Els ocells, d’Alfred Hitchcock (1963)

El dia 5 de Febrer veiem “Els Ocells” a la Filmoteca de Catalunya.

Cinema en curs. Els ocells

“Els ocells” és una pel·lícula realment inquietant. Encara avui, quan els seus efectes especials (en aquella època absolutament innovadors) ja no ens semblen realistes, genera una angoixa que molt pocs films igualen.

Per tal d’obrir el debat a través del bloc a tots aquells que la vàreu veure el passat dimarts a la Filmoteca (i a tots aquells que es vulguin sumar al diàleg) us plantegem un parell de preguntes que poden servir com a punt de partida.

Què és el que més us ha sorprès o impressionat del film?

Des de fa ja més de quaranta anys, tots els espectadors es repeteixen la mateixa pregunta sobre el film: per què ho fan? La pregunta també inquieta els propis personatges del film. Per què penseu que Hitchcock no dóna resposta a aquesta pregunta? Què aconsegueix amb aquest “silenci”?

Esperem que us animeu a compartir les vostres idees a través del bloc!

18 Respostes a “Els ocells, d’Alfred Hitchcock (1963)”

 1. g767057 Diu:

  Som els alumnes de l’IES Castell d’Estela i hem posat en comú les diferents idees del grup sobre la pel·lícula resumin-les en:

  Els ocells es revolten contar els humans, com una paradoxa, de que els humans quan ens ajuntem en grups podem arribar a ser molt devastadors.
  Creiem que ha triat aquest tipus d’animals perque es un animal ràpid, amb visió global, extensa del lloc que sobrevolen, els seus becs i urpes són perilloses…

 2. cinecurs Diu:

  Heu vist (i escoltat) el Minut Lumière de “Les 101 gallines” que han fet els alumnes del CEIP Bordils? Què en penseu?
  Núria (cinema en curs)

 3. IES Castell d'Estela Diu:

  La Pel·licula d’ Alfred Hitchcock em va agradar força. Hi ha molts moments de tensió que fan que ens concentrem en la pel·li i en res més.

  Està formada per moltíssims plans, que el que fan és crear un punt de vista diferent en cada circumstància depenent del guió. Vam poder observar tres punts de vista diferents: -Punt de vista com si fossim un dels protagonistes (sobretot la noia). – Punt de vista com si fòssim un espectador, que ens ho mirem, i – Punt de vista de com si fòssim un ocell.

  També vam observar que la profunditat de camp era escassa, que molts sorolls d’ocells eren creats electrònicament. Els efectes especials d’ocells estan realment bé si mirem de l’any en que es van fer.

  En resum, és una pel·licula que per ser de l’època que és, està realment bé, tot i que pel meu gust, hi faltaria un final mes aviat impactant.

  Martí

 4. IES Castell d'Estela Diu:

  La pel.lícula d’Els Ocells, d’Alfred Hichcoock em va agradar. Em va agradar perquè jo l’explicació que li donc és que els ocells i els ésser humans s’hi intercanvien els papers. Al principi veiem com els protagonistes es troben en una botiga on hi ha molts ocells tancats en gàbies. Després cap al final de la pel.lícula veiem com els protagonistes estan a dins de la casa tancats i els ocells a fora trencant la casa i fent molt de sorolls i com les persones se senten com agobiades i amb por, que seria el que senten els ocells quan estan a les gàbies.

  Respecte als punts de vista n’hi ha molts de diferent un d’ells seria el pla general on quasi sempre hi surt la protagonista.

  La pel.licula penso que està molt ben feta per l’època, ja que tot és un escenari i res és real. Els sons dels ocells semblen que siguin reals, encara que fossin sons electronics.

  Carmen

 5. IES Castell d'Estela Diu:

  Els ocells, d’Alfred Hitchcock

  Després d’haver-la vist és tot un altre món del que t’expliquen al principi.
  Efectes òptics, sonors, etc. són una gran cosa tenint en compte l’època en què ha estat feta la pel·lícula.

  Pots veure durant tota la pel·lícula gran quantitat de plans diferents, canvis de punt de vista.
  Quan el director vol un pla frontal, quasi tirant-nos a sobre el personatge, doncs ho fa. I al contrari, quan vol un pla general vist des del cel com un ocell, també passa. A la majoria de plans el punt de vista és el que veu la noia protagonista, i moltes de les vegades ens transmet també el que sent.
  Hi ha alguna vegada, també que la càmera està situada de manera que sembla que espiï, mira a través d’una porta entreoberta, una escletxa, o qualsevol altre forat.

  L’acció de rebelia dels ocells deu ser perquè estan cansats de les persones, i si ens hi fixem, acaben guanyant: les persones marxen de casa perquè no ho poden aguantar més.

  Irene.

 6. IES Castell d'Estela Diu:

  La pel.lícula “the Birds”, d’Alfred Hitchcock em va agrdar, ja que esta força ben feta; noslatres ja seviem que es va rodar en un plató però si no ho sapsi mires els decorats sembal ben bé que estigui rodat a l’exterior, i també, el soroll dels ocells sembla ven bé que siguin ells qu el fan i no esta fet amb un teclat, per axiò i per altres raonsem va agradar, penso que és una pel·licula bona i intersesant i savent de l’epoca que esta feta encara més.

  Com molt bé a dit en Martí, hi ah moltes ecenes de tensió i d’agobiament, com en el moment que tots els ocells entren per la xemenia i omplen la casa.

  referint-nos al punt de vista, en moltes escenes el punt de vista era del personatje, o sigui de la protagonista. Però també hi havia punts de vista del relat, o sigui, plans descriptius i neutres, que t’expicava el què hi passava a l’escena.

  Alfred Hitchcock era un expert del suspens!

  Albert

 7. Marina Gimeno :) del costa i Llobera Diu:

  Hola, em dic Marina i soc una de les alumnes que vaig experimentar la meva primera vegada a la Filmoteca amb una pel·lícula tan estranya i a la vegada original com “Els ocells” de Hitchcock. A vera, si he de ser sincera, alguns salts de la butaca vaig fer per escenes de la pel·lícula, però no per por, sino, perquè en la pel·lícula, desde el meu punt de vista, crec que ja et pots imaginar el que passarà quant veus aparèixer ocells i al costat persones. Crec que és una manera de donar neguit i fer més emocionant les escenes. També, em vaig entretenir buscant en el començament a Hitchcock, perquè em van dir que sempre sortia en les seves pel·lícules però no el vaig trobar, bueno, em vaig imaginar només qui era. Si he de parlar de punts de vistes, crec que hi ha molta diversitat i a vegades confusió, perquè crec que el director també enfoca en alguns trossos el punt de vista dels ocells i crec que això si que és foeça interesant i molt ben penssat per part seva.
  La meva opinió personal, és que trobu una pel·lícula ben feta per ser de fa anys i per això la admiro!! Però, si jo no estès en aquest crèdit de cinema i no m’aguessin ensenyat tots esl apartats que té el cinema, crec que no podria valorar els punts de vista o les escenes ben fetes, sino que pensaria que hi han moltes pel·lícules molt millors que aquesta. La vritat, és que no m’ha desepcionat, però el final el canviaria.

  Marina:):)

 8. Jan Gustems del cotsa i llobera Diu:

  Bones amics i amigues de cinema en curs:

  Després de dues setmanes des de que vàrem veure la película, doncs em paso per aqui.
  Els “Ocells” de Alfred Hitchcock, és una película, molt distreta, que no hi pots treure ull d’ella ja que et podries perdre alguna escena, tota ella està molt ben feta, però com moltes películes de Hitchcok els finals, s’acaben de cop, com si volgues que el final el triesis tu, si els ocells els ataquen, si no els ataquen,… . Els efectes especials que té afegits estan molt ben fets, ja que a l’any que va estar gravada, aquets efectes eren molt difícils d’incorporar.
  Diuen que és una película de por, però jo la por no la he vist en lloc, segurament aquests efectes especials, a l’època estaven molt ben fets, i els hi devia impactar molt.

  M’ha soprés molt saber que aquesta película ha estat grabada en un plató, ja que sembla que estigui fet a l’exterior.

  Definitivament per anar acabant: és una bona película, fins i tot per repetir-la, però no és de les meves preferides. El final no m’agrada d’agrada, com he pogut comentar unes lineas més adalt, però tot i així no em puc negar.

  Fins una altre trobada.
  Cordialment Jan Gustems Fusté de l’IES Costa i Llobera.

 9. Nil-blau Argemí Guitart COSTA I LLOBERA Diu:

  Hola em dic Nil-blau i el dia 5 de febre vaig anar a la filmoteca amb els meus companys del Costa i Llobera. A mi la pel•lícula em va agradar bastant, però hi havia gent que m’havia dit que feia molt de suspens i la veritat es que no en va fer tant.
  El que mes em va sorprendre de la pel•lícula eren els efectes especials que trobo que estaven molt ben fets per ser dels anys que eren.
  Jo penso que Hitchcock no respon a la pregunta perquè pensis amb la pel•lícula desprès de veure-la.
  Amb aquest silenci jo crec que el posa perquè et fixis en la imatge en el lloc dels ocells.
  En fi la pel•lícula em va agradar molt per ser de l’època que era.

 10. Josep Mª Dàvila Vicente Diu:

  Hola estudiants, em dic josep mª dàvila i aqui us mostraré la meva opinió dels la pel·lícula “els ocells” d’Alfred Hithcock:

  El propi comentari es que aquesta pel·lícula, té molts punts de vista, on per mi són molt bons, també he observat que Alfred Hithcock, saps fer (por psicològica), ja que en els seus temps aquesta pel·lícula era de gènera de por, mentre ara seria només unsa films de la história del cinema.

 11. Kevin Rigol del costa i llobera Diu:

  Encara que la pel·licula “els ocells” d’Alfred Hitchcock, ja l”havia vist, va ser prou interesant de tornar-la a veure-la, però aquest cop en pantalla gran com es la de la Filmoteca de Barcelona, els efectes que produia la pel·licula, en una pantalla gran són majors a la d’una pantalla de televisió petita, l’argument en si està força bé, i els efectes per l’època en que és va realitzar la pel·licula eran una cosa fenomenal, no em va agradar el final ja que els ocells no els ataquen, i els tindrien que atacar, ja que en tota la pel·licula si els ocells ja havien format el grup atacaven a les persones residents al poble, però en canvi en aquesta ultima escena no ataquen, encara que estiguin sota les cirsqumtancies que acabo de comentar, bueno encara que no sigui director de cinema crec que puc comentar aspectes bons i dolents així els directors d’vui en dia si per alguna cuasualitat entren en aquesta pagina i llegeixen els comentaris que em deixat sabran quina es la demanda de pel·licules d’avui en dia.

 12. Elisa Diéguez Diu:

  sincerament, el primer cop que vaig veure aquesta pel·licula, em va fins i tot aborrir. Però quan la vem anar a veure a la filmoteca, vaig experimentar noves sensacions inquietants i fins i tot por, que no vaig sentir la primera vegada que la vaig veure.
  Jo crec que si tornessin a fer la pel·licula amb els efectes especials que es poden arribar a fer ara, la pel·licula no tindría tant d’èxit com el que va tenir al seu temps. Però encara que els efectes siguin importants, lo important es com fa Hitchcock que una símple escena que es pot veure en qualsevol pel·lícula, la converteix en una escena que pot povocar tot tipus de sensacións al public.
  Per a mi, encara que hi hagi gent que opini el contrari, trobo que la millor escena es la última. Sobretot quan els ocells es comencen a sentir cada cop mes fort. Realment tens la sensació de que aquest soroll es la música de fons!

 13. Héctor Ferrer-Vidal Garcia Diu:

  aquesta pel·lícula, ja la havia vist en pantalla petita però el fet de veurela a la filmoteca em va semblar molt més xocant i interessant. La veritat és que vaig notar molt el canvi ja que abans era una pel·lícula que només la valorava pel fet de que la va realitzar Hithcock però el canvi a pantalla gran va fer que inclús m’agradés. Sincerament, m’agradaria seguir veient pel·lícules de Hithcock a la filmoteca.
  En aquests moments els efectes especials són molt millors que abans però crec que si no hi haguèssin aquests efectesw i tornessim enrere ens hagués agradat molt més!

 14. Daniel Diu:

  Yo solo vi la película en clase no fui a verla al cine pero para mi gusto es aburrida, seguramente sea por los efectos que tiene. Es demasiado antigua para mi gusto, se nota mucho que los pájaros son de mentira y hoy en día basar una película de terror en pájaros la verdad es que mucho miedo no da, pero bueno, seguramente en esos tiempos si que daba.

 15. Mario Ruiz ( B-9 ) Diu:

  La pel·lícula em va agradar a mitjes perque el so estava molt fort i el sorol ” et menjava el cap “. Va trobar a faltar mes efectes especials com les pel·licules recients mes com ” mostruoso ” ( que hi ha agradat molt )

  maRio

  mariolo_loko@hotmail.com

  http://www.fotolog.com/mariolo_loko

  =)

 16. Dani Flores Diu:

  No habia vist mai aquesta pel·lícula, però jo em creia que era més de terror.
  A mi, no em va agradar gens, no en va impresionar i em va fer mal de cap per el soroll de les aus.
  I no m’agradaria veure unaltre pel·licula de alfred hitchcock

 17. KaRmEn Diu:

  No havia vist aquesta pel·lícula i no m’agradat, i em va agafar mal de cap.
  no em va donar por i això que m’havien dit que era de horror
  No vull veure més pel·lícules d’aquest director.
  Esta be anari al cinema per què i feia temps que no hi anava

 18. Claudia Cívico Cuenca Diu:

  OPINIÓ SOBRE LA PEL•LÍCULA: THE BIRDS

  Aquesta pel•lícula la varem anar a veure a la Filmoteca.
  Com totes les altres pel•lícules que he vist del director Adolf Hitchcock per la part de gravació em va sembla que estava molt ven feta, i per la part de guió crec que estava ven redactada.
  Les escenes que m’agradaven més eren a les que apareixien els ocells, i atacaven a la gent.
  Tot i que és una pel•lícula antiga i bastant diferent a les d’ara, em va agradar bastant. Tot i això canviaria el final, ja que no em va semblar el més encertat.

Deixa una resposta