Els elements en capsa. Una taula periòdica real

Marta Segura i Fàbregastaulaperiodic (1)
Escola Pia Nostra Senyora
Barcelona

Proposta de l’activitat
Tots en algun moment de la nostra vida, hem hagut d’estudiar la Taula Periòdica. Què hagués passat si en lloc de memoritzar símbols químics haguéssim pogut manipular-los?
Amb aquest objectiu, hem construït una Taula Periòdica Real que hem titulat “Elements en capsa”.
taulaperiodic (2)Aquesta col·lecció pretén mostrar els elements químics tal i com són en la realitat, formant part de les substàncies pures, mescles i objectes reals diversos.
La taula és un recull de 112 elements, 85 dels quals en forma de capsa i 27 en forma de fitxa.
En les 85 capses si pot veure la substància simple (hi ha 75 capses d’aquest tipus), mostres de diversos compostos, els diferents minerals d’on s’extreu la substància simple i aplicacions de la vida quotidiana.
taulaperiodic (3)Així doncs la taula recull entre d’altres, 13 mostres de polímers, 22 objectes diversos de la vida real i materials molt actuals com el ferrofluid, els  aerogels, els  superconductors, els LED, les bateries, etc. En  total una col·lecció de 350 objectes de diferents àmbits de la vida quotidiana i que ens permeten demostrar que la Química ens envolta, forma part de les nostres vides i de nosaltres mateixos.
Què podrem fer amb aquesta taula?
taulaperiodic (4)Obrir les caixes, observar els objectes i tocar les substàncies reals que hi ha arreu, ja és una activitat prou interessant.  Però a més amb aquesta taula podràs mesurar els teus coneixements de química mitjançant un joc de pistes.
Responent senzilles preguntes tot manipulant la taula posarem a prova els teus coneixements i els podràs mesurar amb el  nostre “quimiòmetre”.

Per saber-ne més
Pots llegir l’article “Els elements en capsa”: una taula periòdica real publicat al número 7 de la revista Educació Química EduQ, any 2012