“ELS CONTES SILENCIOSOS”: UNA TERTÚLIA LITERÀRIA A PARTIR DELS CONTES CLÀSSICS

 

 

A la biblioteca de l’escola hem descobert que també podem explicar contes sense dir cap paraula. A partir del llibre “CONTES SILENCIOSOS” de Benjamin Lacombe, hem pogut passejar-nos per les aventures  de vuit contes clàssics: La Ditona, Pinotxo, En Barbablava, Els amants papallona, Alícia al país de les meravelles, La Caputxeta Vermella, La Bella Dorment i Peter Pan. A cada pàgina hi trobem una recreació de cadascun d’aquests vuit contes.

El llibre està fet amb pop-up, és a dir, amb una tècnica de dibuixos desplegables, que s’alcen en obrir la pàgina, molt bonics i suggerents. El text, totalment absent, no es fa necessari ja que la il·lustració suscita comentaris de tot tipus i provoca converses que giren al voltant dels contes de sempre i que serveixen per enriquir el bagatge que els alumnes en tenen, tant per aquells que ja els coneixen i els poden explicar, com per aquells que els descobreixen per primera vegada.

De dins d’una caixa, hem anat traient els diferents contes als quals fèiem referència. Tots ells ens han estat cedits en préstec per la biblioteca “Esteve Paluzie” i n’hem escollit algunes edicions força atractives amb il·lustracions diferents i en molts casos innovadores, per trencar una mica els estereotips als quals els nens estan acostumats i descobrir noves mirades artístiques. Així han pogut descobrir, per exemple, il·lustradors tan importants avui dia com Ignasi Blanch o bé Elena Odriozola, per posar només uns exemples, a banda del mateix Benjamin Lacombe, autor tant de “Els contes silenciosos” com també del llibre “Els amants papallona”.

 A cada alumne li hem donat un cartellet amb el títol d’un dels contes per un costat i una petita ressenya per l’altre . Sense dir cap paraula, havien d’anar alçant-lo quan veien aparèixer la il·lustració corresponent.

Una vegada identificats, cada alumne ha anat llegint la seva ressenya i s’ha establert una conversa que en tots els cursos ha estat molt interessant: Hem vist quins finals tenen les històries, com les podem relacionar amb altres obres de la literatura, quines situacions actuals ens recorden, quines semblances i quines diferències tenen entre elles… en fi, hem fet una bona tertúlia literària i hem pogut endinsar-nos una mica més en els contes d’ahir, d’avui i, esperem que de sempre.

Els contes formen part d’un patrimoni col·lectiu ampli i ric i són transmissors de sentiments i valors. Aprofitem-los doncs! Escoltem-los, llegim-los i expliquem-los! 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà