LA PRESSIÓ ATMOSFÈRICA
- Definició: La pressió és una magnitud física que ens indica el valor d’una força que actua sobre una superfície. En el cas dels fluids la pressió ens dóna el valor de la força que aquest fluid exerceix sobre els cossos que s’hi troben submergits.
Per entendre-ho millor pots pensar en el que s’experimenta quan una persona es submergeix en aigua. Al augmentar la profunditat augmenta també la pressió que l’aigua exerceix sobre el seu cos.
En un fluid la pressió varia amb la profunditat, de manera que a més profunditat més gran és la pressió.
En el cas de l’atmosfera, diem que la pressió atmosfèrica és el valor de la força que exerceix la massa d’aire atmosfèric sobre tots els cossos que es troben a la superfície de la Terra. - Instrument de Mesura: Baròmetre
- Unitat de Mesura: mil·libars (mbar) o hectopascals (hPa)
Barómetre
La pressió atmosfèrica mitjana és d’uns 1013 mb.
Evidentment aquesta pressió es redueix al augmentar l’altura, ja que també es redueix la massa d’aire que tenim a sobre. Aquesta variació és d’aproximadament 100 mbar cada quilòmetre. També varia amb la temperatura de l’aire: l’aire càlid pesa menys que el fred, per tant, exerceix menys pressió.
Mapa isobàric
Quan veiem per televisió la informació meteorològica, habitualment se’ns mostra el mapa del temps o mapa isobàric (també anomenat mapa de superfície). Aquest és l’element més important, a l’hora de fer, per part dels meteoròlegs, la predicció meteorològica.
Aquest mapa ens mostra, gràcies a les línies isòbares, els punts on hi ha igual pressió, o millor dit, hi haurà, ja que estem parlant de previsions. A la nostra zona, com ja hem dit, la pressió mitjana “normal ” és de 1.013 mb.
Les línies isòbares delimiten zones tancades d’alta i baixa pressió:
- Les zones d’alta pressió s’anomenen ANTICICLONS
- les zones de baixa pressió s’anomenen BORRASQUES o DEPRESSIONS. Localitzar aquestes zones en un mapa del temps resulta de gran importància, ja que ens ajudaran a preveure el tipus de temps per una regió determinada, així com la direcció i la intensitat del vent.
LECTURA DEL MAPA:
- Isobara>1013= pressió alta = Bon temps, temps assolellat. El centre d’altres pressions s’indica amb una A (anticicló).
- 1013 pressió normal = Temps variable o estable.
- Isobara< 1013 mb= pressió baixa = Temps plujós. El centre d’altres pressions s’indica amb una B o D (depressió o borrasca)
- Fronts: Zones de contacte entre masses d’aire que porten pluges intenses. Els representa una línia dentada, de color blau (front fred) o vermell (front càlid).
EL VENT
El vent és una massa d’aire en moviment. Com hem dit abans, la disposició de les isòbares en un mapa de superfície ens permet conèixer la direcció i la intensitat del vent. S’expressa en quilòmetres per hora (km/h). Per conèixer la seva direcció es fa servir el penell,
|
![]() |
Penell Modern | Penell Clàssic |
i per conèixer la seva velocitat, l’anemòmetre.
|
Com es produeix el vent?
Per conèixer la direcció del vent només cal tenir en compte que aquest sempre deixa les altes pressions a la dreta i les baixes pressions a l’esquerra. Per aquest motiu també podem dir que el vent gira al voltant dels centres d’alta pressió en sentit horari, i al voltant dels centres de baixa pressió en sentit antihorari. Per deduir la intensitat del vent ens haurem de fixar en com de juntes o separades es troben les línies isòbares sobre el mapa. Les parts del mapa en què les línies isòbares es troben molt juntes corresponen a regions amb vent fort. Igualment, les parts del mapa en què les línies isòbares es troben molt separades corresponen a regions de vent suau. |
Podeu ampliar la informació visionant aquest vídeo