-
Gallardo, A. Atenció educativa per a l’alumnat amb necessitats educatives especials (NEE) associades a trastorns de la personalitat i / o conducta. (2004) Barcelona. Llicència d’estudis. Departament d’Educació. Generalitat de Catalunya.
Idees i reflexions de la lectura de:
El llibre situa:
Previ:
Moltes de les idees que sorgeixen en aquest dossier es repetixen en altres materials llegits, sobretot en el dossier del treball de diferents EAPs, que utilitza aquesta llicència d’estudis com base bibliogràfica. És per això que prenc algunes idees i deixo de repetir les que ja han anat sorgint en les anteriors.
El dossier està dissenyat segons tres blocs: un primer sobre aportacions teòriques. Un segon bloc centrat en la pràctica a partir d’un qüestionari i de l’anàlisi de dos casos i un tercer bloc, que treballo en aquesta anàlisi, que es centra en elaborar propostes per a l’assessorament psicopedagògic i l’acció educativa.
Parteix de la hipòtesi de treball que l’educació pot promoure el desenvolupament integral de l’alumnat amb necessitats educatives específiques associades a trastorns de comportament sempre que es donin unes determinades condicions personal, educatives i de l’entorn.
Idees i punts de partida:
En la introducció destaca la importància de comprendre de quines maneres tots plegats hem d’adaptar-nos i elaborar noves maneres de percebre, rebre i processar informacions, nous valors en les relacions interpersonals o noves expectatives professionals.
Així mateix, destaca com les expectatives mútues de professorat i famílies sovint no evolucionen al mateix ritme davant els canvis, mentre el professorat manté el referent o la idealització del que havia de ser la família del segle passat, les famílies dels seus alumnes s’allunyen cada cop més d’aquest model.
Per poder avançar amb una mirada global envers aquest alumnat i les seves necessitats, es considera:
-
Les expectatives docents i de la família respecte el nen/a així com les actituds i valors respecta la tasca educativa.
-
Les representacions mútues i les relacions escola-familia.
-
Les NEE d’aquest alumnat per comprendre com el seu pensament rígid, inflexible, l’angoixa i el sentiment de fracàs en la vida els porta a la realització d’accions destructives per no sentir el seu propi patiment, i com el seu comportament s’ha anat estructurant com una resposta a un medi de relacions viscut com hostil.
-
El significat del seu comportament en funció del malestar.
El grau de conflicte de l’alumnat amb ell mateix o amb els altres fa que el malestar es faci present i palès a l’escola. Per tal de reconduir-lo cal tenir present algunes consideracions prèvies:
-
Les receptes en educació sovint no són útils per aplicar-les al peu de la lletra. Pot ajudar dur les tasques preparades i planificades, i segons la situació poder fer algun canvi en el contingut, metodologia, etc, segons l’anàlisi intuïtiu del que està passant a classe.
-
Reflexionar sobre si hem pogut generar o mantenir un bon clima d’acceptació i respecte. Les reflexions sobrer la pròpia pràctica aportaran els elements que enriquiran i ajustaran novament la seqüència educativa. Reflexió abans (en la planificació), durant (en la praxis) i després (en la valoració del moment educatiu).
Algunes propostes per generar una vinculació educativa/emocional sana amb aquest alumnat en contextos educatius:
Abans de tot convé definir en quin punt es troba el propi centre respecte d’alguns aspectes:
-
On som en el nostre centre, quines actuacions hem pogut dur a terme.
-
Com es posiciona la institució escolar i el professorat respecte l’alumnat amb NEEATPC.
-
Què es valora d’aquests alumnes.
-
Quin lloc simbòlic i real se’ls atorga.
-
S’inclou o s’exclou de la dinàmica de funcionament escolar a aquest alumnat que amb les seves contradiccions qüestionen sovint l’autoritat educativa.
Algunes prioritats que cal incorporar progressivament als objectius del centre, explicitant-les i definint-les:
-
Acollir el malestar de l’alumnat amb les pròpies contradiccions, possibilitats i limitacions.
-
Acompanyar aquest malestar, generant en l’alumne la capacitat de desitjar, tenir il·lusions, projectes, etc fins a assolir-los o a reajustar les expectatives a les possibilitats reals.
-
Ajudar a confiar en els docents, demanat ajut, compartint coneixements i afectes.
-
Acompanyar a l’alumne a donar significat al seu malestar, no atribuint només significat a la seva conducta, sino al que li passa de fons.
-
Comptar amb el consentiment de l’alumne i de la família.
Per a cercar maneres d’incloure aquest alumnat pot ser útil:
-
Dedicar un espai/temps per a la pròpia reflexió de la pràctica.
-
Generar petits projectes que es puguin realitzar i que conflueixin en el desig de millora del professorat.
-
Donar rellevància al contingut de les reunions de treball. Per no dedicar massa espai a les reunions “burocràtiques” que poden ser resoltes de formes més àgils.
Si l’equip educatiu pot partir d’una concepció educativa integradora i d’una actitut activa i es planteja la seva tasca des de la posició d’aprendre ell mateix i com equip de professionals, llavors pot:
-
Entendre l’alumne i el seu malestar i la seva necessitat d’actuar per a no pensar.
-
Procurar la versatilitat de les actuacions professionals, fent-se càrrec d’allò que passi en la línia d’intervenció acordada.
-
Treballar estratègies d’equip per vetllar en la relació professorat respecte de l’alumne i la família.
En les situacions educatives amb aquest tipus d’alumnat poden fer-se presents sentiments d’acceptació, refús, por, desvalorització… És important no perdre la consciència que no es pot arribar a tot ni solucionar-ho tot, però si que podem pensar en petites actuacions o mirar i reflexionar des de nous punts de vista.
L’actitud de cadascun respecte a la situació educativa influirà significativament en la relació. Entre d’altres, el professor pot tenir present les següents actituds:
-
Treure les idees preconcebudes
-
Renovar el punt de partida en cada nova sessió: recollir aspectes nous que permetin el canvi i el desenvolupament.
-
Ser una figura d’acolliment, contenció i estimació per l’alumne.
-
Elaborar les pròpies ansietats per poder fer-ser càrrec de la dels alumnes.
-
Ser tolerant, reconèixer i contenir els sentiments de l’alumne (diferent de ser condescendent) i reconèixer les dificultats.
-
Comprendre l’alumnat també des dels diferents coneixements teòrics que aporten llum per entendre a les persones.
Els temors del docent dependran de la seva personalitat, de la seva experiència i de la naturalesa del problema que afronta. Sovint podem reflexionar sobre possibles pors:
-
Por de la crítica a les seves capacitats per ensenyar, el comportament, etc…és important que es tingui consciència i acceptació de les pròpies característiques i imperfeccions.
-
Por de l’hostilitat en les situacions d’ensenyament/aprenentatge. Per elaborar les frustracions cal entomar i entendre aquest sentiments.
-
Por de perdre el control.
La inseguretat personal, per manca d’experiència o perquè se sent poc preparat dificultaran el contenir i acompanyar a l’alumne en el seu malestar. La capacitat per suportar, contenir el dolor emocional i ser tolerant facilitarà el vincle amb l’alumne. Pot ajudar entendre que davant dels comportament agressius o desafiants trobem nens o adolescents espantats, desorganitzats, malalts, etc.
Els temors de l’alumnat, en canvi, poden ser:
-
Ser criticat, inculpat per no aprendre o no fer bé les coses.
-
Ser abandonat, un cop ha confiat en el mestre fins al punt de parlar de si mateix, es pot sentir molt vulnerable. Si ha començat a tenir esperances, pot tenir por a que el mestre l’abandoni abans de superar el problema.