Cicle Superior

Les activitats del cicle

20/03/2020
Comencem a preparar la trobada de Corrada escola
Activitat 1

Us vaig comentar que a final de curs els alumnes de cicle superior participarem a la Trobada Corrandaescola. En què consisteix? Doncs en una trobada de 5-6 escoles les quals han treballat la cançó improvisada, la rima de paraules i les idees a dir.
Si mireu aquí al bloc l’apartat de Corrandaescola veureu la 1a trobada que es va celebrar el juny passat.
Per això us aniré demanant petites tasques, per anar treballant això mateix.

Primer explico en què consisteix: és la improvització de lletres a partir d’idees, de paraules o acabant una quarteta ja feta. La quarteta és un grup de 4 versos que tenen 7 sílabes (aproximadament, poden tenir 6 o 8….)
Per exemple:
De cançons i de corrandes (1r vera)
jo us en cantaré deu mil (2n vers)
que les porto a la butxaca (3r vers)
lligadetes en un fil (4t vers)

Si us ficseu, el 2n i el 4t rimen entre sí. Les rimes són segons el so, no per la manera d’escriure. Per tan podeu posar rimes de paraules que acaben amb ar com pot ser ballar, i pot rimar amb mà. De fet, no vull que escriviu les quartetes. Vull que a partir de models, improviseu i canteu sense apuntar res…Les penseu i quan la tingueu, la memoritzeu. I després la canteu. Per això la 1a tasca que us encomano és la següent

Heu d’acabar les següents quartetes de presentació, tot cantant la melodia de garrotin com el vídeo de mostra que us envio.

Hola a tots i molt bon dia
……………… és el meu nom
m’agrada ……………………………
i també………………………………..

Hola a tots, jo em dic ……………………….
………………………………………………………
Tinc deu anys i sóc feliç
………………………………………………………

Us heu de gravar i envieu el vídeo a aquest correu. Si pot ser abans del dimecres de la setmana que ve….

Esperem que us ho passeu bé. Ah! Una altra cosa, us he d’acompanyar amb el picament de mans…. Ficseu-vos amb el vídeo.

19/03/2020
Escoltar i preparar seguint la recepta, una crema catalana per menjar demà, dia de Sant Josep.
Aquí teniu la lletra

De la cuina catalana,
de casa o de restaurant,
és evident que la crema
ocupa un lloc important.

És cèlebre i coneguda
fins i tot a l’estranger
on la crema catalana
sempre ha fet un bon paper.

I tothom sap i proclama,
fins internautes amb web,
que no hi ha res com provar-la
el dia de Sant Josep.

Com que Sant Josep s’acosta
i ja el tenim al damunt,
us n’explico la recepta,
poc a poc i punt per punt.

De llet n’hi poses un litre,
que menys és fer-se l’estret,
un tros de pell de llimona
i de canyella un tronquet.

Tot això ho poses al foc
fins que comenci a bullir;
si no et vessa, no et preocupis,
que tampoc no ve d’aquí.

Ho treus del foc, ep! no et cremis!
que reposi uns breus moments,
i mentre estant tu prepares
tots els altres ingredients.

Vuit rovells d’ou és la mida,
que és la millor proporció,
posa dos-cents grams de sucre,
i cinquanta grams de midó.

Barreja els rovells i el sucre
i ho deixates, ben desfet;
i el midó podràs desfer-lo
amb una mica de llet.

En aquest mateix pot que uses,
poc a poc hi vas tirant
la llet que tens escalfada;
mentre ho fas ves remenant.

Després això cal colar-ho,
que per ‘xò hi ha el colador;
es posa al foc i es remena
sempre pel mateix cantó.

Quan veus que es vol espessir,
llavors abaixes el foc
i deixes que continuï
una mica més, però poc.

I ja tens la crema feta,
ja la pots abocar al plat,
ho pots fer amb el plat que vulguis,
però millor si és ovalat.

I si t’agrada cremada,
l’has de deixar refredar;
escampes sucre i el cremes
amb el ferro de cremar.

Te la pots menjar ben sola,
però encara és més excel·lent
amb coca o lioneses,
teules o bunyols de vent.

Ha estat la Maria Rosa
qui la recepta m’ha dat;
jo només hi he posat solfa,
i adéu siau, que s’ha acabat.