El petit escura-xemeneies

Qui és Qui?
Benjamin Britten (1913-1976), és potser el compositor britànic més representatiu del nostre segle. La seva orientació cap a la creació musical sorgeix de molt petit: als cinc anys. Després estudia piano i composició amb diversos professors de gran prestigi a Londres. L’interès que demostra en el coneixement de tots els corrents musicals, tant dels clàssics com dels més contemporanis, el farà elaborar el seu propi estil i influirà en el desenvolupament de la seva personalitat artística.

Benjamin Britten

Escriu en tots els gèneres musicals, en tots els quals assoleix molt d’èxit. Es converteix en un virtuós de la composició i també és un brillant pianista i director d’orquestra.

En parlar de Benjamin Britten, cal destacar el seu vessant pedagògic i la seva sensibilitat especial envers Ia música per a nens, d’una delicadesa inusual en el camp de Ia composició i veritablement captivadora i entenedora per als oients infantils.
Així, entre altres obres, podem citar Ia Guia d’orquestra per a joves, A Ceremony of Carols, Welcome Oda, Spring Symphony i Let’s make an Opera (estrenada a Buenos Aires el 1956).

EI petit escura-xemeneies forma part d’aquesta darrera, però permet ésser interpretada independentment. Escrita per a set nens i quatre adults solistes acompanyats per un petit conjunt instrumental, compta amb la col·laboració del públic, el qual canta les cançons melòdiques narratives, per celebrar la innocència del petit Sam. Sàvia pedagogia la de Britten per captivar els infants involucrant-los en la pròpia òpera. Com veiem, no perd les ocasions per introduir els més joves en les diferents obres que compon.

M. Carme Valls

Què és Què?
EI petit escura-xemeneies és un conte moral. Petit, si voleu, com Sam, el pobre nen convertit en escura-xemeneies a la força…

Personatges petit escura

La història és tan senzilla com emotiva: en el si d’una família burgesa de principis del XIX, un parell de desaprensius escura-xemeneies arriben per fer la seva feina. En descobrir els fills d’aquesta família les condicions de treball forçós del petit Sam, es mobilitzen i, de primer, l’amaguen. En una segona fase aconsegueixen que s’escapoleixi de la casa davant la desesperació de la rígida institutriu i l’alegria dels més petits.

Un conte moral, de bons i de dolents. Ple d’emotivitat senzilla, de somriures, rialles, alguna llàgrima i també d’una certa intriga. Els bons sentiments i aquells que no ho són tant s’acoblen idealment en aquesta òpera infantil, segons el llibret d’Eric Crozier que un inspirat Josep Vallverdú ha traduït a la nostra llengua.

EI Petit escura-xemeneies és una autèntica joguina musical i teatral. Una delícia per als sentits, un delicat joc d’emocions al servei d’un relat d’esplèndida ingenuïtat i alegria de viure.

Marcel·lí Borrell

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *