Fins a l’infinit i més enllà!

Els alumnes i les alumnes de cicle inicial han dut a terme en l’última setmana de curs un projecte interdisciplinari anomenat Fins a l’infinit i més enllà!

S’han embarcat en una nova aventura sota les ordres de les aeronaus Irenenterprise i Interstellar i han ajudat a l’extraterrestre Paxi a tornar a casa.

Durant la realització del projecte, han anat superant diferents proves per poder ser uns autèntics astronautes i, a més, han après moltes coses sobre l’Univers i el sistema solar: nom i ordre dels planetes, característiques dels planetes, constel·lacions, la nostra constel·lació segons el signe de l’horòscop, entre altres coses.

Així mateix, s’han barrejat 1r i 2n i han treballat en grup de manera cooperativa, gràcies a això s’han conegut molt més les dues classes i s’han ajudat entre ells a l’hora d’assolir els diferents reptes que es presentaven. S’ho han passat d’allò més bé i ara són tots uns experts sobre l’Univers!

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Contacontes

Els contacontes són uns personatges que ens han acompanyat al llarg de la història i han transmès de forma oral coneixements i saviesa al llarg dels anys.

A través dels contes poden explicar als nens diversos aprenentatges que serien més difícils de transmetre a la vida quotidiana però que a través d’aquestes petites històries, que fan seves, comprenen i interioritzen d’allò més bé.

A l’escola, durant el curs dels nens i nenes de segon hem explicat molts contes… De diversos estils, fins i tot hem explicat contes on ells eren els protagonistes! Però aquest any ells són els artistes.

Cadascú s’ha preparat una història, un conte per explicar. Cadascú a la seva manera. Alguns ho teatralitzaven, altres han decidit portar el llibre i altres explicar-ho de memòria tot fent servir la seva imaginació.

Així, alguns alumnes han descobert la gràcia natural que tenen per transmetre contes, altres que són molt divertits i altres que són bons per crear ambients de misteri…

Amb tota aquesta activitat han gaudit de sentir 23 contes nous de la mà dels seus companys i ha tingut tant d’èxit l’experiència, que la volen repetir cada any.

Han guanyat el punt de llibre oficial de contacontes i ja sabeu:

“Els contes ens ensenyen que la vida es tracta d’alguna cosa més que passar pàgina. Gaudir cada instant de màgia abans d’arribar al final”.

 

 

Publicat dins de General | Deixa un comentari

LES PARAULES ESPECIALS

 

A cicle inicial a la classe de castellà hem fet un taller sobre

“paraules especials” .

Quina ha estat la sorpresa! Quan s’han adonat que les paraules poden fer olor, poden ser boniques, amables, saboroses i també poden expressar emocions i moltes coses més.

S’ho han passat super bé i aquí en teniu una petita mostra.

 

Publicat dins de General | Deixa un comentari

LES CONFERÈNCIES

A cicle inicial hem acabat el cicle de conferencies en el que hi han participat tots els alumnes de primer i segon de primària.

Els temes han estat molt diversos i super interessants, cada u  ha preparat un tema a casa i l’han exposat a tota la classe.

Tots ho han fet super bé. Hem aprés moltes coses , el repte més important és l’exposició oral on s’ensenya i s’aprèn a perdre  la por a parlar amb públic, vigilant el to de veu, l’entonació, la postura i la mirada.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

La càpsula del temps

Com a pares i  mestres veiem que el temps passa volant. A nosaltres ens passen generacions davant dels nostres ulls que creixen mentre que per ells som sempre iguals. Com a pares, de cop i volta ens adonem que els nostres fills ja no són tant petits quan ens sorprenen ballant un ” Tik Tok” o quan ens canten l’última cançó del cantant de moda. I un dia, ens meravellem , pares i mestres, mirant fotos i vídeos de quan eren petits i fem un mig riure melancòlic quan observem les seves carones plenes d’il·lusió, els seus ulls brillants i les seves petites mans que un dia anaven agafades de la nostra.

Doncs bé, pels nens el concepte temps es compta d’una altra manera. Tot passa a molta velocitat i el que avui els impressiona i cobra una importància espatarrant, al dia següent pot ser quelcom que passi sense pena ni glòria. Així és, com un dia, vàrem fer la càpsula del temps.

Quan van arribar a primer amb prou feines sabien escriure el seu nom i algunes paraules. Feien la lletra gegant i els hi costava deu i ajuda agafar el llapis durant llargues estones i fer-lo anar per deixar anar la seva traça. Ara que van a segon, poder fer textos més llargs, són més autònoms i poden fer feines més elaborades.

Cadascú va escriure’s una carta a si mateix de gran. Van posar el que els hi agrada ara, quins són els seus amics… Van guardar la carta juntament amb un llibret d’abecedari que van fer quan eres petits i… Una petita sorpresa que la senyoreta els ha deixat i que descobriran molts anys més tard.

La senyoreta també va escriure la seva carta, per la classe futura de 4t d’ESO i va tancar tots els records en una capsa, per anys més tard, meravellar-se, com ara nosaltres, i fer que a les seves cares es faci aquest mig riure melancòlic que tenim com a mestres, com a pares, que ens omple el cor d’amor i tendresa.

T’esperem Càpsula del temps.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Songs in the english class!

Les cançons a l’àrea d’anglès són més que una bona eina, podríem dir que són les nostres aliades per al procés d’ensenyament i aprenentatge de la llengua estrangera.

Són un gran recurs per treballar els aspectes fonamentals de la llengua estrangera com poden ser els continguts, vocabulari, fonètica, Writing, Reading, Speaking i Listening.

Alguns dels beneficis de les cançons durant l’aprenentatge de la llengua anglesa són la contextualització de conceptes que es treballen a cada curs, la descoberta dels diferents tipus d’accents en anglès i l’adquisició de vocabulari extra. A més, fem servir la motivació dels alumnes per saber que diuen les seves cançons preferides en anglès amb l’objectiu d’ampliar vocabulari i treballar estructures.

Tenint en compte tots aquests aspectes dins el context de “Christmas” hem treballat paraules de vocabulari relacionades amb la festivitat de Nadal i d’altres estructures i expressions. Hem reforçat sobretot la seva pronunciació i hem introduït les paraules escrita també.

A més, partint d’aquestes paraules treballades hem creat jocs per tal de fer l’aprenentatge més significatiu i vivencial. En aquest cas amb el grup de primer hem treballat les accions: “jump, shout, big voices, stomp and whisper.” El joc que vam dur a terme consistia en escriure en un paper una de les accions, recollir tots els papers i tornar-los a repartir. Una vegada cadascú tenia la seva paraula, els alumnes s’aixequen i en silenci fent mímica de la seva acció han de crear un grup amb la resta de companys i companyes que tenen la mateixa acció. A través d’aquest joc treballem el “writing”, “reading” i integrem més el vocabulari.

Les cançons que treballem a classe venen acompanyades moltes vegades de gestos, mímica i llenguatge corporal que ajudaran tant al desenvolupament físic dels nostres alumnes com a l’aprenentatge inconscient de vocabulari i continguts.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Tastet de tardor

Com les bones tradicions, cada tardor, els nens i les nenes de cicle inicial realitzem un tastet dels fruits de la tardor.

Cada alumne/a ha aportat una fruita i fruit de la tardor i hem pogut fer una degustació variada. Tots junts hem observat la diversitat de formes, colors i llavors. També hem après moltes coses sobre els seus orígens i l’arbre del qual provenen. A més, hem parlat de les fruites que mengem a aquesta estació de l’any, quines ens agraden i quines mengem a casa. Han provat i assaborit cada peça de fruita identificant si el sabor era més amarg, més àcid o més dolç i diferenciant entre fruits carnosos i secs. 

Per a concloure, aquesta activitat els ajuda a identificar i reconèixer les fruites típiques de la tardor. Conèixer noves fruites que no solen comprar-se en les llars i descobrir nous sabors. A més, es debat sobre la importància de menjar fruites i fruits en la nostra dieta diària per tenir una alimentació equilibrada i que el seu consum ajudi a prevenir i reduir el risc de malalties.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Autoretrat dels alumnes de primer. Autoconeixement a través de l’art.

L’art sempre ha estat un vehicle per expressar els sentiments propis, les emocions… Una via per explicar històries i fer que la vida tingui un altre color per als altres i per a tu mateix. Al confinament vàrem veure la importància que tenia la cultura i l’art per evadir-nos de les realitats, quan cal, i per representar i expressar els nostres pensaments per tal de sentir-nos així, una mica més junts i compresos.

A l’escola, trobem que l’art és una eina important per la vida i és per aquesta raó que la treballem des de diverses vessants. Els alumnes de primer han après a fer autoretrats en blanc i negre. Primer hem agafat una foto seva i ens hem fixat en que cadascú és diferent i únic. Tots tenim dos ulls, un nas, dues orelles, però de tamanys i formes diverses que ens fan ser com són. Especials. Després van agafar un paper de ceba i sobre ell van resseguir les línies de la seva cara. Es van adonar que no tot són línies sinó que també hi ha ombres que formen els volums de les galtes, els llavis…

Tot seguit, van enganxar el seu autoretrat en un paper blanc i els vàrem penjar a la classe per tal de gaudir de la diversitat i les seves obres d’art.

Aquí us hem deixem un tastet.

“L’art no és el que veus, sinó que el fas veure en els altres”
Edgar Degàs

I vosaltres que hi veieu?

Publicat dins de General | Deixa un comentari

“Gamification” in the english class!

La Gamificació és una tècnica d’aprenentatge que trasllada la mecànica dels jocs a l’àmbit educatiu per aconseguir millors resultats, ja sigui per absorbir millor alguns coneixements, millorar alguna habilitat, o bé recompensar accions concretes, entre molts altres objectius. Aquest tipus d’aprenentatge guanya terreny en les metodologies de formació a causa del caràcter lúdic que facilita la interiorització de coneixements d’una manera més divertida, generant una experiència positiva en els nens i nenes.


El joc és una activitat natural i espontània en la qual l’infant dedica la major part del temps i que en possibilita el desenvolupament i representa un paper fonamental. Ja que les activitats lúdiques poden estimular els sentits i fomentar la concentració, dos aspectes clau en el procés d’ensenyament i aprenentatge. Així doncs, durant les sessions d”English” dediquem molta estona a la “gamification”, a través de jocs molt diversos. D’aquesta manera treballem el vocabulari de les diferents històries i les estructures del curs.


Aquesta metodologia afavoreix la implicació de l’alumne en tasques que, a priori, podrien considerar-se com avorrides o difícils. No es tracta només de motivar, sinó implicar a l’alumne en la realització d’una activitat d’aprenentatge i lluitar així contra l’avorriment, la sensació de dificultat, el desinterès o la falta d’atenció i d’autonomia.
La gamificació proporciona moltes estratègies als alumnes i els anima a reflexionar i deixar-se anar en l’idioma. Els dona confiança en si mateixos i en les seves capacitats.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

L’aventura dels contes il·lustrats

Els contes no adormen als nens, els fan SOMIAR.  Els infants i joves s’identifiquen amb els personatges, experimenten les seves emocions, interioritzen els esdeveniments i els conflictes que viuen i com aquests són resolts. És en aquest moment quan ens estem endinsant en una aventura d’aprenentatge perquè en el moment que ells o elles visquin una situació semblant, hauran desenvolupat diferents estratègies i recursos per poder-la afrontar amb seguretat.

Els avantatges i el poder que ens aporta la literatura són infinits. Els contes enforteixen la imaginació, la creativitat, la fantasia, la sensibilitat, els valors i, per descomptat, les emocions. El que hem de treballar amb els alumnes és el que fan amb aquestes emocions. La literatura és un bon aliat per aconseguir que sàpiguen gestionar-les davant les situacions que se’ls presentaran a la vida.

Per altra banda, també és important saber que estem fomentant l’hàbit
lector i escriptor tan necessari a l’etapa de Cicle Inicial on inicien el món lecto-escriptor. Per aquest motiu donem pas setmanalment a què ells es converteixin en els conta contes de les seves pròpies històries o els seus àlbums preferits. Afavorim al desenvolupament de la creativitat on cada alumne o alumna decideix com vol explicar la seva història a la resta del grup i l’esperit crític en la presa de decisió del seu àlbum.

Les emocions i habilitats socials que hem treballat amb més detall al llarg dels dos cursos de Cicle Inicial són: amor, autoestima, assertivitat, calma, cooperació, enveja, gelosia i tolerància.

      

Un llibre és un somni que tens a les teves mans. Neil Gaiman

Publicat dins de General | Deixa un comentari