Aquí teniu un vídeo sobre el procés de la digestió en el qual s’expliquen detalladament tots els processos que hi tenen lloc. Fixeu-vos bé en els moviments peristàltics.
La veu és en anglès, per això teniu tota la traducció sota les imatges.
Us anirà bé per estudiar…. I JA SABEU QUE HEU DE FER.
(Entrega: dimecres 2 d’abril)
TRADUCCIÓ:
La digestió comença a la cavitat bucal amb el trencament químic i mecànic de l’aliment.
El moviment de la boca trencarà l’aliment i el barrejarà amb el contingut de les glàndules salivars.
La glàndula paròtide segrega Amilasa que es un enzim digestiu que comença la digestió dels carbohidrats (glúcids).
La glàndula submaxil·lar segrega la saliva juntament amb mucus que ajuda a compactar
l’aliment i és un lubricant que ajudara a empassar-lo.
Un cop empassat el bol alimentari es mou per l’esòfag gràcies a un moviment muscular anomenat Peristaltisme.
Aquest peristaltisme buidarà el contingut de l’esòfag a l’interior de l’estómac a través del Càrdias.
A L’estómac hi ha sucs gàstrics amb enzims que digereixen i trenquen l’aliment.
El peristaltisme de l’estómac barreja l’aliment amb els sucs gàstrics i el transporta cap a la primera part de l’intestí prim: el duodè.
Al duodè l’aliment es digereix encara més.
El fetge i el pàncreas alliberen el seu contingut mitjançant el conducte biliar i el conducte pancreàtic.
Els enzims pancreàtics, els sucs del duodè i del fetge ajuden a l’intestí perquè pugui absorbir
el major nombre de nutrients possible digerint al màxim els nutrients.
La major part de l’absorció te lloc en el segon tram de l’intestí prim que s’anomena Jejú.
A mesura que viatja pel Jejú l’aliment es trenca cada vegada més en partícules més petites.
A les seves parets hi ha uns plecs que agafen aquestes partícules.
Les partícules vedes (nutrients es refereix a proteïnes, glúcids, vitamines i sals minerals)
i les grogues (greixos) quedaran atrapades en aquests plecs.
Les partícules més grans que no es poden absorbir passaran de llarg a fins al final de l’intestí.
La major part de l’aigua que contenen serà reabsorbida pel cos abans d’eliminar-les de l’organisme.
Si mirem més aprop veurem que els replecs estan recoberts per una mena de dits anomenats vellositats.
Just per sota la recorren uns vasos sanguinis anomenats capil·lars.
Aquests capil·lars absorbiran els nutrients i els transportaran cap al fetge.
Els nutrients grocs (greixos) aniran als capil·lars limfàtics i els verds als sanguinis
en direcció a la vena porta (que va cap al fetge).
Al fetge els nutrients es filtren i es processen.
Hola Liliana,
jo crec que aquest video de l’aparell digestiu és molt interesant i crec que està molt ben realitzat. Ja que que ho explica tot molt detingudament i detalladament. Per així, fer més comprensibles tots els processos per els quals passen els aliments al llarg de tot el recorregut, des de que ingerim els aliments, fins que els expulsem i/o els nutrients van a parar al nostre organisme.
Esta molt bé aquest video, el que tu ens has ensenyat a clase, amb aquest video ho podem veure amb claritat, es curios que els aliments es puguin arribar a fer mès petitis que una cèl·lula.
Hola Liliana aquest vídeo es impresionant jo ja l’havia vist abans, però ara que estic estudiant l’exàmen em va millor per aclarir-me amb tot l’ho de l’aparell digestiu.
Eulàlia.