Taller amb la UAB

Aquest taller ha estat preparat conjuntament per professors de la UAB i mestres del Ceip Catalunya dins del projecte europeo DIVIS (digital video streaming per a l’aprenentatge multilinguistic). S’ha portat a terme pels alumnes de 4t , el febrer de 2009 al Ceip Catalunya de Navarcles.

La idea sorgeix en preparar una nova experiència de vídeo amb nens per ensenyar algunes paraules en diferents llengües. Al pensar en algun tipus de paraules vam creure oportú que estiguessin lligades al llenguatge audiovisual i que podríem aprofitar l’experiència per ensenyar alguns dels temes que cal tenir en compte quan ens plantegem fer una producció audiovisual: el material, els diferents plans, moviments de la càmera…

En aquesta experiència els nens havien de ser els autors de la idea, directors, càmeres i a la vegada els protagonistes de les històries. El muntatge d’edició es va deixar per propers tallers.

Es van escollir 12 temes, i es van fer unes petites explicacions introductòries a tots els alumnes. Després es van repartir els temes als grups formats per uns 4/5 alumnes. Es va proposar que es pensessin una petita història per il·lustrà el tema que els havia tocat. Calia que prioritzessin el fet que el màxim de nens/es poguessin gravar i participar com actors/actrius. Es van revisar les idees i també es van pensar els llocs on caldria gravar i si havien de portar algun element:atrezzo, vestuari…

Donat que hi ha 3 classes amb 20 alumnes per classe, es van fer 3 sessions de taller, amb una durada d’una tarda (2 hores) cada una. La sessió constava de dues parts. En una part es desplaçaven als llocs de l’escola que havien escollit i gravaven la seva història. En l’altra estaven a l’aula d’informàtica realitzant unes activitats de joc sobre llenguatge audiovisual i preparant el vocabulari del seu tema que hauria de sortir en les imatges (finalment es va fer en català, castellà i anglès). En la part de gravació estaven acompanyats per un mestre de l’escola i un professor de la UAB. A la part de l’aula d’informàtica hi havia també una mestre de l’escola i una professora de laUAB.

Paral.lelament a la gravació que els nens executaven, s’anava gravant per part de l’Oscar, mestre de la UAB un “Making off” per ensenyar com els nens preparaven i gravaven les seves seqüències.

Aquests són els vídeos resultants de l’experiència:

Materials:càmera, trípode, micròfon, vestuari, atrezzo…

Els Plans d’enfocament: frontal, d’esquena,lateral, oblic.

Enquadrament-Camp visual

Punt de vista: objectiu, subjectiu

Moviments de càmera:Les panoràmiques

Moviments de càmera: El tràveling

Moviments de càmera: El zoom

El sò: directe, veu en off, efectes sonors, música

El temps i el ritme. Títols i crèdits

Il.luminació:natural, artificial, contrallum

Els plans:general, sencer, americà, primer pla

El Making off dels tallers

Making off from Xavier on Vimeo.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *