SETMANA CULTURAL

S’acosta la setmana cultural que any rera any organitzem a l’escola. Sabeu que és una setmana un xic diferent, seguim estudiant, però d’una forma diferent.

Fa 112 va aparèixer el primer còmic als EE.UU. Es diuen còmics perque les seva aparició va ser a través de tires còmiques.

El 1.904 apareix a Catalunya la publica En Patufet, i en el 1.917 va ser el TBO qui va néixer.

Podeu visitar la pàgina El museo del niño, hi trobareu una breu història del còmic i també els invents d’en TBO. No us els perdeu, són interessantíssims.

Els Bandolers. El guió de presentació.

bandoler-1.gifBusqueu el significat de bandoler. El seu orígen, diversos significats, etc…

Quan s’inicia el fenòmen del bandolerisme? A què es deu?

En quines èpoques en trobem?

En quins territoris? On vivien i com.

A d’altres indrets, vull dir fora de Catalunya, com s’anomenen als bandolers?.

Busca algun bandoler català i explique’n la seva biografia.

Bona feina, nois i noies!!!

Dia de la Terra

dia-de-la-terra.jpg

La Terra, un planeta viu

 El dia de la Terra és un dia que es celebra a molts països. El senador nod-americà Gaylord Nelson, va instaurar aquest dia per crear una consciència comú als problemes de la contaminació la conservació de la biodiversitat i d’altres preocupacions ambientals per a protegir la Terra.

 Una mica d’història

La primera manifestació va ser el 22 d’abril del 1.970, la va iniciar l’activista ambiental, el senador Gaylord Nelson, home que obtenir popularitat per la creació d’una agenda ambiental.

A aquesta convocatòria hi van participar 2.000 universitats, 10.000 escoles de primària i secundària, i centenars de comunitats.

Els EE.UU es van veure obligats a crear l’Agència de Protecció Ambiental i una sèrie de lleis destinades a la protecció del medi ambient.

Des de llavors es celebra internacionament aquest dia. Va sorgir com a un moviment universitari, i actualment s’ha convertit en un important aconteixement educatiu i informatiu.

 I a Catalunya…

13a. Fira per la Terra, els propers dies 10 i 20 d’abril, al Parc de la Ciutadella, Barcelona.

Visita el web per a més informació.

 Fes el teu comentari i continua la frase de sota, donant la teva opinió.

“La Terra és la nostra llar i la llar de tots els éssers vius. La mateixa Terra està viva. Som part d’un Univers en evolució…”

Dites populars

Abril, abriló

de cada cent, un de bo

la vella que això deia

en tenia cent-u

i no n’havia vist mai ni un.

 Us aconsello visiteu dues pàgines que parlen d’aquesta diada, una en català, on trobareu molts recursos, l’altre en anglès, hi descobrireu que no som els únics que celebrarem aquest Sant Patró.

Guió romànic

Quan prepareu el treball cal que busque informació sobre:

– llocs on podem trobar romànic.

– de quina època és l’estil romànic. Durant quins segles es realitzen construccions i pintures d’estil romànic.

– característiques de les construccions romàniques. Com són les esglésies, les finestres, portes, altar, etc.

– com són les pintures?, quins materials s’utilitzaven?

– aprofita per posar fotografies, dibuixos, etc.

I els dimarts…

Tots els dimarts per la tarda, els alumnes de Cicle Superior del Ceip Sant Nicolau fem tallers. Aquests tallers estan vinculats a diferents àrees.

Poder treballar a partir de tallers ens dona la possibilitat d’experimentar, pensar i investigar en diferents àmbits d’una forma més suggerent.

Són grups reduïts de 10-12 alumnes de 5è i 6è de primària.

Els tallers són:

Taller de creació literària: a partir de textes, idees o pautes ens inventem diferents històries. Ara estem preparant uns relats per la Diada de Sant Jordi, i participarem en el concurs que organitza cada any l’Ajuntament.

Taller de ciències: investiguem els per quès d’un munt de coses quotidianes. Els alumnes de 5è participaran en el Congrès de Ciències del proper 9  de maig a Vilanova i la Geltrú. S’endinsaran en la vida i costums dels dinosaures.

Taller d’històries de la història: aprenem el què de diferents èpoques històriques, quin art i quines són les claus més importants de cada moment. Hem començat amb la prehistòria.

Taller creació artística: aprenem les diferents formes d’expressió, treballem amb fang, cartró pedra, pintures, etc. A partir del taller d’història ens endinsem en les característiques d’expressió artística de cada moment, aprenem tendències de cada moment, i alguns pintors, escultors més representatius de cada època.

Benvinguts

Sigueu benvinguts a la pàgina del Cicle Superior del Ceip Sant Nicolau.

Aquesta pàgina preté ser una eina d’aportació de comentaris, i de treball pels alumnes i els seus pares.

Una pàgina interactiva, on es pugui opinar, trobar informació i recursos.

Esperem que hi participeu¡¡¡