de sisè, presentació del llibre dels 75, ball de bastons, tabalers, cercavila, el sopar, ball amb el Bufanúvols

Ens agradaria molt comptar amb  totes les persones que heu estat o sou part d’aquests 75 anys.

Podeu consultar aquí el programa de la festa:

Us hi esperem!!!

NOTA: Hi ha un canvi d’horari. La Coral Sant Esteve començarà la seva actuació cap a les 18:45h i els bastoners ho faran més tard, al llarg del cercavila.

EL TEMPS DE L’EMILI

Som a l’any 2046. Els nois i noies de l’Emili són a la classe de tecnologia presentant els seus invents. Un grup diu haver fet una màquina que els pot transportar al Far West i fins i tot a l’epoca dels dinosaures. Però alguna cosa no acaba de rutllar i els “inventors” van a parar a èpoques diferents de la llaaaarga història de l’Emili coneixent de primera mà una classe de la república, com les gastava un mestre de la dictadura o els canvis que va portar la democràcia.

Aquest seria, a grans trets, el resum de l’obra El temps i l’Emili que es va estrenar divendres passat a l’Auditori. Es tracta d’una obra pensada, escrita i preparada per tots els alumnes del cicle superior. Sí, sí… per tot l’alumnat que, dividit en quatre tallers, ha col.laborat en aquest projecte sorgit arran de la feina feta durant les jornades. I com? Doncs repartint les tasques:

  • el taller de teatre ha preparat l’obra
  • el de decorats ha muntat l’escenografia
  • el de cartells ha dissenyat els cartells i el programa de mà
  • i el d’audiovisuals ha editat els videos que complementen l’obra

Pel treball en equip, per l’esforç, per la imaginació, pel projecte, pels aprenentatges, per la dedicació, per tantes coses…

FELICITATS A TOT EL CICLE !!!

TROBADA D’ANTIGUES AMPA

En motiu del 75è aniversari, l’AMPA actual de l’escola vol convidar a totes aquelles persones que en un moment o altre d’aquests anys han format part de les AMPA del centre.

El dia 4 de juny, a les 9 del vespre, es farà una trobada a l’edifici dels petits per compartir anècdotes, experiències, intercanviar opinions i visitar l’escola. I tot això, compartint un bon pa amb tomàquet…

Les persones interessades podeu trucar a l’escola o enviar un correu per confirmar l’assistència.

Us hi esperem!!! La història l’heu escrit també vosaltres…

C O N T A C T E S :

93 714 38 35 (telèfon de l’escola)

ampa@emilicarles.net

ampaemilicarles@gmail.com

EL CARRO DE CONTES

Hi havia una vegada uns nois i noies  d’un poble situat als peus d’un petit puig que celebraven que feia 75 anys es va inaugurar la seva escola.  I, vet aquí, que un grup de gent de la mateixa vil.la celebrava que en feia 100  els seus convil.latans varen fer un grup de teatre que anomenaren Esbart Teatral.

– I per què no fem alguna cosa tots plegats? – van dir alguns.

– I per què no recuperem contes dels d’abans? – van exclamar d’altres.

– I per què no sortim amb el carro de contes a contar-ho a tot el poble? – van proposar els més agosarats.

I dit i fet.  El dissabte 24 el carro de contes de l’Esbart Teatral va sortir acompanyat dels seus tabalers  explicant el contes recopilats pels nens i nenes de l’Emili durant les Jornades de Descobriment. I diuen les cròniques que hi va aparèixer una fada, i un pont del diable,  un rei i un sabater la mare del sol i el pare dels sacsun molinet de sal i fins i tot els Pirineus. I diuen, també, que els nens i nenes i, fins i tot els més grans, van xalar d’allò més.

I vet aquí un gat i vet aquí un fos, aquesta activitat ja s’ha fos…

100mil gràcies a l’Esbart i als seus tabalers per la col.laboració

UNA MIRADA AL LLARG DEL TEMPS

La Revista B-124,  elaborada pel alumnes de totes les escoles de Castellar i Sant Llorenç, dedica el seu número 9 a les dones i oficis a Castellar del Vallès. Amb motiu del 75è. aniversari de l’escola, els nois i noies de sisè han volgut dedicar un homenatge-recordatori a qui va ser la primera directora de l’Emili Carles-Tolrà, la Carme Julià, i li han dedicat una entrevista fictícia a partir de la documentació recollida.

Felicitats a tot l’alumnat per la feina feta!

Si voleu llegir l’entrevista, cliqueu damunt la revista

LA IMATGE DE LA SETMANA

La Mercè Garrós i Sampere va ser de les primeres alumnes de la nostra escola. Una de les seves mestres va ser Carme Julià i Riqué, la primera directora que va tenir l’ Emili Carles-Tolrà.  La Mercè té molts records d’aquella època: l’escola de nenes, les mestres, les bates, aquells pupitres, els jocs al pati, l’enciclopèdia, les cançons, els càstigs, els canvis … Ja han passat uns quants anys però la Mercè ha anat recordant i recollint els noms de totes les companyes  d’aquell llunyà curs del 1934 i, molt amablement, ens  ha deixat aquesta imatge històrica. 75mil gràcies! Aquests bocins d’història de l’Emili ens ajuden a reconstruir,  conèixer i estimar una mica més la nostra escola.

CONSERGES

En una escola hi treballa molt personal: mestres, auxiliars, personal de cuina i de neteja i conserges. La feina de Conserge a vegades pot passar desapercebuda però de ben segur si hi pensem una mica ens adonem que és un “element” essencial pel bon funcionament de l’escola i la prova està que el dia que no hi és tothom va una mica de bòlit.

No va ser fins l’any 1985 que l’escola va tenir Conserge.

Primer va ser el Sr. Manuel, que el podeu veure en alguna fotografia del vestíbul de l’escola mentre es construïa el gimnàs. Aquest Conserge es va jubilar a l’escola.

Després va arribar el Sr. Eufemio que va estar-se a l’escola força anys. Aquest Conserge tenia moltes habilitats manuals: encara corre per l’escola algun armari fruit de les seves mans.

Més endavant va arribar el Sr. Luis. Va ser un Conserge molt estimat sobretot per la quitxalla més menuda doncs sempre els hi feia bromes. També es va jubilar a l’Emili.

I ara fa 10 anys, és a dir l’any 2000 va arribar la nostra Carmen, la Conserge més bona Conserge de totes i tots els Conserges que hi ha en el món mundial. Desitgem que també es jubili a l’Emili Carles-Tolrà.

De Safata de càrrega

Des d’aquí volem agrair la gran tasca de Conserge.

ENTREVISTES

Hola! Som els alumnes de sisè i ens agradaria deixar-vos una mostra de les entrevistes escrites que hem fet en l’àrea de llengua aprofitant els 75 anys de l’Emili Carles.  Són entrevistes que hem realitzat a exalumnes de l’escola de totes les edats. Hem treballat força i esperem que siguin d’interès. Aquí teniu els enllaços.

Entrevista a Gerard Tena

Entrevista a Iván Do Nascimiento

Entrevista a Julià

Entrevista a Mª Teresa Essència

Entrevista a Miquel Aymerich

PARLANT AMB LA Mª ROSA

Els alumnes de sisè hem treballat el gènere de l’entrevista. Aprofitant el 75è aniversari de l’escola, hem preparat diverses entrevistes a persones vinculadas d’una manera o altra al nostre centre.  Una d’elles va ser a la Mª Rosa, la directora de l’Emili, que ens va contestar a moltes preguntes com la diferència entre els alumnes d’ara i els d’abans, els preparatius de la festa, els seus anys d’experiència a l’Emili i moltes altres questions. Escolteu l’audio.

INTERCANVI

Hola! Som els nois i noies del cicle superior i us volem explicar que avui hem fet l’intercanvi de les coses apreses a cada taller fet en les Jornades. És a dir, que cada grup ha explicat a la resta de companys i companyes el què ha après i conegut sobre l’època treballada (república, dictadura, democràcia i futur). Tots i totes havíem preparat bé la nostra part d’explicació i (diuen els profes) que ho hem moooolt bé. Al final de cada exposició hi ha hagut un torn de preguntes. Creiem que aquestes Jornades hem treballat molt i que, a través de la història de la nostra escola, hem conegut la història del nostre país.

LES PRIMERES COLÒNIES

El curs 1983-84 era el segon curs que estava a l’escola, feia primer. Jo venia d’una altra escola en la qual es feien colònies amb els nens i nenes de pàrvuls i cicle inicial. Ho vaig comentar amb les mestres de pàrvuls, la Pili i l’ Adelaida i també es van engrescar. Amb l’ajuda de l’auxiliar Pilar Falgueras, una mare, la Cristina Torras, i  la Paquita Espada, que feia de cuinera, cap a Santa Eulàlia de Riuprimer, a  la masia de la  Roca de Muntanyola vam marxar, amb unes 60 criatures, capses plenes de menjar, material i tot el  que calia i sobretot amb molta alegria i  il·lusió.

Les  aventures van ser de tots colors. La primera nit eren les 9 del vespre i encara no havíem acabat de fer les truites. Unes mestres ajudaven a la cuina, altres enfilades a les taules explicant contes, cantant i fent tot el que sabíem, perquè la canalla no s’adormís. Ho vam aconseguir i a les 11 de la nit tothom estava sopat i les criatures dormint, però encara ens quedava recollir i fregar tor el que havíem embrutat i deixar-ho tot apunt per l’endemà. La nit ràpida va passar i el sol va tornar a lluir. Nosaltre,s fresques com a roses, vam tornar a començar. D’aquelles colònies guardo molt bons records.

El curs següent  vam tornar a marxar 20 nens i nenes de pàrvuls de 5 anys, el Ferran i jo però amb la intendència coberta. L’estada va ser igual d’agradable però molt  més descansada.

Joana


RECORDS DEL 1975 AL 1978

Durant aquells tres primers anys de la meva estada a l’escola tenia el nom de Colegio Nacional Mixto Jose Antonio, l’única escola pública de Castellar i supermassificada.  Vaig ser la professora de Matemàtiques i Ciències Naturals (més Religió o Música) i tutora d’una classe de sisè durant dos cursos. Estaven a l’actual edifici més vell de l’actual Sant Esteve. Hi havia 3 classes de sisè: 6ºA (els millors alumnes), 6ºB (alumnes amb problemes d’aprenentatges), 6ºC (alumnes amb problemes de comportament i aprenentatge) i 6ºD (alumnes repetidors de sisè, que podien tenir fins a 16 anys).  A cada classe hi havia 35 alumnes com a mínim, menys a la dels repetidors. Mai vaig entendre aquesta manera de repartir els alumnes per les classes, però us puc assegurar que no l’oblidaré mai, era terrible! Ja imaginareu els del grup A, cada cop el ego més pujat; els del grup B, perquè esforçar-se si ja estem classificats?; els del grup C, demostrant la categoria que se’ls havia atorgat i els del grup D, que fins els 16 anys no tenien perquè marxar de l’escola i anaven esperant que passessin els anys. A més a més, la seva classe era un espai súper petit, on no es podien ni separar les taules, amb el problema que això suposava cada cop que algú havia de sortir.

El tercer curs vaig aconseguir ser tutora d’una classe de primer, també hi havia quatre classes i estaven a l’actual edifici dels grans. Aquest curs (1977-1978) vaig començar a gaudir fent de mestra.

Continue reading

TALLERS DE CICLE MITJÀ A LES JORNADES DE DESCOBRIMENT.

Els nens i nenes de cicle mitja hem dut a terme 6 tallers diferents durant les jornades de descobriment. Aquests tallers han sigut els següents:

  • Taller de ràdio.

En aquest taller hem vist com ha evolucionat la ràdio durant els últims 75 anys. Per fer-ho hem anat a un museu on hem pogut veure diferents models de ràdio. També hem après que la ràdio funciona a través de ones. Les hem conegut i hem vist com funcionen. Per tal de treballar amb la ràdio hem fet diferents reportatges al llarg de la setmana de descobriment relacionats amb les activitats que s’han fet a l’escola.

Continue reading

ELS TALLERS DE CICLE INICIAL

JOCS TRADICIONALS

Hem après i hem jugat a jocs dels que jugaven els nostres avis i els nostres pares: el pare carbasser, la xarranca, la goma, el cordill, el bressolet de la Mare de Déu o l’indio apache.

JOGUINES

Hem parlat de les joguines que feien servir els avis i les àvies. Ens hem plantejat unes preguntes com…

  • Els nens i nenes de fa 75 anys no tenien televisió?
  • A què jugaven?
  • Tenien moltes joguines, com nosaltres?
  • I tampoc tenien ordinador?
  • No s’avorrien?

Hem descobert que amb materials senzills podem construir joguines nosaltres mateixos com feien els nostres avis i àvies i ens podem divertir. Ens hem construït uns cotxes i un esquiador.

Continue reading

A I5 ENS VISITA LA MONTSE ALONSO

A la classe d’I-5 hem tingut la visita de la Montse Alonso, que havia sigut mestra de la nostra escola.

Ens ha explicat que quan va arribar no tenia pissarra  i que va haver de comprar-se els guixos.

Li hem fet preguntes sobre el què hi havia a classe: no tenien joguines,  ni cuineta, ni puzzles, ni  nines… tampoc hi havia una caseta al pati,  ni  pales ni  galledes.

Li hem preguntat si hi havia radiadors  i ens ha explicat que tenien una estufa  que  anava amb fusta  i  a vegades amb carbó.

TALLERS D’INFANTIL

En aquestes Jornades, els nens i nenes d’Infantil hem fet tres tallers:

  • Jocs d’abans: hem jugat a les xapes, a picar cromos i a les nines retallables.
  • L’escola d’abans i ara: escriure amb “plumilla”, comparar els àlbums de labors amb els que fem ara de projectes, fer fotocòpies amb el paper de carbó, observar que les fotos antigues els nens estaven separats de les nenes, observar que els contes antics no tenen gaires fotos.
  • Jocs de pati d’abans: hem jugat a seguir al rei, els quatre cantons, sota el pont, arrencar cebes, el telèfon, el sereno de la nit.