DIVAGACIONS D’UNA MESTRA

Últimament em pregunto molt sovint perquè Ensenyament no soluciona els problemes reals de les aules.
Sempre ens fixem i mirem als Finlandesos, als Suecs, als Xinesos, fins i tot… i no ens n’adonem que la nostra realitat i el nostre bagatge cultural, familiar i social és ben diferent, i potser ens cal pensar en una solució diferent.

Ahir em vaig mirar al mirall i vaig pensar que m’encanta ensenyar, m’encanta estar a l’aula i gaudir d’aquelles petites coses que et fan sentir especial pel fet de crear en un infant l’interès i la màgia que suposa enriquir-te dia a dia, aprendre, aprendre una nova llengua, comunicar-te, aprendre una norma matemàtica, i descobrir que el món està ple de fòrmules matemàtiques, aprendre que les noves tecnologies no són només per enviar missatges…
I em vaig preguntar, com és que Ensenyament no ens proporciona la possiblitat de tenir aules de 10-15 alumnes amb qui interactuar realment, amb qui formar un equip (TEAM), m’encanta aquesta paraula que utilitza el meu marit, també mestre, per fomentar la relació: TREBALL, ESFORÇ/EMPATIA/ESCOLTAR, AJUDA/ATENCIÓ, MILLORAR/MOTIVACIÓ…

Com és possible que no intentem apropar-nos a aquestes personetes, que tenen coses positives i negatives, que tenen molt per oferir, si els escoltem, si hi parlem, hi interactuem… i no els tractem només com un nen més …que per falta de temps no fa res més que portar-se malament a classe i interferir perquè, senzillament, no se sent atès.
Us faig una petita crida a pensar que amb aules més reduïdes podríem treballar molt millor els conflictes, ara que se’n generen tants, i potser la inversió que caldria fer després per tractar tots aquests problemes (bullying, assatjaments, etc…) els podríem minimitzar amb una intervenció més directe des de petits.

Perquè la societat canvia, i nosaltres hem de ser promotors d’aquests canvis.No només amb metodologies d’aprenentatge, també canvis reals per uns infants que cada vegada tenen més que dir en una societat nova com la que s’està creant avui en dia.

LES TAC A EDUCACIÓ INFANTIL

També treballem les Tac a educació infantil, de manera lúdica i didàctica, no només mitjançant els recursos digitals que ens ofereix la pissarra digital, i l’ambient únic que es respira en una aula d’educació infantil, aquí he contemplat la possibilitat d’oferir una sessió d’informàtica cada quinze dies, de tal manera que l’alumnat pren un primer contacte amb un ordinador, ja que normalment estan més acostumats a treballar amb ipads o tablets. Així que alerta … les pantalles de les escoles, de moment, no són tàctils, i caldrà ensenyar des de ben petits que si movem el ratolí també poden passar moltes coses…

 

 

tombarelles web

Web amb programació TAC per educació infantil

 

MÉS RECURSOS

Voltant per la xarxa he trobat aquesta web, on hi trobareu un recull de recursos molt útils per treballar. Sovint oblidem que necessitem molta inversió d’hores per realitzar activitats, tant senzilles com fer un cartell per la classe, lletra per lletra, doncs bé, si utilitzem la web TypeA4.com ens ho genera sol, tal com molt bé ens explica al seu bloc en Jordi Pedrola.

” title=”Bloc Jordi Pedrola” target=”_blank”>Bloc Jordi Pedrola

DELICIOUS

Aquesta és una bona paraula per descriure aquesta aplicació que ens facilita la vida a tots i totes!
Fàcil d’utilitzar, és un bon recurs per compartir adreces i direccions web que d’altra manera acostumen a quedar perdudes entre anotacions a les llibretes, agendes i altres papers i paperets que tots i totes utilitzem per anotar aquella pàgina que hem descobert per casualitat i que resulta que és una meravella!!! Així tot queda anotat, registrat i a més tens la possiblilitat d’anotar-hi “tags”, petites notes per recordar de què anava la pàgina!.
Ja ho he dit….”delicious”!

http://www.delicious.com

GOOGLE DOCS

Us aconsello començar a treballar amb google docs, podrem compartir de tot, tan sols necessiteu un compte gmail.
Deixo els enllaços de tot el que podem veure i fer amb aquests programes que ens faciliten la vida a tots.
Perquè ens entenguem, google docs és un lloc on podem guardar documents de tot tipus, compartir-los amb qui nosaltres determinem…. funciona com una espècie d’intranet mitjançant el correu electrònic.
Us encantarà! A més, hi podeu treballar tots a la vegada. Us animeu a què ho provin els alumnes???

I també com utilitzar els formularis:

Si en voleu saber més, podeu enllaçar amb la pàgina web que trobareu als comentaris sobre google apps que trobareu a continuació.