Sexualitat

Us enviaré a diferents webs que espero que us siguin útils, tant per la vostra vida personal com per l’assignatura d’experimentals!

La web teenwire.com té uns diagrames senzills sobre el tema de la reproducció i la sexualitat humana. Us he fet una tria però si voleu visitar la web (si domineu l’anglès) feu clik a l’enllaç.

1. Per començar una mica d’informació general (encara que algun esquema no és gaire clar): Diagrames del òrgans genitals

2. Diferències en els genitals externs. Sabeu si sou normals? Es normal que els vostres genitals tinguin la forma que tenen? Feu clik aqui DETRAS DE LA HOJA DE PARRA

3. Ara que sabem com són els genitals externs i interns és necessari entendre per què les noies tenen la regla i els nois no. Què passa a l’interior dels genitals? EL CICLE MENSTRUAL

4. Les relacions sexuals poden suposar un problema degut a les malalties de transmissió sexual (MTS) o a embarassos no desitjats.
Per evitar-los (les MTS i els embarassos) s’han inventat els MÈTODES ANTICONCEPTIUS.

5. Per últim us poso un vídeo boníssim, desgraciadament està en anglès i potser la majoria no entendreu res.
How Pregnancy Happens (Com Es Produeix l’Embaràs?)
Do you know how pregnancy begins? From pre-ejaculate to implantation, find out everything you need to know about getting pregnant. (Saps com comença un embaràs? Desde el pre-ejaculat fins a la implantació, troba tot el que necessites saber sobre quedar-se embaraçada).

6. Ah! I la web per excelència a Catalunya sobre preguntes de sexualitat més típiques que podeu fer-vos, des de les pors de la primera vegada, fins al “petting”, l’embaràs…etc… amb xat i blog inclosos!:
SEXE JOVES!

Cirrosi hepàtica.

La cirrosi hepàtica és un estat del fetge en que aquest té mal permanent i el teixit cicatritzal del fetge es trenca, bloquejant així el flux de sang a traves del fetge. També disminueix la capacitat del fetge de fabricar proteïnes i altres substàncies.

La causa més coneguda es l’alcoholisme, però també pot arribar a sorgir per el virus de la hepatitis B, C i D; per un trastorn hereditari, per una forta reacció provocada per un fàrmac, o per atacs cardíacs repetitius acompanyats de congestió hepàtica.

No és molt greu mentres que no sorgeixin complicacions. Una persona pot viure amb cirrosi si no veu alcohol, menjant molts hidrats i medicant-se regularment.

L’ única cura total a la cirrosi és el transplantament de fetge, que només es duu a terme quan la cirrosi hagi degradat totalment el fetge o que el degradarà en poc temps.

fetge
Albert Diaz. 3er B

L’hemofília.

Què és?

L’hemofília és un conjunt de malalties hereditàries ocasionades per la carència o defecte d’algun factor de coagulació, com per exemple el factor VIII a l’hemofília A i el factor IX a l’hemofília B.

En contra del que es pensa comunament, el síndrome més comú no és la presència d’hemorràgies espontànies, sinó la formació d’hematomes a causa de traumatismes o cops menors; l’agregació plaquetària no està alterada en les persones hemofíliques, el temps de sagnat Ivy és normal. També és patognomònic l’hemartrosi o el sagnat intern de les articulacions, ja que en elles no es troba el factor tissular, que és el desencadenant de la via extrínseca de la coagulació, l’única funcionant en hemofílics.

Diagnòstic:

El diagnòstic del tipus d’hemofília i el seu grau de gravetat es fa mediant la historia clínica i un anàlisis de sang per a la medició, en el laboratori, a través de proves especials de coagulació, dels nivells dels diferents factors. L’objectiu es establir la severitat de la malaltia i decidir el tratactament més adequat a seguir.

Causes:

A cada cèl·lula hi ha 46 cromosomes: la meitat la rebem com herència de la mare i l’altre meitat del pare. Els cromosomes contenen les instruccions necessàries per a ordenar a les cèl·lules com fabricar les proteïnes que l’organisme requereix per al seu funcionament. Aquestes instruccions es troben contingudes en petites formacions que es diuen gens, constituïts d’ADN i són l’estructura bàsica de la vida.

Tractament:

Hi ha un tractament, que consisteix en la injecció del factor que falta en l’organisme de la persona que pateix hemofília. Però això, no et cura de la malaltia, sinó que t’ho has d’anar injectant cada cert temps.

El tractament substitutiu va suposar un avenç importantíssim tant per a la qualitat de vida com per a la supervivència dels pacients. L’obtenció de factors de coagulació a partir de plasma humà, va donar lloc, en moltes ocasions, a la transmissió de virus, sobretot el VIH (SIDA), que ha suposat un greu retrocés a la vida dels hemofílics.

Mar Sala. 3er ESO B.