Traductor

Llegiu la informació que ens ha fet arribar el nostre company Vicent Sala sobre un widget de traducció:

A la pàgina  http://www.empresadata.com/trad/index.php es troben els codis per traduir pàgines web del català a diversos idiomes (castellà, anglés, francés, alemany, italià i portugués).

Només s’han de copiar els codis als widgets de text del nostre bloc i
trobarem a la nostra pàgina un enllaç redireccionat que obre en una
altra pestanya la traducció.

Jo li vaig demanar al creador de la pàgina si em podia habilitar l’enllaç per traduir al xinés i me’l va facilitar.  No em va crear l’icona, així que de moment, he fet servir la de l’alemany, però si crideu una imatge des d’una adreça web podeu “personalitzar” l’enllaç:

<a href=”http://www.empresadata.com/trad/catala-xines.php
target=”_blank”><img src=”http://www.empresadata.com/trad/de.gif
border=”0″ /></a>

Modificar les mides d’un vídeo

Per modificar les mides d’un vídeo inserit al vostre bloc cal modificar els valors de les etiquetes width i height (les dues vegades que apareixen al codi d’inserció).

Aquí teniu una llista de mides que mantenen la proporció:

 • 425-373
 • 375-329
 • 350-307
 • 300-263
 • 275-241
 • 250-219
 • 200-175

Feu proves a la vostra entrada.

Tractament d’imatges amb GIMP

Tractar imatges per inserir-les al web és una tasca fonamental per incrementar la satisfacció de l’experiència d’usuari/ària i rendibilitzar la velocitat de càrrega de les nostres pàgines.

En moltes ocasions és necessari fer un tractament de les imatges originals per tal de modificar la seva mida (amplada i alçada mesurada en píxels) i el seu pes (mesurat en kb). Per fer aquest tractament disposem de molts programes i aplicacions. La nostra pràctica la farem amb un de codi lliure, el  GIMP.  Podeu descarregar-vos una versió portable o bé fer una instal·lació.

Els exercicis els trobareu accedint a l’adreça http://www.xtec.net/pas-centres/material/690176/capitol_2/index.html

Més coses per experimentar…

Per acabar un bon llistat d’eines web 2.0 que poden satisfer diferents necessitats d’edició i producció amb els vostres alumnes en àrees diverses (llengües, tutoria, socials, etc…). Aquí les teniu:

Voice Thread
Aplicatiu per registrar veu, permet fer aportacions on line amb veu, text, dibuix… (tags: web veu col·laborar 2.0)
Getdropbox
Unitat virtual d’emmagatzenament que permet guardar en remot arxius i compartir-los, sincronitzar-los en diferents màquines, editar-los, fer retorns a versiona anteriors, etc (tags: web virtual dur disc 2.0)
Yousendit
Servei per enviar arxius de mida força gran que no es poden afegir a missatges de correu electrònic. Admét, en la servei gratuïta, fins a 1Gb d’informació. (tags: enviament arxius)
Cuil
Cercador creat per exempleats de Google que mostra els resultats amb fotografies. (tags: cercadors)
Thinkfree
Suite on-line tipus Office: escriure documents, presentacions i fulls de càlcul (permet també compartir els documents creats). (tags: web ofimatica 2.0)
Calaméo
Aplicació web 2.o que permet publicar en format revista-flash continguts fets amb moffice, openoffice i pdf. (tags: flash 2.0)
Buzzword
Aplicatiu de documents on line d’Adobe que permet inserir imatges, taules, comentaris, etc. (tags: web documents 2.0)
ooVoo
Programa de videoconferencia, guardar les converses, vídeo-missatges, intercanviar arxius, etc. (tags: web videoconferencia 2.0)
FmAtlas
Aplicatiu per generar mapes mitjançant GMaps i geolocalitzar. Es poden afegir imatges, text, vídeos i afegir-los a blos, etc. (tags: web mapes geolocalització 2.0)
Bubbl
Aplicatiu web per crear mapes conceptuals. Es pot afegir a blocs, etc amb embed, imatges… (tags: mapes conceptuals 2.0)
Issuu
Aplicatiu web que permet crear documents tipus “llibre flash” a partir de documents pdf. Es poden enllaçar i inserir als blocs, etc. (tags: web llibres flash 2.0)
Slideboom
Aplicatiu per fer presentacions derivades del PWP que sembla mantenir les transicions a l’interior de les diapositives i entre elles. (tags: presentacions)

Editem a la Viquipèdia

Aquesta pràctica vol donar a conèixer una enciclopèdia col·laborativa, Viquipèdia, per utilitzar la participació en un entorn col·laboratiu com eina didàctica i al mateix temps explorar diferents tipus de diccionaris, enciclopèdies, conjugadors verbals, etc., que es troben a Internet. Aprendre l’ús d’aquests materials de suport que s’utilitzen a qualsevol àrea, es fonamental de cara al fet d’escriure amb correcció de forma autònoma. Per iniciar l’alumnat en el seu ús cal tenir en compte: la informació que es necessita buscar, l’edat dels alumnes, els coneixements previs que tenen, la llengua de consulta (català o castellà), el tipus de diccionari, etc…

Podeu seguir pas a pas les instruccions a l’adreça http://www.xtec.cat/formaciotic/dvdformacio/materials/tdsll/modul_1/practica_5.html

 Edició Viqui

Respostes i imaginació

Sota aquest títol tant poc tècnic s’amaga això que veieu a continuació… us imagineu les possibilitats que s’obren a l’hora d’aplicar-lo a l’aula? El formulari que he preparat no és més que un exemple senzill de com podem aprofitar el potencial de Google Docs. Un formulari en linia + una visualització de la informació en mode gràfic + un full de càlcul amb totes les respostes rebudes… que més volem?

El món Google!

Google posa a disposició dels usuaris registrats en el seu entorn una sèrie de serveis que van molt més enllà de les opcions de cerca conegudes per la majoria de nosaltres.

Serveis Google

Podeu disposar de:

 • Pàgina d’inici personalitzada (iGoogle)
 • Àlbums virtuals en línia
 • Estadístiques i anàlisi de llocs web
 • Bloc de notes
 • Eina d’edició de blocs (Blogger)
 • Calendari / Agenda (Calendar)
 • Documents compartits (text, presentacions i fulls de càlcul)
 • Correu web (GMail) amb possibilitat de fer comunicacions amb vídeo i veu
 • Lector de llibres
 • Vídeos en línia (Youtube)
 • Editor de pàgines web (Page Creator)
 • Mapes

i moltes més…

Serveis Google 2

Per fer-ne ús d’aquestes funcionalitats cal registrar-se com a usuari. Vosaltres ja ho sou des del moment que vau obrir el compte de GMail. Ara toca descubrir el potencial d’algunes d’elles.

Els millors exemples…

Si volem cercar exemples prou efectius per visualitzar de què estem parlant quan fem referència a la Web 2.0 no trobarem millor opció que fer esment de dos grans entorns: Google i Viquipèdia.

Logo Google

Google Inc., més conegut com a Google, és una empresa que té com a principal producte el motor de recerca del mateix nom. Va ser fundat el 1998 per dos estudiants de doctorat en informàtica en l’escola d’enginyeria de la Universitat d’Stanford, Larry Page i Sergey Brin. Encara que el seu principal producte és el cercador, l’empresa ofereix també entre d’altres serveis, un comparador de preus anomenat Froogle, un motor de recerca per a material emmagatzemat en discs locals Google Desktop Search, i un servei que ha revolucionat el món del correu electrònic gratuït anomenat Gmail, que ofereix als seus usuaris més de 2 GB d’espai, superant amb escreix a la competència. Recentment ha alliberat la versió beta de la missatgeria instantània Google Talk.
Actualment el Google està treballant en diversos projectes per a augmentar el nombre d’usuaris d’internet i facilitar els recursos per a que aquests puguin accedir a la xarxa. Entre aquests projectes destaquen el PC de 100 dòlars, aplicacions GNU, col·laboració i promoció d’aplicacions gratuïtes com el Firefox, instal·lació de diverses xarxes sense fil gratuïtes, desenvolupament d’un sistema de protocol obert de comunicació per veu entre d’altres. A més s’especula que estaria treballant en el desenvolupament d’un Sistema Operatiu, un Google Office i una xarxa de fibra òptica amb cobertura global.
Vinton Cerf, considerat un dels pares d’internet, va ser contractat pel Google el 2005. La companyia ven les seves accions en el NASDAQ sota la clau GOOG.

Logo Viquipèdia

La Viquipèdia (Wikipedia en anglès, manlleu del hawaià wikiwiki -pronunciat amb variació lliure /vikiviki/ o /wikiwiki/- que vol dir ràpid, i enciclopèdia) és una enciclopèdia lliure escrita col·laborativament des d’Internet per voluntaris, usant un programa lliure wiki anomenat MediaWiki. La major part dels continguts poden ser millorats per qualsevol persona que disposi d’un navegador web.
El projecte s’inicià el 15 de gener del 2001, fundat per Jimmy Wales i Larry Sanger com a complement de l’enciclopèdia escrita per experts Nupedia. El gran èxit de la Viquipèdia, va provocar l’abandonament del projecte Nupedia, i ara actualment és un dels punts de referència a Internet. La Fundació Viquimèdia és qui gestiona el projecte.
La Viquipèdia en català, fou la segona Viquipèdia a fundar-se, el març del 2001, després de l’anglesa. Actualment hi ha versions de la Viquipèdia en més de 250 llengües però només 137 estan actives, i el conjunt de Viquipèdies tenen més de 3.210.000 articles (febrer 2006) i reben més de 50 milions de visites per dia (2005).
Actualment la Viquipèdia en català té 82.927 articles. La versió anglesa tenia 1.784.22 articles el maig del 2007.

(el text descriptiu dels dos entorns està extret de la Viquipèdia)