CLIMA POLAR
Situació: zona freda; a les zones polars, Cercle Polar Àrtic i Cercle Polar Antàrtic.
Temperatures: fa molt fred. Quasi sempre per sota dels 0ºC. Als hiverns, de 10 mesos, sempre és de nit i als estius la temperatura no passa dels 10ºC i sempre és de dia (el Sol de mitjanit).
Precipitacions: La pluja és pràcticament inexistent i les escasses precipitacions cauen en forma de neu.
Vegetació: la vegetació, molt poca, que només és visible a l’estiu, és la tundra -arbustos i molsa, de la que s’alimenten alguns animals (óssos i rens), i la taigà, boscos perennifolis com els avets i els pins.
Fauna: animals amb molt pèl i greix per protegir-se del fred; óssos, foques, pingüins i rens.
Tradicionalment aquestes zones han estat habitades per esquimals o imuit (Amèrica del Nord) i lapons (Península Escandinava).
CLIMA D’ALTA MUNTANYA
Situació: a les zones d’alta muntanya, amb altituds superiors als 2500 maltes muntanyes.
Temperatures: freda durant tot l’any. A l’estiu no passa els 10ºC. L’hivern és llarg i fred. Molta diferència entre el dia i la nit.
Precipitacions: plou sovint i moltes vegades neva. S’hi troben neus perpètues (neu que no es desfà mai) i geleres (gel que no es desfà mai).
Vegetació: La vegetació d’alta muntanya varia, entre altres factors, segons l’altitud (esglaonada). Com més amunt més poca. A la part més baixa hi ha boscos d’avets i pins, prats i a la part més alta hi ha molses.
Fauna: pocs animals: escurçons, marmotes, isards, óssos, llames, iacs i insectes. Alguns hivernen (dormen durant l’hivern) i altres emigren (a l’hivern se’n van on fa més calor).
Els habitants de l’alta muntanya es dediquen preferentment a la ramaderia, a l’explotació dels boscos, a l’agricultura i, darrerament, a les activitats turístiques.