FELICITATS “EL CEDRE”

BLOC DESTACAT a http://blocs.xtec.cat/

“L’escola La Minerva de Calella mostra, en el seu bloc, molt visualment les activitats d’aula i de centre, destacant la confecció del Vocabulari, per part de l’alumat”.

Gràcies a les persones que ens han escollit, a totes les aportacions, visites, comentaris… a vosaltres que ens heu seguit, valorat, estem molt contents i ens agrada poder-ho compartir. Volem agrair a en Jordi Llorens el seu suport i la bona feina que ens va deixar en el bloc, ens ho vas posar molt fàcil i ens ha engrescat molt!

El cedre (cedrus), és un gènere de plantes amb flors de la família de les pinàcies, adopten la forma d’arbres sempre verds, de fulles aciculars agrupades en fascicles i pinyes ovoides i dretes, que cauen amb la maturitat. Són arbres de capçada grossa i figura cònica en la joventut passant a la forma tabular quan són vells. Un bosc de cedres s’anomena cedreda.
Els tres tipus principals són:
El Cedre de l’Himàlaia (Cedrus deodara) és una espècie de cedre.
És originari de l’oest de l’Himàlaia, Afghanistan, Pakistan, Índia (Himachal Pradesh, Uttarakhand i Caixmir), Tibet i Nepal, viu a unes altituds de 1.500-3.200 m.
És un gran arbre de fulla persistent que arriba a 40-50 m d’alt i exepcionalment a 60 m. El tronc ariba a tenir 3 metres de diàmetre. Fins que és adult té una capçada cònica.
Les fulles són aciculars de 2.5-5 cm de llarg i a vegades fins 7 cm, el gruix és de 1 mm. Les pinyes fan de 7 a 13 cm de llarg i de 5 a 9 cm d’ample i es desintegren quan maduren (en 12 mesos) aleshores deixen anar llavors alades. La flor masculina fa de 4 a 6 cm de llarg i deixen anar el seu pol·len a la tardor.
(públicat per Isabel)

Ens falten els altres dos tipus de cedre, envieu comentaris!

PROJECTE INTERDISCIPLINARI: “EL CEDRE”

1-Nom científic
2-Nom comú
3-Hàbitat/origen
4-Característiques principals
5-Història de l’arbre
6-Fruits
7-Propietats medicinals
8-Necessitats vitals
9-Comparació amb arbres d’altres cursos
10-Altres informacions i curiositats
11-Bibliografia

-Data de lliurament: 14 de juny
-Extensió: De 10 a 30 folis Din-A4 (millor amb l’ordinador)
-Power Point (20 diapositives màxim i poc escrit)
-Cartolina

JOCS FLORALS 2012

Celebrem els:

La Diada de Sant Jordi ha estat una jornada molt entranyable i emotiva Tota l’escola ha gaudit de la celebració dels Jocs Florals, petits i grans hem compartit els treballs gràfics, poètics i narratius dels artistes i escriptors galardonats. Felicitats a tots i totes, especialment a la Liza de 6è B, premiada per la seva narració:

Una filla adoptada però estimada igual
per Lizaveta Kapuryna de 6èB “El Cedre”, guanyadura del 2n premi dels Jocs Florals 2012, categoria Cicle Superior

Sóc una noia adoptada em dic Jèssica, tinc 20 anys, sóc alta, treballadora… He tingut la mala sort que els meus pares van morir quan era molt petita. El meu pare era cantant d’òpera i jo he agafat la seva veu. I ara visc en una família, adoptada, tinc dos germans: l’Èric i l’Íngrid, la meva mare Cloe i pare no n’hi ha. Perquè em va adoptar aquesta família?
El meu germà, l’Èric, que té el cabell castany, els ulls blaus, mal educat i des de sempre m’ha odiat. També tinc la meva germana, l’Íngrid, que és una nena intel•ligent però mai ha tingut respecte ni a mi ni a la gent gran.
La meva madrastra em feia fer totes les feines cuinar, netejar com si fos una minyona, però jo no deia res, mentre tingues un llit calentó i menjar. Un dia, mentre feia les feines, la meva madrastra em va sentir cantar i va tenir una idea genial, perquè l’Íngrid podés participar en el concurs de cant, jo li faria “play back”. El meu germà va escoltar la conversa i va preguntar a l’Íngrid:
-creus que es normal que la Jèssica faci gairebé totes les feines, per exemple, quan ens llevem, endreça la nostra habitació, para taula…
Us dic la veritat no m’esperava que algú se n’adonés. L’Íngrid va dir:
-si, crec que la mare es passa amb la Jèssica però mai m’he atrevit a dir-li.
Els meus germans volien ajudar-me, jo els deia que no ho fessin, perquè tenia por que la mare s’enfadés. L’Èric va proposar a l’Íngrid observar durant uns dies el que jo feia. Van estar mirant i van decidir:
– Farem nosaltres les feines mentre ella dormi.
Al llevar-me i en veure-ho tot net, vaig anar corrents cap als meus germans a donar-los gràcies:
– Gràcies, estic molt agraïda però no vull que ho torneu a fer, perquè si la nostra mare us enxampa es pensarà que sóc jo la que us ho he demanat. La mare va entrar enfadada (ho havia sentit tot):
– Que és això d’ajudar a la Jèssica?
L’Eric i l’Íngrid van explicar-li que estava equivocada i la mare va entendre que jo no era una minyona sinó una filla més. Em va demanar perdó i ara m’estima igual que els altres. Encara penso:
-no serà un somni?
Fi


Molt feliç Diada de Sant Jordi!

CARNAVAL

Aquest curs els alumnes de 6è ens hem disfressat de PAÓ (modernista).

MOLT BON ANY!

Espero que tots ens fem bons propòsits per aquest nou any, els necessitarem! És un any de canvis, la primària s’acaba i tots volem un bon final i anar molt ben preparats per iniciar la nova etapa. El 2012 és l’any del cooperativisme, la nostra aula ha de respirar “aprenentatge cooperatiu”, doncs ens facilitarà l’adquisició dels objectius i continguts i ens farà més competents.

FELICITATS al CONTE finalista del CONCURS PODCAST!

El conte “Sense por”, elaborat per un grup d’alumnes (l’Alejandro, l’Adrià, l’Alba, en Marcel, la Sofia, la Paula i la Viky) de 6è B ha estat seleccionat. Podeu votar fins al 25 de desembre entre els 50 contes seleccionats pels membres del jurat! Efectueu les vostres votacions a través del “Formulari de votació” de la pàgina web Contes del Món, els 24 contes més votats pels internautes formaran part del tercer “Llibre i disc dels Contes del Món” editat per l’Associació COMSOC – Comunicació Social. Voteu i gaudiu d’aquestes històries plenes de sentits!, les podeu escoltar clicant sobre el Conte seleccionat.
http://www.contesdelmon.org/forms/votacio (el conte “Sense por” és el nº 32)

Un atles en 3D del Sistema Solar

Solarsystemscope.com és un dels millors atles interactius del Sistema Solar que es poden trobar a la xarxa. S’ha posat en marxa fa molt poc; de fet encara s’està desenvolupant (fins i tot, no funciona amb tots els navegadors), però ja el podem fer servir i disfrutar-ne. És molt fàcil de fer servir i ens permet veure la posició de tots els planetes en temps real, o en el passat o en el futur, o accelerar-ne els moviments. Ens podem acostar o allunyar i comparar distàncies entre tots ells o amb les estrelles del voltant. També ens dóna l’opció de veure des de la Terra tot el mapa del cel i, fins i tot, de convertir el nostre planeta en el centre de l’Univers, com es creia fins a Copèrnic.
6626392

ALTRES ENLLAÇOS

El sistema solar, a la Viquipèdia
Google Sky
Solar System simulator de la NASA (en anglès)
Simulador de les rotacions dels planetas amb el sol
Celestia – Simulador en 3D del sistema solar i l’Univers (per descarregar)
Winstars 2 – Per veure la situació al cel de qualsevol astre (per descarregar) (en anglès)
Simulador en 3D del sistema solar (en anglès)
Orbiter – Simulador de vols espacials (per descarregar)
Universe Sandbox – Simulador espacial (per descarregar) (en anglès)
Animació interactiva del sistema solar
Vistes del sistema solar
Todo sobre el sistema solar
Our Solar System – Size Of Planets and Stars to Scale
Volta sencera a la Terra de l’EEI filmada des d’un transbordador espacial
Nostranau – Revista en català sobre astronomia
Astrocat – Fòrum d’astronomia
Astrofotos – Blog d’astronomia
Directori astronòmic català
Astroguia – Comunitat d’astronomia

Espais Internet sobre astronomia
Espai Internet 20/02/2011: Comparar la mida de les estrelles
Espai Internet 21/03/2010: Un tour guiat per l’Estació Espacial
Espai Internet 05/07/2009: L’Estació Espacial, per dins
Espai Internet 11/04/2010: Quants astronautes hi ha ara a l’espai?
Espai Internet 18/04/2010: Si la Terra tingués anells
Espai Internet 29/11/2009: Siguem marcians
Espai Internet 04/10/2009: El Joc del Big Bang
Espai Internet 19/07/2009: Especial 40 anys d’arribada a la lluna
Espai Internet 26/04/2009: El telescopi com balla
Espai Internet 05/04/2009: NASA: Fins a l’infinit, i més enllà
Espai Internet 05/04/2009: Tot sobre l’Any de l’Astronomia
Espai Internet 05/04/2009: L’espai, al dia
Espai Internet 05/04/2009: A classificar galàxies! (Un altre exemple de col.laboració espacial)
Espai Internet 01/03/2009: La finestra indiscreta, espacial
Espai Internet 04/01/2009: Passeja pel cel
Espai Internet 26/10/2008: Enviar el teu nom a l’espai

“La” imatge interactiva de la Via Làctia

skysurvey

A “Gigagalaxy Zoom” us vam presentar una imatge panoràmica per viatjar a l’interior de la Via Làctia. La imatge de base té una gran resolució: 800 milions de píxels. Però la imatge que us presentem aquí encara la supera, ja que arriba a… 5.000 milions de píxels, de manera que s’ha convertit en la major imatge actual de la Via Làctia, construïda a partir de gairebé 37.500 fotografies que Nick Risinger va realitzar al llarg de 100.000 quilòmetres. La podeu explorar a aquest enllaç: http://media.skysurvey.org/interactive360/index.html.

A Photopic SkySurvey l’autor explica el projecte i com el va dur a terme. Val la pena llegir-lo, dóna molt de joc per plantejar preguntes i descobrir respostes a l’aula sobre temes ben diversos, des de la geografia o l’univers a les matemàtiques.

Més informació:

El sistema Solar: juga i aprèn

Per anar assimilant tots els conceptes que anem treballant, us anirà bé realitzar aquestes activitats del jclic. Us aconsello que les aneu fent per l’ordre que estan presentades en el bloc.