La notícia. Definició i estructura

Què és?

noticiesLa notícia és un relat periodístic, oral o escrit, que narra un fet d’actualitat. Aquest fet ha de ser rellevant, extraordinari o curiós i ha d’oferir un cert interès. L’objectiu bàsic de la notícia és informar per la qual cosa, la notícia ha de centrar-se en el fet de manera objectiva. Tanmateix, cal remarcar que els mitjans de comunicació sovint estan condicionats per diferents tendències ideològiques, cosa que condiciona el tractament de les notícies.

Podem trobar notícies tant a la premsa escrita com a la ràdio, la televisió o als mitjans digitals i és el gènere principal de la premsa diària i dels informatius.

Llegeix la notícia següent i observa les diferents parts del text.

Com s’estructura?

La notícia, ja sigui en format escrit o audiovisual, té una estructura similar i molt marcada, definida a nivell tipogràfic o audiovisual. L’objectiu d’aquesta disposició organitzativa és aportar ordre i claredat en l’exposició de les idees. És la següent:

  • El titular. Presentació del text, destacada tipogràficament o àudiovisualment, el seu objectiu és suggestionar per a la lectura o l’escolta, bé a través del resum del contingut del text, bé amb la utilització de diferents recursos estilístics. De vegades, el titular (“Dos petits tornados…”) va precedit d’un avanttítol  i/o  el segueix un subtítol (“Les ratxes de vent…”), que tenen la funció de situar el text i completar la informació.

  • L’entrada o lead. En premsa escrita correspon al primer paràgraf de la notícia (“Espectacular temporal….”) i recull de forma sintètica les dades més rellevants de la notícia, ja que aquest és el seu objectiu. En mitjans audiovisuals el lead es correspon a l’entradeta del presentador. L’entrada, que sovint actua com a resum, intenta donar resposta a les 6 preguntes: QUI és l’afectat o interessat? QUÈ ha succeït? QUAN ha succeït? ON ha succeït? COM ha succeït? PER QUÈ ha succeït?Hi ha mitjans escrits que destaquen l’entrada de forma tipogràfica.

  • El cos o desenvolupament. Desenvolupa i completa les dades avançades a l’entrada. Cal destacar aquí l’estructura, anomenada “piràmide invertida”, en què la informació, ordenada a través dels diferents paràgrafs, va dels aspectes més rellevants als que ho són menys. Quan les informacions són llargues s’acostuma a posar títol als paràgrafs. De vegades el cos de la notícia no es fa mitjançant el text escrit o oral sinó utilitzant només una imatge o una seqüència.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *