Tal i com us vaig prometre, us passo les instruccions per a confeccionar una cambra humida amb materials que trobareu per casa.
Les cambres humides s’utilitzen força en l’estudi dels fongs, ja que permeten generar un entorn adequat per a la germinació de les espores a partir de materials recollits en les sortides de camp (escorça, fullaraca…). Si feu una sortida de camp aquestes vacances, podeu provar de recollir algunes fulles caigudes, o trossos d’escorça del sòl del bosc, portar-los a casa i posar-los a l’interior d’una cambra humida com la que expliquem a continuació, i esperar uns quants dies. Cal anar-les mirant diàriament, duant un parell de setmanes. Exploreu-les amb una lupa, i probablement us endureu unes quantes sorpreses.
Per fer la cambra humida necessitareu:
- Un plat de plàstic fons
- Tovallons de paper blancs, o paper absorbent de cuina blanc (la tinta dels estampants pot resultar tòxica pels espècimens)
- Una bossa de congelats el suficientment gran com per que hi càpigui el plat
- El filferro per tancar la bossa
- Un polvoritzador amb aigua destil·lada o d’ampolla (millor evitem els clorins de l’aigua de l’aixeta)
En primer lloc, retalleu o doblegueu el tovalló de paper per ajustar-lo al fons del plat. Aquest tovalló serà l’encarregat de retenir l’humitat, així que si és molt prim, millor posar-ne un parell.
A continuació, ruixeu-lo amb el polvoritzador, que quedi ben moll, però treieu l’aigua en excès. Si voleu fer servir la cambra humida per transferir mostres de Physarum, així us anirà bé. Si el que voleu es fer crèixer fongs o mixos o d’altres personatges a partir de mostres, cal que situeu primer les mostres al plat, sobre el tovalló, i les ruixeu amb el polvoritzador a elles també.
Les bosses de congelació porten un lloc on escriure la data i altres dades, que és ideal si es treballa amb mostres per posar la data, la procedència, etc. Escriviu amb un retolador (no boli, per no foradar la bossa) les dades de la mostra, i introduïu el plat a l’interior. Tanqueu la bossa amb el filferro. Si no teniu filferro, les pinces per tancar bosses que podeu trobar a l’IKEA o llocs similars també van molt bé. Així no cal deslligar nusos cada cop que volguem fer una observació detinguda del contingut.
Si transferiu els Physarum a partir de retalls d’agar, recordeu que la banda del plasmodi ha de quedar cap per avall. No oblideu de posar-li uns flocs de civada a tocar per tal que inicïi la colonització.
Bona sort, i bon Nadal.