Els fronts (en meteorologia)

Us deixe unes anotacions per tal d’ampliar la vostra capacitat d’interpretar mapes meteorològics.
Les fonts que he utilitzat per a obtenir les imatges, i que podeu consultar, són:
Viquipèdia: http://ca.wikipedia.org/wiki/Front_%28meteorologia%29
Wikipedia: http://es.wikipedia.org/wiki/Frente_%28meteorolog%C3%ADa%29
Environmental Science Published for Everybody Round the Earth
(no deixeu de consultar el web anterior)
http://www.xtec.es/~jcarras2/altres/m_temps/pt.html
La predicció meteorològica.

En meteorologia, un front és una franja de separació entre dues masses d’aire de diferents temperatures, i se’ls classifica com freds, càlids, oclusos, i estacionaris, segons les seves característiques.
simbols_mapa_temps

Front Fred:
El front fred és una franja de mal temps que esdevé quan una massa d’aire fred s’atansa a una massa d’aire calent. L’aire fred, sent més dens, genera una «falca» i es fica per sota de l’aire càlid i menys dens.
En un front fred la massa d’aire calent que s’eleva es refreda i forma núvols. Les precipitacions dels fronts freds poden ser molt intenses, encara que d’extensió limitada tant geogràficament com en el temps. Es formen núvols molt alts que originen pluja, tempestes i calamarsa. El aire que ve a continuació del front fred és notablement més fred i sec que el que està per davant. Quan avança el front fred, les temperatures poden descendir molt ràpidament.
1front_fred

front_fred_c

Front càlid:
Els fronts càlids s’originen quan una massa d’aire calent s’aproxima a una massa freda. La més calenta s’eleva per damunt de la freda.
Normalment, els fronts càlids són més tranquils que els freds, es mouen lentament. Les precipitacions solen ser de menor intensitat però més extenses que les dels fronts freds.
front_calid1

front_calidc

Front Oclús
El front oclús resulta de l’encavalcament entre un front fred (que viatja més ràpidament) i un front càlid (que avança de manera més lenta). Es produeixen pluges d’intensitat variable.

front_clos_b

fronts

Un front estacionari és un límit entre dues masses d’aire de les quals ninguna és suficientment “forta” com per a substituir a l’altra. Els núvols i les precipitacions prolongades són freqüents en aquestes situacions.

Cordialment,
JP

1 comentari

  1. jessica 13 gener 2017 - 6:57

    estoy en 1eso y me ha servido

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *